Horeca & voeding

Gespecialiseerd ijsbereider - technologie

Bent u ijsbereider en wilt u zich verdiepen in de functie en toepassing van grondstoffen in de bereiding van ambachtelijk ijs? Is productontwikkeling een onderwerp waar u meer over wilt weten?

Het IJscentrum heeft een cursus ontwikkeld die speciaal gericht is op het beheersen van het proces van ambachtelijk ijs bereiden. De kennis hiervoor wordt onder andere aangeleerd door een belangrijke verdieping in grondstoffenkennis en receptenleer. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het speciaal voor het IJscentrum ontwikkelde receptuurberekeningsprogramma, IJscalculator.

De cursus is bedoeld voor ijsbereiders die zich verder willen verdiepen in de functie en toepassing van grondstoffen voor de bereiding van ambachtelijk ijs en zich verder wil verdiepen in het ontwikkelen van nieuwe producten.
 

Toelating

Cursisten kunnen worden toegelaten tot deze cursus als zij kunnen aantonen de cursus IJsbereider, of een cursus van gelijkwaardig niveau volledig te hebben gevolgd en met succes hebben afgerond. Het is noodzakelijk om voldoende praktijkervaring te hebben met het bereiden van ambachtelijk ijs.

Voor cursusdata zie http://www.ijscentrum.nl/cursussen.

Duur

De cursus wordt aangeboden in vijf dagen, 1 dag per week.

De groepsgrootte is maximaal 12 personen waardoor iedere cursist de optimale aandacht krijgt.

Deze vijfdaagse cursus inclusief examen kost € 780,00 (excl. btw), inclusief cursusmateriaal en grondstoffen.

Jacques Vos
Marijkeweg 20, 6709 PG Wageningen
026 3129623
ijscentrum@rijnijssel.nl
www.ijscentrum.nl

Technologische verdieping in de kennis van de grondstoffen en receptenleer
Aan het eind van de cursus moet de cursist in staat zijn om:

  • Zelf recepturen te ontwikkelen voor het bereiden van een ambachtelijk ijs met een verantwoorde prijs-kwaliteitverhouding.
  • Praktische problemen uit de dagelijkse praktijk systematisch op te lossen.

Lesdetails

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Dag 1. Aangezuurde zuivel en allergieën
  • Dag 2. Suikers – vriespuntverlaging , zoetkracht, oplosbaarheid en smaakprofiel
  • Dag 3. Suikervervangers
  • Dag 4. Bindmiddelen en vetten
  • Dag 5. Examen

Tijdens de lesdagen worden theorie en praktijk direct aan elkaar gelinkt d.m.v. proefondervindelijke opzet van het praktijkdeel. Samenwerking is hierbij een belangrijk aspect omdat in de praktijk voor een belangrijk deel in teams wordt gewerkt en geëvalueerd.
Via casussen worden problemen uit de dagelijkse praktijk naar een oplossing geleid.
 
Na het behalen van het examen ontvangt u het certificaat Gespecialiseerd IJsbereider- Technologie. Samen met het certificaat Gespecialiseerd IJsbereider Vaktechniek vormen zij het diploma Gespecialiseerd IJsbereider.

Open inschrijving  

Dit aanbod wordt gegeven op basis van open inschrijving, u kunt zich hiervoor voorlopig aanmelden via training-opleiding@rijnijssel.nl. Wanneer er voldoende deelnemers zijn om te kunnen starten wordt er een startdatum vastgelegd en kunt u zich definitief inschrijven ia ons inschrijfformulier. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.