Studenten Rijn IJssel maken tassen voor vluchtelingen

22

oktober

2018

Studenten van de mode-opleiding van Rijn IJssel gaan twee dagen lang, op 22 en 23 oktober tassen maken die onderdeel zijn van de sheltersuits voor vluchtelingen. Sheltersuits zijn water- en winddichte jassen die getransformeerd kunnen worden tot slaapzak. De tas is onderdeel van de slaapzak. Bas Timmer, modeontwerper en oprichter van Sheltersuit ondersteunt de studenten op 22 oktober op locatie Thorbeckestraat 6 van Rijn IJssel in Arnhem.

Studenten van Rijn IJssel zijn niet de enige die Sheltersuits maken: ze doen dit samen met de mode-opleidingen van elf roc’s door heel Nederland. De honderden mbo-studenten gaan 3000 Sheltersuits maken die uitgedeeld worden aan vluchtelingen op Lesbos, Sarajevo en Duinkerke. Met deze actie wil Sheltersuit de aandacht vestigen op vluchtelingen langs de grenzen van Europa vastzitten.

Op 18 en 19 oktober was de kick-off van deze actie en zijn de eerste groepen studenten gestart met het maken van de jassen. Mode-ontwerper Omar Munie, voormalig schaatskampioen Erben Wennemars, politica Jetta Kleinsma en MBO Raad voorzitter Ton Heerts hebben de kick-off van de actie verricht. Op 22 en 23 oktober starten de studenten van Rijn IJssel en het roc in Eindhoven, op 25 en 26 oktober de studenten van ROC Tilburg.

Tranen in hun ogen
Ter voorbereiding op de actie heeft modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer de afgelopen twee weken op alle roc’s een ‘inspiratiessessie’ met de studenten gedaan. “Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de studenten enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de studenten zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd.”
Maar niet alleen vanwege hun vakgebied zijn de studenten geraakt. “Tijdens de inspiratiesessies kwam ik erachter dat er veel studenten zijn die zelf gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië. Ik werd door hun persoonlijk bedankt met tranen in hun ogen. De emoties die er vrijkwamen, hun openheid naar mij, maar vooral die hoop die zij door ons initiatief kregen, raakte mij enorm”, aldus Bas Timmer.

Kijk ook op www.sheltersuit.com.