Podiumkunsten

Leisure performer

BOL

Dit kun je doen na je studie

De show gaat over een half uur beginnen. Jij moet je voorbereiden op de rol die je gaat spelen. Je hebt alles mee voorbereid, mee georganiseerd en nu komt het moment dat je de gasten op Julianatoren, Duinrell, de Efteling, het hotel op Gran Canaria of de camping in Limburg gaat vermaken met een leuke musical of een theateroptreden. Is je stem in orde, zit iedereen goed, komen de gasten op tijd ? Dit is jouw wereld en je vindt het heerlijk. Nog even de grime bijwerken. Rekwisieten… check... Showtime!


Aanmelden Try-out

Optreden op een park, hotel of camping
Je kent de gasten want je hebt geholpen hen te ontvangen en ervoor gezorgd dat ze het naar hun zin hebben. Je hebt ’s middags de kindervoorstelling opgevoerd, dus je bent al opgewarmd. In de avond draai je nog mee bij de show. Kortom, je werkt in de professionele entertainmentbranche. In je werk speelt de combinatie van zingen, dansen en acteren, én van gastvrijheid en organisatie de hoofdrol. Je bent de duizendpoot in de branche, lid van het animatieteam.

Specialisatie familie en kinderentertainment (in samenwerking met Van Hoorne)
Speciale aandacht besteden we binnen onze opleiding aan familie en kinderentertainment. Als je dat wilt, kun je er zelfs je specialisme van maken door je stages te lopen bij Van Hoorne Entertainment. Je gaat dan werken op de avonturenboerderij Molenwaard, Julianatoren, Duinrell, Burgers Zoo en bij de diverse shows in het land. Je doet mee aan shows als Fien en Teun, Woezel en Pip, brandweerman Sam en Peppa Pig. Je kunt je richten op skin-acting of een rol spelen in de kindervoorstellingen. Natuurlijk help je waar dat nodig is mee op de diverse parken; je hebt altijd blije mensen (vooral kinderen!) om je heen.

Voor meer informatie kun je ook kijken op de website van Van Hoorne.

25648, leisure & hospitality

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. Dit laatste kan in binnen- en buitenland.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

 

De opleiding Leisure Performer werkt binnen Rijn IJssel nauw samen met de opleidingen Artiesten (Musical, Dans, Theater en Muziek) en met de opleiding Evenementenorganisatie. Na het eerste basisjaar kun je eventueel ook doorgaan met een van deze opleidingen.

In de opleiding krijg je te maken met een aantal praktijkvakken, denk hierbij aan Draaiboeken maken, Zang, Dans, Spel, Hospitality en Activiteitenbegeleiding.

Daarbij krijg je ook Nederlands, Rekenen, Engels en Ondernemersvaardigheden aangeboden. Afhankelijk van je verdere keuze komen daar in de latere jaren nog andere talen bij.

Basisjaar
Het Basisjaar kent 8 leereenheden:

 • Oriëntatie op het werkveld
 • Presentatie
 • Eten, drinken, optreden
 • Eten, drinken, optreden voor kinderen
 • On tour (1)
 • On tour (2)
 • Festivals
 • Parken

Na het basisjaar kun je kiezen voor de volgende mogelijkheden die je natuurlijk met je studiebegeleider overlegt.

 • Doorstroom naar het tweede jaar van Leisure Performer niveau 4
 • Doorstroom naar het tweede jaar van Evenementenorganisatie niveau 4
 • Doorstroom naar het eerste jaar van Artiesten (Musical, Dans, Theater en Muziek) niveau 4

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Engels in de beroepscontext B2
 • Frans in de beroepscontext A2
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Spaans in de beroepscontext A2
 • Lean en creatief

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2021-2022 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1216,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 75,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 110,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Met het diploma niveau 3 kun je naar een niveau 4 opleiding doorstromen. Bij voorkeur in dezelfde studierichting.

Actueel

Rijn IJssel bouwt Tech Plaza voor studenten techniek, ICT en laboratorium.