Home

Van havo naar mbo

twee studenten zitten aan tafel en praten met een docent

Zit je op de havo, maar vind je het moeilijk? Twijfel je of je je diploma wel gaat halen? Of heb je genoeg van de boeken en wil je vooral in de praktijk aan de slag?

Als je in de vierde of vijfde klas zit kun je meteen overstappen naar het mbo. Voor de meeste mbo-opleidingen heb je geen havodiploma nodig. Een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas is genoeg.

Meer informatie over de overstap van havo naar mbo?

Kom dan naar onze open dagen. Onze studieloopbaancoaches staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

Een mbo-opleiding volgen

Ben je niet zo goed in theorie en ben je liever in de praktijk bezig, dan is het een goed idee om van de havo over te stappen naar het mbo. Een mbo-opleiding is veel minder theoretisch, je zit dus minder uren in de klas. Daarnaast ga je, alleen of met andere studenten, aan de slag met praktijkgerichte opdrachten. Ook tijdens je stages maak je al kennis met de praktijk.

Overigens: voor sommige beroepen bestaat geen hbo-opleiding. Je moet dan dus wel naar het mbo voor je vervolgopleiding, denk bijvoorbeeld aan kapper, bakker of huisschilder.

twee studenten zitten achter een bureau en lezen iets op een papiertje

Mbo als opstap naar hbo

Weet jij nog niet zo goed wat je wilt gaan doen? Als je eerst een mbo-opleiding doen heb je meer tijd om te beslissen waar jouw interesse ligt en welk beroep bij je past. Na het mbo kun je altijd nog doorstromen naar het hbo, een mbo-opleiding is een goede basis voor een hbo-studie. Bij sommige mbo-opleidingen kun je havo-certificaten halen. Het is dan nog makkelijker om door te stromen naar het hbo.

Ook als je niet het juiste profiel hebt gekozen voor een hbo-opleiding is een (tussentijdse) overstap naar het mbo een goede keuze. De meeste mbo-opleidingen stellen namelijk geen eisen aan het profiel. Na het behalen van je mbo-diploma kun je dan doorstromen naar een hbo-opleiding.

Wat heb ik nodig?

Na je mbo-opleiding

Wil je na de havo eerst naar het mbo in plaats van meteen naar het hbo? Bijvoorbeeld omdat je denkt dat een hbo-opleiding te moeilijk of te theoretisch is? Dat kan prima. Veel hbo-studie sluiten heel goed aan op de mbo-opleidingen. Soms is het mogelijk om sneller je hbo-opleiding af te ronden als je eerst een mbo-opleiding hebt gedaan. Bij sommige mbo-opleidingen kun je alvast onderdelen van een hbo-studie doen, of je krijgt met een mbo-diploma bepaalde vrijstellingen. Of je vrijstellingen krijgt en welke, dat verschilt sterk per hbo-opleiding en hogeschool.

Vragen?

Neem dan contact op met ons studie informatiepunt via de mail, WhatsApp of chat!

Studie Informatiepunt

stip@rijnijssel.nl