Nieuws

Gezonde keuzes beloond: locatie Beukenlaan ontvangt certificaat Voeding

21 juni 2023
Twee medewerkers wijzen naar certificaat Gezonde School op schoolgebouw.

Gratis fruit voor medewerkers, gezonde snacks tijdens de vrijdagmiddagborrel en verplichte voedingslessen voor studenten. Op de locatie Beukenlaan staat het stimuleren van een gezonde leefstijl hoog op de agenda. En dat werpt zn vruchten af, want ons onderwijscluster CIOS & Veiligheid is door Gezonde School beloond met het themacertificaat Voeding. 

Dennis Engelen, ambassadeur Gezonde School van CIOS & Veiligheid, is beretrots op het themacertificaat. "Als cluster willen we een voortrekkersrol spelen op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. We vinden het belangrijk dat je als opleiding gaat staan voor wat je zegt en doet. Practice what you preach. Ik ben dan ook enorm trots dat we de eerste van hopelijk nog vele themacertificaten binnen hebben gehaald."

Gezonde keuzes aanmoedigen
Hoe belangrijk het is om gezonde voedingskeuzes te maken, weten ze bij de sportopleidingen op de Beukenlaan als geen ander. Inmiddels zijn medewerkers ook expert in het aanmoedigen van die keuzes. Dat doe je door als school te werken aan vier punten: educatie, schoolomgeving, signaleren en beleid. CIOS & Veiligheid werkte deze punten de afgelopen jaren uit in concrete acties.

Educatie: In het eerste leerjaar volgt iedere student verplicht vijf voedingslessen. Daarbij wordt toegewerkt naar een schoolontbijt met de klas dat alleen maar uit producten van de Schijf van Vijf bestaat. Het thema voeding komt in latere leerjaren bij verschillende profielen terug als kernlessen. 

Schoolomgeving: CIOS & Veiligheid biedt gratis fruit aan voor collegas. Dit komt elke dinsdag binnen en het is voor ongeveer twee dagen beschikbaar. Ook zijn er gezonde keuzes op de vrijdagmiddagborrel. Daarin wordt samengewerkt met SRV-wagen De Blauwe Tomaat. Dat is een lokale partner die als doel heeft alle Arnhemmers te voorzien van gezond voedsel. 

Voor studenten zijn er twee openbare watertappunten. De kantine behaalde eerder al een Gouden Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum voor de gezonde opties en overal in het gebouw hangen flyers die wijzen op een gezonde leefstijl.

Signaleren: Tijdens hun opleiding volgen CIOS-studenten het keuzedeel Gezonde leefstijl met het thema Voeding. Ze vullen daarbij hun eigen eetpatroon in. Met de docent bespreken ze in hoeverre het voldoet aan de richtlijnen Goede voeding. Wil een student hulp bij een gezonder voedingspatroon? Dan wordt een traject aangeboden waarbij derde- en vierdejaarsstudenten Sport, bewegen en gezondheid diegene coachen naar een gezondere leefstijl.

Beleid: Er is een beleidsplan geschreven waarin onder andere bovengenoemde actiepunten vastgelegd staan.