Home

Aanmelding en inschrijving

Centraal aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Centraal Aanmelden MBO (CAMBO). Hier kun je lezen hoe je dat doet.

Aanmelding en inschrijving

Voor de aanmelding en definitieve inschrijving voor een mbo-opleiding bestaan wettelijke regels. Het is belangrijk dat je je op tijd aanmeldt. Wil je in september starten met een opleiding? Dan geldt het volgende:

  • Als jij je voor 1 april aanmeldt, heb je recht om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze (dit geldt niet voor opleidingen met een maximum aantal plaatsen). Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben. 
  • Als jij je na 1 april aanmeldt, doen wij nog steeds onze uiterste best om jou op de best passende opleiding te plaatsen.
  • Als jij je na 15 september hebt aangemeld, heb je geen garantie op plaatsing, maar we kijken wel wat we voor je kunnen doen. Het kan zijn dat we jouw aanmelding mee moeten nemen naar het eerstvolgende instroommoment.
  • Als je rechtstreeks van het voortgezet onderwijs komt, is het belangrijk dat je het Doorstroomdossier tegelijk met je aanmelding invult. Jij vult deel A in, jouw mentor deel B. De informatie uit het Doorstroomdossier en het aansluitende welkomstgesprek of groepswelkom kunnen we gebruiken om je ondersteuningsplan op te stellen, als loopbaanbegeleidingsmiddel en/of als coachingsmiddel.

Tussentijds instromen

Wil je tussentijds instromen in een opleiding? Dan geldt het volgende:

  • Een aantal opleidingen heeft ook doorlopende startmomenten. Je kunt je dus het hele jaar aanmelden. Dat staat dan vermeld bij de opleiding.
  • Voor de opleidingen met een januari/februari-instroom geldt een uiterste aanmelddatum van 16 december. Na 16 december heb je geen garantie op plaatsing. Het kan zijn dat we jouw aanmelding mee moeten nemen naar het eerstvolgende instroommoment. 
  • Als je rechtstreeks van het voortgezet onderwijs komt, is het belangrijk dat je het Digitaal Doorstroomdossier na je aanmelding invult. Jij vult deel A in, jouw mentor deel B. De informatie uit het dossier en het aansluitende welkomstgesprek kunnen we gebruiken om je ondersteuningsplan op te stellen, als loopbaanbegeleidingsmiddel en/of als coachingsmiddel.

Extra ondersteuning

Als je een handicap of een chronische ziekte hebt, is het belangrijk om dit bij je aanmelding door te geven. Zo zorgen we samen voor een goede overstap naar je mbo-opleiding. Je doet dat op de volgende manieren:

  • Als je je aanmeldt voor een opleiding, doe je dat via Centraal Aanmelden. Hier kun je aangeven welke extra ondersteuning je nodig hebt.
  • Na de aanmelding vul je samen met je mentor van de middelbare school het Digitaal Doorstroomdossier in. Ook daar geef je je handicap/chronische ziekte door.
  • Bespreek het tijdens het welkomstgesprek. Voor dit gesprek krijg je een uitnodiging als je je hebt aangemeld voor een opleiding.

Het verloop van aanmelding tot definitieve inschrijving