Lassen

Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 3 (Staal)

Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 3 (Staal)

Je kunt booglassen en bent er zelfs al behoorlijk ervaren in, maar je wilt je nog verder ontwikkelen in je vak. Met de opleiding Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 3 (Staal) ontwikkel je je tot expert.

Zo weet jij straks alles over lasnaadvormen en voorbewerkingen, krimpverschijnselen, lasaanduidingen op tekening en meer.

Bij booglassen met beklede elektrode wordt een elektrische vlamboog getrokken tussen het werkstuk en de elektrode. Deze boog zorgt voor hitte die het werkstuk en de elektrode laten smelten. De opleiding wordt gegeven volgens de reglementen van het NIL, het Nederlands Instituut voor Lastechniek in een klas met maximaal 10 deelnemers.

Wat leer je?

De opleiding Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 3 (Staal) wordt gegeven in ongelegeerd stalen plaat (S235) van 4 tot 12 mm. De cursus omvat hoeklassen in verschillende posities en met verschillende a-hoogtes in ongelegeerd stalen plaat en verschillende diktes.

De V-las wordt in horizontale en verticale positie in plaat van 12 mm gelast. De V-lassen verticaal (PF) en horizontaal (PA) worden visueel en radiografisch beoordeeld. Deze beoordeling dient positief te zijn voor het behalen van het diploma op niveau 3.

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen

De opleiding bestaat uit 27 weken waarin 60 uur praktijk en 21 uur theorie wordt gegeven. Reken daarnaast op ongeveer 3 uur per week voor zelfstudie.

Je rondt je opleiding af met een NIL-diploma of een NIL-praktijkverklaring. Het NIL-diploma is een Europees erkend diploma.

Na het behalen van het theorie- en praktijkexamen, ontvang je het NIL-diploma. Wil je liever alleen het praktijkexamen doen? Dan meld je je alleen daarvoor aan. Na het behalen van het praktijkexamen ontvang je een NIL-praktijkverklaring. Haal je daarna binnen twee jaar alsnog het theorie-examen? Dan kun je de praktijkverklaring inwisselen voor het NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

Deze opleiding is voor jou als je al redelijk ervaren bent in booglassen, maar je nog verder wilt specialiseren in de diverse lasposities. De opleiding Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 3 (Staal) is voor iedereen toegankelijk.

Om de opleiding met goed gevolg af te leggen is het gewenst dat je beschikt over het niveau van NIL-niveau 2. Mocht blijken dat dit niveau niet bij jou past, dan krijg je van ons na enkele lessen een opleidingsadvies en de mogelijkheid om van niveau te wisselen.

Lesdagen en materiaal

De opleiding Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) NIL-niveau 3 (Staal) start in september. Je volgt één lesavond per week en kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Neem je werkschoenen en geschikte werkkleding mee om deel te nemen aan deze opleiding.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 3800,00 inclusief de examenkosten. Let wel op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de enorme prijsstijging van grondstoffen.