Podiumkunsten

Leisure performer | zelfstandig medewerker

BOL

Dit kun je doen na je studie

De act gaat over een half uur beginnen. Jij moet je voorbereiden op de rol die je gaat spelen. Je hebt alles mee voorbereid, mee georganiseerd en nu komt het moment dat je de gasten op Julianatoren, Duinrell, de Efteling, het hotel op Gran Canaria of de camping in Limburg gaat vermaken met een leuke kinderdisco, mini-musical, speurtocht of een theateroptreden. Is je stem in orde, zit iedereen goed, komen de gasten op tijd ? Dit is jouw wereld en je vindt het heerlijk. Nog even de grime bijwerken. Rekwisieten… check... Showtime! Let's entertain.

Vind je het leuk om met kinderen en/of jongeren te werken in een vakantie- of attractiepark? Dan is de opleiding Leisure performer echt iets voor jou.


Aanmelden Try-out

Optreden op een park, hotel of camping
Je kent de gasten want je hebt geholpen hen te ontvangen en ervoor gezorgd dat ze het naar hun zin hebben. Je hebt ’s ochtends de kindervoorstelling opgevoerd, dus je bent al opgewarmd. In de middag verzorg je een leuke knutselworkshop of speurtocht en in de avond draai je nog mee bij de show. Kortom, je werkt in de professionele entertainmentbranche. In je werk speelt de combinatie van zingen, dansen en acteren, én van gastvrijheid en organisatie de hoofdrol. Je bent de duizendpoot in de branche, lid van het animatieteam.

Specialisatie familie en kinderentertainment (in samenwerking met Van Hoorne Entertainment)
Speciale aandacht besteden we binnen onze opleiding aan familie en kinderentertainment. Als je dat wilt, kun je er zelfs je specialisme van maken door je stages te lopen bij Van Hoorne Entertainment. Je gaat dan werken op de avonturenboerderij Molenwaard, Julianatoren, Duinrell, Burgers Zoo op het park en bij de diverse shows in het land. Je doet eventueel zelfs mee aan shows als Fien en Teun, Woezel en Pip, brandweerman Sam en Peppa Pig. Je kunt je richten op skin-acting of een rol spelen in de kindervoorstellingen. Natuurlijk help je waar dat nodig is mee op de diverse parken; je hebt altijd blije mensen (vooral kinderen!) om je heen.

Voor meer informatie kun je ook kijken op de website van Van Hoorne Entertainment.

25648, leisure & hospitality

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. Dit laatste kan in binnen- en buitenland.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

 

De opleiding Leisure performer werkt binnen Rijn IJssel nauw samen met de opleidingen Artiest (Musical, Dans, Theater en Muziek). Na het eerste basisjaar kun je eventueel ook doorgaan met een van deze opleidingen. Je moet hier wel opnieuw auditie voor doen.

In de opleiding krijg je te maken met een aantal praktijkvakken, denk hierbij aan Draaiboeken maken, Zang, Dans, Spel, Hospitality en Activiteitenbegeleiding.

Daarbij krijg je ook Nederlands, Rekenen, Engels Duits, Organisatie, Ontwikkelingsgebieden en veiligheid, Receptie en Ondernemersvaardigheden aangeboden.

Basisjaar
Het Basisjaar kent 8 leereenheden:

 • Organiseren van een intern evenement
 • Meewerken aan een extern evenement
 • Animatie en entertainment
 • Keuzedeel show en entertainment
 • Laboratorium - conceptblok
 • Laboratorium - uitvoeringsblok
 • Stage (twee keer)

Na het basisjaar kun je kiezen voor de volgende mogelijkheden die je natuurlijk met je studiebegeleider overlegt.

 • Overstappen naar het eerste jaar van Evenementenorganisatie niveau 4
 • Doorstroom naar het eerste jaar van Artiesten (Musical, Dans, Theater of Muziek) niveau 4 (Je moet vooraf wel auditie doen voor de gekozen opleiding)

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Duits in de beroepscontext A2
 • Engels in de beroepscontext B2
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Belevingsgericht werken
 • Show en entertainment voor de recreatiebranche
 • Organiseren van een intern event

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2021-2022 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1216,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 75,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 110,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Met het diploma niveau 3 kun je naar een niveau 4 opleiding doorstromen. Bij voorkeur in dezelfde studierichting.

Actueel

Het college van burgemeester en wethouders in Arnhem is akkoord met de verkoop van de Rijn IJssel-locaties Thorbeckestraat, Veluwestraat en Zijpendaalseweg....