Nieuws

Foruzan en Wendy genomineerd voor landelijke Taalheldenprijs

16 mei 2023
Foruzan met haar twee taalbegeleiders Heidi Vos en Anita Knoppers.

Cursisten Foruzan Bakhtiary en Wendy de Groot zijn genomineerd voor de landelijke Taalheldenprijs in de categorie Taalheld Cursist. De Stichting Lezen en Schrijven reikt deze prijs jaarlijks uit aan een volwassene die moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen en tóch de stap heeft gezet om weer te gaan leren. Foruzan en Wendy zijn daar dé perfecte voorbeelden van. 

Droom uit laten komen

Foruzan zit in de eerste groep studenten die de Onderwijsroute bij Rijn IJssel volgt. Onderwijs kreeg ze hiervoor niet. Als Afghaanse in Iran mocht ze niet naar school. "Daarom studeerde ik 12 jaar lang thuis. Ik ben heel dankbaar dat ik in Nederland de mogelijkheid krijg om te studeren. Ik ben hier nu een jaar en doe er alles aan om de taal zo snel mogelijk te leren. Doordeweeks, in het weekend, op school of als ik naar de bus loop, ik ben altijd bezig met Nederlands leren.

Vroeger geloofde ik niet in mezelf. Nu weet ik dat ik het kan. Ik zeg steeds tegen mezelf: Ik ben trots op je, je bent sterk, je kan alles doen. Het is mijn droom om politieagent te worden. Ik doe er alles aan om die droom uit te laten komen. 

Niet meer afhankelijk van anderen

Wendy had als klein meisje een taalachterstand. "Als we op school gingen lezen of schrijven werd ik in een hoekje van de klas gezet. Daar moest ik wachten tot de rest klaar was. Daarna mocht ik er weer bij. Toen ben ik naar een andere school gegaan.

Toen ik wat ouder was merkte ik dat mijn Nederlands achteruitging. Ik maakte steeds meer fouten in mailtjes of appjes. En ik begreep brieven niet meer."

Vervolgens volgde Wendy bij Rijn IJssel de cursus Taal en Rekenen. Ze haalde haar rijbewijs, wat een grote mijlpaal was, want haar theorie-examen lukte telkens niet. "Nu ben ik niet meer afhankelijk van anderen."

Wendy helpt als Taalambassadeur ook anderen die moeite hebben met lezen en schrijven. "Ik zeg tegen ze dat ze zich niet hoeven te schamen. En dat ze hulp moeten vragen. Want er zijn genoeg mensen die hetzelfde hebben. En het kost misschien wat meer tijd, maar je kunt heel veel bereiken!

Uitreiking

De Taalheldenprijs wordt op 21 juni uitgereikt in Amersfoort in aanwezigheid van prinses Laurentien, de oprichter van Stichting Lezen en Schrijven.

Stemmen op Foruzan en Wendy

Foruzan en Wendy maken ook kans op de publieksprijs. De elf genomineerde cursisten maken van tevoren foto's en video's waarin ze hun verhaal vertellen. Vervolgens kan iedereen van woensdag 24 mei tot en met zondag 11 juni hier stemmen op zijn favoriet.