Uiterlijke Verzorging

Medisch pedicure

BBL

Dit kun je doen na je studie

Jij helpt mensen om hun voeten in goede conditie te houden. Voetproblemen en pijn kunnen het dagelijks leven echt beperken. Als medisch pedicure behandel en screen je cliënten met zogeheten risicovoeten. Diabetici, reumapatiënten en personen met verlammingen of verwaarloosde voeten hebben een grotere kans op voetklachten. Met speciale technieken leer je pijnklachten te verlichten. Zo maak je bijvoorbeeld orthesen (hulpmiddelen) bij standafwijkingen van voeten en/of tenen. Je schat risico’s in en kijkt welke behandelingen geschikt zijn. Je werkt in een zelfstandige pedicurepraktijk of in een groepspraktijk in een verpleeghuis of een diabetespoli. Je kunt ook samenwerken met een podotherapeut.

25405, Voetzorg (Medisch Pedicure)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BBL-opleiding duurt 1 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Deze opleiding kun je alleen volgen na een afgeronde mbo-opleiding Pedicure op niveau 3. Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf. Ook een intakegesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

 

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Je krijgt een aantal leereenheden achter elkaar. In elke leereenheid werk je aan een andere beroepsopdracht: zo’n opdracht lijkt op wat je in je beroep tegenkomt. Allerlei leeractiviteiten wisselen elkaar af. Zo heb je bijvoorbeeld workshops, cursussen, gastlessen, praktijkinstructie, college en zelfstudie.

 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Het gaat om:

 • Uitvoeren van voetonderzoek en basisbehandeling
 • Voorbereiden en uitvoeren screening
 • Behandelen van de risicovoet
 • Samenwerken met andere (medische) professionals
 • Omgaan met cliënten/patiënten
 • Risico’s inschatten
 • Specialistische technieken toepassen zoals orthese, antidruk en nagelbeugel
 • ICT-vaardigheden inzetten, adviseren, voorlichting geven en presenteren
 • Zelfstandig ondernemen

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling.

Cursusgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 240,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 582,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2016-2017)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 360,00
Praktijkpakket €325,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

 

 • hbo podotherapie

Actueel

Rijn IJssel opent vernieuwde businesswall

Selectie stagebedrijven zichtbaar op Businesswall Rijn IJssel