Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Horeca manager/ondernemer

BOL

Dit kun je doen na je studie

Wil je een eigen horecaonderneming opstarten of een bedrijf overnemen? Ben je ambitieus en een geboren ondernemer én leidinggevende. Passen de woorden ‘hospitality’ en dienstverlening bij jou? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Als ondernemer zorg je goed voor je bedrijf. Je durft risico’s te nemen, zoekt naar nieuwe mogelijkheden, maar houdt daarbij altijd de kosten versus baten in het oog. Je neemt beslissingen, stuurt medewerkers aan, stelt plannen op en zorgt voor een goede (werk-)sfeer in je bedrijf. Je hebt passie voor horeca én ondernemen!

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25184, Ondernemer horeca/bakkerij

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BOL-opleiding duurt standaard 3 jaar. Met een havodiploma kun je de opleiding in 2 jaar doen.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • kaderberoepsgerichte leerweg: een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • basisberoepsopleiding: een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
  • een bewijs dat u de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed heeft doorlopen;
  • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 

Als je in het bezit bent van een havodiploma dan kun je deze opleiding in twee jaar doorlopen.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding ofwel een leren-stage route; je volgt onderwijs op school en loopt daarnaast stage in de praktijk. Dit laatste kan in binnen- en buitenland.

Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Tijdens de periodes waarin je stage loopt, kan één dag per week een schooldag gepland zijn.

Leren door praktisch bezig zijn, doe je niet alleen tijdens je stage, maar ook op school. Vakschool Wageningen heeft daarvoor veel te bieden zoals een hotel/congrescentrum, horecagelegenheden en keukens.

Je leert wat er nodig is om een onderneming te starten en deze financieel en organisatorisch gezond te houden. Je leert in te gaan op ontwikkelingen en trends in de samenleving. Je krijgt op Vakschool Wageningen een goede basis aangeboden op het gebied van:

  • ondernemersvaardigheden
  • leidinggeven
  • bedrijfseconomie en -administratie
  • marketing
  • human resource management
  • plannen en organiseren
  • samenwerken in horecaondernemingen
  • praktische horecavaardigheden en –kennis zoals over wijn en gerechten

In de opleiding krijg je naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten en je helpen bij doorstroom naar een vervolgopleiding

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2017-2018 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1137,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 580,00
Beroepskleding € 520,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 345,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie  € 295,00
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 80,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie € 295,00

Na het afronden van deze opleiding kun je bijvoorbeeld doorstromen naar een Hogere Hotelschool, de Hogeschool voor Toerisme, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (bijvoorbeeld de opleiding Food and Business) en diverse internationale gastvrijheids-, economische en culinaire opleidingen.

Actueel

Studente Rijn IJssel derde op NK brood- en banketbakken

Rijn IJssel-studente Jip Kamerbeek (21) uit Nijmegen heeft de derde prijs behaald op de Nederlandse Kampioenschappen brood- en banketbakken 2017