Zorg & Welzijn

Keuzedeel Helpende Plus K1296

Keuzedeel Helpende Plus K1296

Werk je als helpende en wil je jezelf graag verder ontwikkelen? In het Keuzedeel Helpende Plus leer je alles over eenvoudige verzorgende handelingen die in de zorg- en welzijnssector veel gevraagd worden.

Bijvoorbeeld het meten van vitale functies, het toedienen van oog-, neus en oordruppels, wondverzorging, het uitdelen en toedienen van medicatie en het aan- en uittrekken van steunkousen.

Dit zijn allemaal verzorgende handelingen waar je als helpende in het werkveld van zorg en welzijn mee te maken krijgt. Na het volgen van dit keuzedeel ben je vaardig in het uitvoeren van deze handelingen. En dat maakt je breder inzetbaar in de zorg. Het keuzedeel is gekoppeld aan het kwalificatiedossier Helpende zorg en welzijn niveau 2 (CREBO 25498).

Wat leer je?

In het Keuzedeel Helpende Plus K1296 staat de kerntaak voert eenvoudige handelingen uit centraal. De inhoud van het lesprogramma is gebaseerd op het kwalificatieregister van de SBB. Dit vind je terug bij de onderdelen kerntaken en werkprocessen MijnSBB - Kwalificatieregister.

De opleiding is beroepsgericht. Je leert en oefent tijdens de lessen, maar ook in de beroepspraktijk. Belangrijk voor het slagen van de cursus is een goede begeleiding op je werkplek, want je gaat op je werkplek oefenen met de vaardigheden die je in de lessen leert.

 • Een greep uit de vaardigheden die je leert:
 • meten van vitale functies
 • toedienen van oog-, neus en oordruppels
 • wondverzorging
 • aanbrengen van transdermale pleisters
 • uitdelen en toedienen van medicatie
 • katheterzak verwisselen en toedienen microlax
 • steunkousen aantrekken

Daarnaast besteden we aandacht aan:

 • basiskennis rondom wet en regelgeving
 • kennis bij een aantal veel voorkomende ziektebeelden
 • het signaleren en rapporteren van bijzonderheden
 • communicatie met en bejegening van de zorgvrager (dit is verweven in het hele programma)

Na afronding van deze opleiding weet je precies waarvoor je zelf bevoegd bent en wanneer je de hulp van andere deskundigen moet inroepen.

Voor wie is deze cursus?

Het Keuzedeel Helpende Plus is geschikt voor jou als je al werkt als helpende in de sector zorg en welzijn. Het certificaat is een plus op het diploma Helpende of Dienstverlener Helpende zorg en welzijn.

Toelatingseis is dat je een SBB-erkende werkplek hebt van minimaal 8 uur per week. Ook ben je in bezit van het diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2.

Lesdagen en materiaal

Je krijgt twaalf dagdelen les van 13.30- 17.00 uur. Data: 9 oktober, 23 oktober, 30 oktober, 6 november, 13 november, 20 november, 27 november, 4 december, 11 december, 18 december, 8 januari 2024, 15 januari, 22 januari ( herkansing moment) , 5 februari ( uitreiken certificaat). De dagdelen zijn over het algemeen hetzelfde qua opbouw. Het eerste uur staat vooral in het teken van kennisoverdracht. Aansluitend wordt er gewerkt aan opdrachten en/of geoefend met vaardigheden.

Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 18 september 2023.

Om aan de cursus te kunnen deelnemen is het belangrijk dat je een laptop ter beschikking hebt. Als besturingssysteem adviseren wij Microsoft Windows, versie 7, 8.1 of 10, in combinatie met Microsoft Internet Explorer (versie 11 of hoger). Voor tekstverwerking en dergelijke adviseren wij Microsoft Office (Word, Excel etc.). Deze kun je downloaden via www.office.com.

Kosten

De kosten bedragen 1158,00 exclusief lesmateriaal. De extra kosten voor het lesmateriaal zijn 43,75. Je koopt zelf het 'combi-pakket Keuzedeel Helpende Plus', zodra je bent aangemeld en we er zeker van zijn dat de cursus gaat starten. Je ontvangt dan een link waarmee je dit pakket kunt bestellen.