Nieuws

Lach en traan bij uitreiking taalcertificaat aan Oekraïners

20 januari 2023
De groep Oekraïense vluchtelingen met hun taalcertificaat Nederlands. Met bloemen: docent Jolanda Sinnema

Er was blijdschap, er was verdriet. Maar bovenal was er vrijdagochtend trots in Rozet Arnhem. Daar kreeg een groep Oekraïense vluchtelingen een certificaat Nederlands. Zij hebben inmiddels 125 uur les gehad in de Nederlandse taal, verzorgd door Rijn IJssel.

Ikweet nietsorry, ik moet huilen Marta Bernatska slaat een hand voor haar ogen. Zojuist kreeg ze de vraag hoe ze haar toekomst in Nederland ziet. Ik ben trots, ik heb werk maar hoop dat oorlog snel voorbij is, vervolgt ze dan in het Nederlands.

Taart

Marta is een van de ongeveer vijftien vluchtelingen uit Oekraïne die vrijdagochtend hun certificaat kregen in Rozet, de plek waar zij hun lessen hebben gevolgd. Zij behoren tot de eerste die de taallessen hebben afgerond. Reden voor een feestje, vond ook Liudmyla Dydchyk. Zij trakteerde de aanwezigen, onder wie de Arnhemse wethouder Bob Roelofs, op een zelfgebakken taart.

Succesverhalen

Wethouder Bob Roelofs is trots op de deelnemers. Wij vinden dat als mensen het moeilijk hebben, ze hulp verdienen. Wij helpen jullie graag. En jullie hebben het heel goed gedaan! De wethouder liet na afloop van de bijeenkomst weten dat de gemeente de lessen Nederlands graag een vervolg wil geven met Rijn IJssel. Dit tot tevredenheid van Jolanda Sinnema, die al ruim vijftien jaar taallessen geeft bij Rijn IJssel. Het unieke nu is dat we direct moesten starten met de groep. En ze spreken allemaal dezelfde taal, dat is normaalgesproken anders. Ik ben echt onwijs trots op wat zij hebben bereikt.

De groep Oekraïense vluchtelingen met hun taalcertificaat Nederlands. Met bloemen: docent Jolanda Sinnema