Uiterlijke Verzorging

Medisch pedicure

BBL

Dit kun je doen na je studie

Jij helpt mensen om hun voeten in goede conditie te houden. Voetproblemen en pijn kunnen het dagelijks leven echt beperken. Als medisch pedicure behandel en screen je cliënten met zogeheten risicovoeten. Diabetici, reumapatiënten en personen met verlammingen of verwaarloosde voeten hebben een grotere kans op voetklachten. Met speciale technieken leer je pijnklachten te verlichten. Zo maak je bijvoorbeeld orthesen (hulpmiddelen) bij standafwijkingen van voeten en/of tenen. Je schat risico’s in en kijkt welke behandelingen geschikt zijn. Je werkt in een zelfstandige pedicurepraktijk of in een groepspraktijk in een verpleeghuis of een diabetespoli. Je kunt ook samenwerken met een podotherapeut.

25405, Medisch pedicure

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Na het behalen van het diploma Pedicure op niveau 3 kun je bij deze opleiding in februari instromen.

Deze BBL-opleiding duurt 1 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Deze opleiding kun je alleen volgen na een afgeronde mbo-opleiding Pedicure op niveau 3. Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf. Ook een intakegesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Je krijgt een aantal leereenheden achter elkaar. In elke leereenheid werk je aan een andere beroepsopdracht: zo’n opdracht lijkt op wat je in je beroep tegenkomt. Allerlei leeractiviteiten wisselen elkaar af. Zo heb je bijvoorbeeld workshops, cursussen, gastlessen, praktijkinstructie, college en zelfstudie.

 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Het gaat om:

 • Uitvoeren van voetonderzoek en basisbehandeling
 • Voorbereiden en uitvoeren screening
 • Behandelen van de risicovoet
 • Samenwerken met andere (medische) professionals
 • Omgaan met cliënten/patiënten
 • Risico’s inschatten
 • Specialistische technieken toepassen zoals orthese, antidruk en nagelbeugel
 • ICT-vaardigheden inzetten, adviseren, voorlichting geven en presenteren
 • Zelfstandig ondernemen

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Eerstelijns- en ketenzorg
 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Wellness en sauna

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Cursusgeld per jaar - BBL

Voor schooljaar 2019-2020 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 243,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 588,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2019-2020)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 290,00
Wit werkpak richtprijs € 50,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
 • hbo podotherapie