Nieuws

Voorlichtingen in winkelcentra zorgen voor laagdrempelig contact

23 januari 2024
Jongerenwerkers en docenten geven uitleg aan een voorbijganger in een winkelcentrum.

Studenten, docenten en jongerenwerkers stonden op 27 en 28 januari weer in Arnhemse winkelcentra om jongeren te helpen bij een studie- of beroepskeuze. Deze laagdrempelige manier van voorlichten blijkt gezien de grote aanloop goed te werken.

Elkaar ontmoeten. Onder deze noemer organiseerde een team van Rijn IJssel, Presikhaaf University en AM-Supportteam nu voor de derde keer een studiemarkt in winkelcentrum Presikhaaf en Kronenburg. Jongeren die normaal niet snel naar een open dag gaan, kunnen op deze manier alsnog met experts en studenten in gesprek over hun toekomst.

Zichtbaar zijn

Volgens Jorchino Groenemeijer, jongerenwerker bij Presikhaaf University, is het heel belangrijk om zichtbaar te zijn voor jongeren. Het zorgt ervoor dat je in verbinding met ze staat en ook met hun netwerk. Vervolgens is het mooi als je ze kan inspireren als het gaat om hun toekomst!

Jongerenwerkers en docenten geven uitleg aan een voorbijganger in een winkelcentrum.

Nigel Klein, student Helpende Zorg en Welzijn, voegt daaraan toe: We proberen een verlengstuk van de wijk te zijn. Hij is een bekend gezicht in de wijk en weet hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben. Zo weet je waar je terecht kan als je problemen hebt of als je even wilt praten. Het is mooi om in deze rol nu ook anderen te mogen helpen.

Ook Nabil Benemar, student Sociaal werk, is zon rolmodel in de wijk Presikhaaf waar jongeren makkelijk contact mee maken. Hij vindt het leuk om anderen verder te helpen. Wij leren dat het belangrijk is om oog te hebben voor mensen in de wijk. Laagdrempelig contact maken, want een volgende keer gaat een ontmoeting dan makkelijker.

Contact met ouders

Ook ouders en verzorgers worden in de winkelcentra actief betrokken bij het gesprek. Ouderbetrokkenheid is volgens Abdellilah el Malki, jongerenwerker bij Presikhaaf University, erg belangrijk. Werken binnen de pedagogische driehoek (ouders, school, student red.) verstevigt het krachtenveld binnen het sociaal domein. Het heeft vaak een positieve invloed op het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

Integrale aanpak

De samenwerking tussen Rijn IJssel, AM-Supportteam en Presikhaaf University zorgt voor een integrale aanpak als het gaat om voortijdig schoolverlaten. Door samen te werken, kunnen we veel makkelijker met jongeren in gesprek over hun studie- en beroepskeuze, vertellen Manci Zerczi en Cynthia Schrijver van Rijn IJssel.

Er zit zoveel verborgen kapitaal in de wijken, vervolgt Jesse van Cleef van AM-Supportteam. Het is mooi om jongeren in hun kracht te mogen zetten.

Eerstkomende voorlichtingen in winkelcentra

Zelf ook eens met de jongerenwerkers, studenten en docenten in gesprek? Op 2 maart staan de experts weer voor je klaar in winkelcentrum Kronenburg en winkelcentrum Presikhaaf.

Jongere kijkt naar flyers op studiemarkt.