IJscentrum verhuist naar Food Innovation Academy

3

juli

2019

De Stichting Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen neemt het IJscentrum in Wageningen over. Daarmee is de toekomst van hét opleidingsinstituut voor ambachtelijke ijsbereiders geborgd. Met de overname verhuist het IJscentrum, samen met manager Jacques Vos, op korte termijn naar Vlaardingen, waar het een plek krijgt in het gloednieuwe pand van de FIA. IJsbereiders kunnen er vanaf september terecht voor cursussen en examens.

Het IJscentrum is in 1999 opgericht met als doel het niveau in de ambachtelijke ijsbranche te verhogen. De school is sinds die tijd uitgegroeid tot een breed gedragen opleidingsinstituut en kennisinstelling. Jaarlijks volgen ruim honderd cursisten een opleiding of training aan het instituut, variërend van basis ijsbereiding, ijsbereiding voor gevorderden, ijs en patisserie tot aan de Meesterproef. Vrijwel alle commerciële partijen in de ambachtelijke ijssector werken (nauw) samen met het IJscentrum, net als de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum - de branchevereniging voor ijsbereiders.

Past heel goed
Met het tekenen van de overname-overeenkomst door de FIA en Rijn IJssel, waar het IJscentrum deel van uitmaakte, wordt er duidelijkheid verschaft over de toekomst van het instituut. Door een interne herstructurering besloot Rijn IJssel afstand te doen van het ijsopleidingsinstituut. De FIA toonde meteen interesse. “Het IJscentrum past heel goed in de ambities van de Food Innovation Academy”, zegt FIA-bestuurslid Arry Verhage, “namelijk ambitieuze foodopleidingen koppelen aan innovatieve bedrijven en een inspirerende locatie, om zo te werken aan het verbeteren van het imago van de voedingsmiddelenbranche. We zijn dan ook ontzettend blij met deze overname en zetten ons er voor in om het IJscentrum goed te laten landen in Vlaardingen, om het daarna verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld door combinaties te zoeken met zuivel, banket en patisserie en chocolade.”

Blij met borging
Rijn IJssel is ook blij met de nieuwe plek die het IJscentrum krijgt. “De FIA zorgt voor borging van het IJscentrum: dat was onze grootste zorg”, vertelt Klaas Huizenga, interim-directeur Rijn IJssel Vakschool Wageningen. “Ook blijft Jacques Vos, die leiding geeft aan de ijsopleiding, op detacheringsbasis verbonden aan het IJscentrum en gaat daarmee over naar Vlaardingen. Net als de lesprogramma’s en de inventaris. Daarmee dragen we het IJscentrum met een gerust hart over. We wensen de FIA heel veel succes met de ambitieuze plannen die het heeft voor de toekomst.”

* Op de foto v.l.n.r.: Jacques Vos (manager IJscentrum), Alfred Bruin (FIA-bestuurder), Klaas Huizenga (interim-directeur Rijn IJssel Vakschool Wageningen) en Gert Kant (FIA-bestuurder).