Nieuws

International Studies officieel bevoegd om Goethe-examen af te nemen

6 juni 2024

Trotse gezichten woensdagmiddag 5 juni op de locatie Middachtensingel. Hier werd om 13:00 uur de plaquette Prüfungsort des Goethe-Instituts uitgereikt aan Rijn IJssel door Anika Loendersloot-Plettenberg, projectleider Stichting Duits in de Beroepscontext. Hiermee zijn de International Studies van Rijn IJssel, met de opleidingen International Business & Marketing en International Business, officieel erkend als examenlocatie voor het Goethe-Institut en bevoegd om het examen af te nemen.

Het Goethe-examen is de Duitse variant van het Cambridge certificaat, waarbij studenten op diverse onderdelen worden getoetst. Deze onderdelen zijn spreken, schrijven, lezen/luisteren. Duits en Engels docent Ali Öcalan organiseert dit examen nu drie jaar op rij en heeft deze erkenning aangevraagd. De eis vanuit het Duitse instituut is om gecertificeerde assessors te hebben om het examen af te nemen, dit moet altijd met zijn tweeën gedaan worden. Ali wordt in dit traject ondersteund door collega-docent Ingrid Beke, die Duits en Nederlands lessen geeft bij Rijn IJssel. Beiden zijn zij gecertificeerd om dit te doen, via de Stichting Duits in de Beroepscontext.

Studeren, leren en werken in Europa

De opleiding is trots op dat ze, naast het hebben van de Europese kwalificatie EBBD, nu ook een Goethe-Certificaat uit mogen reiken. Ze zien het als erkenning voor wat er wordt georganiseerd binnen de opleiding. Ali Öcalan benadrukt dat ze kwalitatief goed onderwijs aanbieden en studenten voorbereiden op het studeren, leren en werken in Europa: We wonen in deze regio natuurlijk dichtbij Duitsland. Daarnaast is Duits steeds belangrijker in hun vakgebied. Het beheersen van de Duitse taal zorgt voor een goede, professionele positie in de omgang met Duitse klanten. Dit willen we onze studenten bijbrengen, zodat ze kansrijker worden in de regio.

In leerjaar 1 starten de studenten binnen de International Studies met een introductie in de Duitse en Spaanse taal. Daarna maken ze de keuze tussen één van deze twee talen voor de duur van hun gehele opleiding, met een afsluitend examen. De opleiding biedt de eerstejaarsstudenten hierbij de mogelijkheid om twee weken lang op taalreis ta gaan, waarbij de bestemming afhangt van de taalkeuze die ze maken. Ze krijgen dan een gelijk al een leerzame Europese ervaring vanuit de opleiding mee.

Promoten van de Duitse taal

De ervaring leert dat studenten vaak voor Spaans kiezen, vertelt Ali. Daarom besteden we de laatste jaren extra aandacht aan het promoten van Duits in leerjaar 1 bij studenten. Zo worden ze meegenomen naar de Carrière Roadshow, georganiseerd door het Goethe-Institut. Tijdens dit evenement wordt benadrukt waarom Duits zo belangrijk is in het bedrijfsleven. Er zijn verschillende gastsprekers aanwezig en er worden workshops georganiseerd.

Werkwijze van het Goethe-Instituut

Het Goethe-examen wordt afgenomen door het Goethe-Institut. Hierdoor blijft Goethe eigenaar van het examen. Het Instituut spitst het examen zelf toe op de opleiding waar het afgenomen wordt. Nederland heeft een uitzonderlijke positie bij het afnemen van het Goethe-examen. Het is namelijk het enige land waar Goethe in het beroepsonderwijs wordt geëxamineerd. Daarnaast is het examen specifiek gericht op de Nederlandse student, met een Nederlandse vraagstelling. Het taalinstituut onderscheidt zich ook door de focus te leggen op wat de student wel kan en niet op wat niet goed gedaan wordt. Het niveau van het examen is namelijk flexibel, dus je kunt niet zakken voor dit examen. Hoe beter de student het examen maakt, hoe hoger het behaalde taalniveau is.

Nieuwe mijlpaal

Coördinator internationalisering Cynthia Woolderink kijkt voldaan terug op de uitreiking van vanmiddag: Wij bieden studenten internationale opleidingen aan met een duidelijk focus op Europa. Dagelijks spannen wij ons in om een kwalitatief goed en relevant programma neer te zetten. Eerder ontvingen we al de EBBD-accreditatie en de erkenning als European Parliament Ambassador School. De erkenning vanuit het Goethe-Institut sluit hier perfect bij aan. Zeer dankbaar voor de inzet van Ali en Ingrid die de Goethe-erkenning mogelijk hebben gemaakt.