Uiterlijke Verzorging

Medisch pedicure

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Jij helpt mensen om hun voeten in goede conditie te houden. Voetproblemen en pijn kunnen het dagelijks leven echt beperken. Als medisch pedicure behandel en screen je cliënten met zogeheten risicovoeten. Diabetici, reumapatiënten en personen met verlammingen of verwaarloosde voeten hebben een grotere kans op voetklachten. Met speciale technieken leer je pijnklachten te verlichten. Zo maak je bijvoorbeeld orthesen (hulpmiddelen) bij standafwijkingen van voeten en/of tenen. Je schat risico’s in en kijkt welke behandelingen geschikt zijn. Je werkt in een zelfstandige pedicurepraktijk of in een groepspraktijk in een verpleeghuis of een diabetespoli. Je kunt ook samenwerken met een podotherapeut.


Aanmelden Try-out

25693, Medisch pedicure

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Duur
Deze opleiding duurt 1 jaar nadat je het diploma pedicure (niveau 3) hebt behaald.

Als er voldoende aanmeldingen zijn, kun je ook in februari met deze opleiding starten.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Deze opleiding kun je alleen volgen na een afgeronde mbo-opleiding Pedicure op niveau 3.

Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf van minstens 16 uur als je de BBL-opleiding wilt volgen. Bovendien moet je bij dit leerbedrijf specialistische technieken kunnen oefen en uitvoeren en ook risicovoeten mogen behandelen. 

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Het gaat om:

 • Uitvoeren van voetonderzoek en basisbehandeling
 • Voorbereiden en uitvoeren screening
 • Behandelen van de risicovoet
 • Samenwerken met andere (medische) professionals
 • Omgaan met cliënten/patiënten
 • Risico’s inschatten
 • Specialistische technieken toepassen zoals orthese, antidruk en nagelbeugel
 • ICT-vaardigheden inzetten, adviseren, voorlichting geven en presenteren
 • Zelfstandig ondernemen

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Eerstelijns- en ketenzorg
 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Wellness en sauna

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 250,00
Wit werkpak richtprijs € 50,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
 • hbo podotherapie

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

1 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

1 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar. Dat is minstens 16 uur per week.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden