Nieuws

Feestelijke opening Rijn IJssel Werkt

24 juni 2024

Het project Rijn IJssel Werkt is op donderdag 20 juni feestelijk geopend! Hierbij leren en werken mensen met een ondersteuningsvraag. Dit doen ze bij Rijn IJssel aan de Kronenburgsingel in Arnhem, hoofdlocatie van de zorg- en welzijnsopleidingen. Ze krijgen begeleiding van zorginstanties Siza en Driestroom. Een mooie en unieke Gelderse samenwerking.

Een betekenisvolle leer- en werkplek

Een aantal maanden geleden is de eerste groep van zes assistent-medewerkers gestart, dit aantal is inmiddels uitgegroeid tot zestien. Zij zijn als ervaringsdeskundige aanwezig in de school en nemen deel aan het reguliere lesaanbod. Bijvoorbeeld door als trainingsacteur mee te draaien bij een les verpleegtechnische handelingen, in de kookles of bij lessen met creatieve vakken. Ook worden assistent-medewerkers weleens uitgenodigd om in een les te vertellen over zijn of haar beperking. Studenten leren van assistent-medewerkers en andersom.

Daarnaast heeft Rijn IJssel Werkt een eigen lokaal, waarin werkzaamheden voor Rataplan en Speelstoet uit worden gevoerd. Denk aan puzzels sorteren en speelgoed uitzoeken. De assistent-medewerkers werken ook in de school, bijvoorbeeld in de schoolkantine en bij de afdeling facilitair. Of ze doen werkzaamheden voor andere locaties van Rijn IJssel, zoals examenmappen vouwen en inpakken en examencadeaus voor de geslaagde leerlingen in elkaar zetten. In de zomervakantie zorgen de assistent-medewerkers ervoor dat alle materialen voor de opleiding verpleegkunde weer schoon zijn, waaronder 24 ziekenhuisbedden.

Feestelijke opening

Driestroomband Jukebox trapte de feestelijke opening af. Met hun vrolijke klanken zorgden ze voor een warm en gezellig welkom. Rijn IJssel Werkt werd daarna officieel geopend met het doorknippen van een lintje door Alexander, assistent-medewerker bij Rijn IJssel Werkt. Vervolgens vertelden meerdere assistent-medewerkers over hun werk hier, bijvoorbeeld over wat ze geleerd hebben en hoe fijn deze werkplek is tussen de studenten.

Ook de begeleiders kwamen aan het woord. Zij vertelden onder andere hoe mooi het is om te zien hoe de studenten en assistent-medewerkers met elkaar samenwerken en van elkaar leren. In de zaal zaten familieleden van de assistent-medewerkers, studenten en medewerkers van Rijn IJssel en collegas van Siza en Driestroom. Het slotwoord was aan de directeuren, managers en lid van CvB van Rijn IJssel, Siza en Driestroom. Met dank aan Francien Griffioen die dit initiatief heeft gestart en Lieke Hiddink als projectleider samen met de collega's van Siza en Driestroom. De opening werd muzikaal afgesloten door Driestroomband Jukebox.

Midden in de samenleving

Wat in alle verhalen naar voren komt, is dat de assistent-medewerkers van Rijn IJssel Werkt, leren en werken op een betekenisvolle plek midden in de samenleving. Assistent-medewerker Pjotr vertelt hierover: Het is mooi dat we ook op deze manier tussen onze leeftijdsgenoten kunnen zijn. Ik leer hier een heleboel van. En de studenten van mij. Hanna Pasterkamp, teamleider Werk & ondersteuning: Het is ontzettend inspirerend om te zien wat deze werkpost met de ontwikkeling van de assistent-medewerkers doet, omdat zij van betekenis zijn voor Rijn IJssel en de studenten.