Toerisme (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende travel & hospitality

BOL

Dit kun je doen na je studie

Na je studie kun je aan de slag in de reiswereld. Zo kun je als leidinggevende aan het werk bij de receptie van verschillende hotels en toeristische bedrijven en als manager van een reisbureau of als host/hostess bij een touroperator. Je verwerkt reserveringen, verricht allerlei (administratieve) frontofficewerkzaamheden, dient als vraagbaak voor gasten en geeft leiding aan je medewerkers.


Aanmelden Try-out in Arnhem


Aanmelden Try-out in Wageningen

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25647, Leidinggevende travel & hospitality

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding ofwel een leren-stage route; je volgt onderwijs op school en loopt daarnaast stage in de praktijk.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Gezamenlijk eerste leerjaar
De opleidingen Leisure & hospitality (niveau 3 en 4), Travel & hospitality (niveau 3 en 4) en Luchtvaartdienstverlener starten gezamenlijk in een basisjaar. In de tweede helft van dat jaar maak je een keuze voor het profiel. Je krijgt dan ook een bindend studieadvies voor het door jou te volgen niveau.

In de opleiding krijg je te maken met een aantal praktijkvakken, denk hierbij aan Reizen, Leisure en Hospitality. Naast Nederlands en Engels (beide verplicht) adviseren wij Frans, Spaans en/of Duits in een keuzedeel. Voor deze branche zijn talen erg belangrijk.

Het eerste schooljaar volgt iedereen de zogenaamde economische vakken. Ga je verder met de niveau 4-opleiding, dan ga je in het tweede jaar dieper op die vakken in. Je mag hierbij denken aan bedrijfseconomie- en administratie, marketing en personeelsmanagement.

De opleiding omvat naast de beroepsgerichte onderdelen algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij de doorstroom naar een eventuele vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Duits in de beroepscontext A2
  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Frans in de beroepscontext A2
  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
  • Spaans in de beroepscontext A2
  • Voorbereiding hbo

Lees meer over keuzedelen

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 520,00
Beroepskleding  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 455,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Nog niet bekend
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 30,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Nog niet bekend

Hierna kun je de eenjarige specialistische niveau 4-opleiding Luchtvaartdienstverlening volgen of doorstromen naar bijvoorbeeld de opleiding Communicatiemanagement bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Actueel

Twee studenten van Rijn IJssel Vakschool Wageningen zijn dit weekend met een gouden medaille teruggekeerd van de vakwedstrijden van de prestigieuze AEHT....