Lassen

Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 1 (Staal)

Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 1 (Staal)

Ben je een beginnend lasser? En wil je met het lasproces BMBE een plaat tot 8 mm leren verwerken? Of ben je een meer ervaren lasser maar nog onbekend met BMBE? Leer in deze opleiding de fijne kneepjes van deze techniek.

Ben je een beginnend lasser en wil je met het lasproces BMBE (booglassen met beklede elektrode) een plaat tot 8 mm leren verwerken? Of heb je al wat meer ervaring met lassen maar nog niet met deze techniek? In de praktijkgerichte opleiding Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 1 (Staal) leer je de fijne kneepjes van dit lasproces. De opleiding wordt gegeven volgens de reglementen van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) in een klas met maximaal 10 deelnemers.

BMBE is een lasproces dat wordt gebruikt in de metaaltechniek. Bij booglassen met beklede elektrode wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en de elektrode. Deze vlamboog zorgt voor de hitte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten.

Wat leer je?

Je leert het lasproces van booglassen met beklede elektrode (BMBE). Per lesavond (16 lesavonden in totaal) krijg je 1 uur theorieles en 2 uur praktijkles. De zelfstudie is ongeveer 3 uur per week.

In de opleiding op niveau 1 werken we met ongelegeerd stalen plaat (S235) van 3 tot 8 mm. Tijdens de praktijklessen worden staande en liggende hoeklassen met een a-hoogte van 3 mm gelast. Ook maak je een aantal lassen met een grotere a-hoogte in twee of drie lagen.

Naast praktijklessen krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen

Na het succesvol afronden van de opleiding Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 1 (Staal) met een theorie- en praktijkexamen ontvang je een NIL-diploma. Het NIL-diploma is een Europees erkend diploma.

Wil je alleen de praktijk volgen? Dan kun je je aanmelden voor alleen het praktijkexamen. Slaag je voor het praktijkexamen, dan ontvang je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Voor wie?

Ben je een beginnend lasser die met BMBE een plaat tot 8 mm wil leren verwerken? Dan is deze praktijkgerichte opleiding geschikt voor jou. Ook als je al een meer ervaren lasser bent, maar nog onbekend bent met booglassen met beklede elektrode, dan is deze opleiding geschikt voor jou.

Er zijn geen toelatingseisen, deze opleiding staat open voor iedereen die meer wil leren over booglassen.

Lesdagen en materiaal

Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 2 (Staal) start in februari en september. Je volgt één lesavond per week. Je kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond.

Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start. Neem voor deze lasopleiding werkschoenen en geschikte werkkleding mee.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 2600,00 inclusief de examenkosten. Let op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de prijsstijging van grondstoffen.

Meer weten?