Nieuws

Apeldoornseweg 210a: van vroeger tot nu

2 juli 2024

Video bekijken?

Sta dan cookies toe om de video af te spelen

Sinds de zomer van 2023 is het rijksmonumentale gebouw aan de Apeldoornseweg 210a het nieuwe onderkomen van de opleidingen Zorg & Welzijn van Rijn IJssel. Het pand en de ligging zijn natuurlijk prachtig tegenover het mooie Sonsbeekpark. Loop je het gebouw binnen dan ervaar je de sfeer en het kleinschalige karakter van het gebouw uit het begin van de vorige eeuw.

Van Vakschool naar Zorg & Welzijn

Het gebouw deed jarenlang dienst als onderkomen van onder meer Vakschool Wageningen. Wegens verhuizing naar een andere locatie, ontstond de mogelijkheid om hier een nevenlocatie te openen voor de opleidingen Zorg & Welzijn. In het afgelopen jaar is dit cluster met onder andere de opleidingen Sociaal werker, Pedagogisch werk, Onderwijsassistent en Maatschappelijk werk neergestreken aan de Apeldoornseweg.

Geschiedenis

Dit prachtige gebouw staat er natuurlijk al vele jaren. De oorsprong van het huidige onderwijscomplex aan de Apeldoornseweg gaat terug tot 1916-1917: in opdracht van de gemeente Arnhem werd toen de voormalige Hogere Burgerschool voor Meisjes (H.B.S.) gebouwd naar ontwerp van ingenieur G.C. Bremer. Het gebouw wordt in architectuurhistorisch opzicht gewaardeerd en gezien als een goed en gaaf voorbeeld van een monumentaal schoolgebouw in een sobere stijl die invloeden van het rationalisme en het traditionalisme vertoont.

In de laatste oorlogsjaren veranderde de school vrijwel in een ruïne en het herstel duurde tot 1950. Daarna heeft zij nog verbouwingen ondergaan in 1978-1979, 1983-1984 en in 1997, maar het interieur is vrij gaaf gebleven. Het gebouw staat sinds 1999 op de gemeentelijke monumentenlijst staat.

De vroegere Apeldoornseweg

Renovatie

Een mooi monumentaal gebouw heeft natuurlijk het nodige onderhoud nodig. De afgelopen twee jaar heeft de renovatie plaatsgevonden met behoud van oude details, wat heeft geleid tot een prachtig resultaat:

Apeldoornseweg na de verbouwing
Apeldoornseweg na de verbouwing

Opening

De school werd voor het eerst officieel geopend op 6 september 1916. En nu ruim 100 jaar later, op donderdag 27 juni was er opnieuw een feestelijke opening. Medewerkers van de opleidingen Zorg en Welzijn zijn blij met de resultaten van de renovatie. Zij zijn met hun familie en buurtbewoners en werkveld uitgenodigd om dit met elkaar te vieren.

Hoe is het eerste jaar aan de Apeldoornseweg gegaan?

Anne Heijnen, directiesecretaresse: Ik voel me al helemaal thuis op deze locatie. Samenwerken gaat gemakkelijk, mijn collega's kan ik hier makkelijk vinden.

Een student van de opleiding Onderwijsassistent vindt het een supermooi gebouw. Ik ben enorm blij dat ik hier nu les heb. Dit gebouw is veel lichter en moderner dan het gebouw aan de Veluwestraat.

Christine Ziekman, directeur van cluster Zorg en Welzijn ervaart de positieve energie bij de collega's en studenten. Ook vind ik het fijn dat de open dagen weer op de eigen locatie plaats kunnen vinden. We willen graag dat het pand op termijn steeds meer de beroepscontext van onze opleidingen gaat uitstralen. Om ook op die manier de lessen te verrijken en een inspirerende sfeer te creëren.

Opening Apeldoornseweg

Dankwoord

Ook langs deze weg bedanken we onze collega's voor hun inzet én flexibiliteit rondom de verbouwing en de organisatie van de mooie opening.

Ben je in de buurt bij deze locatie? Ons advies: loop vooral even binnen om de sfeer te proeven.

Opening Apeldoornseweg