Nieuws

Mbo-ambassadeur Anne wil 'niet meer onderschat worden'

5 maart 2024

Je moet vooral doen wat je leuk lijkt en je niks aantrekken van meningen van anderen. Dat is het motto van Anne Brugman, de nieuwe mbo-ambassadeur van Rijn IJssel. Wie is Anne eigenlijk? En wat wil ze bereiken als ambassadeur? 

Online platform ditismbo.nl organiseert jaarlijks een event voor mbo-ambassadeurs. Ieder ROC levert een kandidaat aan die het mbo op de kaart gaat zetten. Bij Rijn IJssel is dat Anne. 

Wie ben jij?

Ik ben Anne, 19 jaar en ik zit momenteel in het eerste jaar op de opleiding Ondernemer handel.

Hoe ziet het mbo-ambassadeursschap er dit jaar uit?

We bedenken in groepjes (noord, midden en zuid) een plan om op een creatieve manier het mbo beter op de kaart te zetten. Dit gaan we 13 mei presenteren op het gala in Apeldoorn.

Ik heb het gevoel dat mensen ons heel erg onderschatten
Anne Brugman

Hoe zou je je mbo-ervaring omschrijven?

Oeh dat is een lastige. Ik denk leuk! Daarnaast vind ik het mbo ook uitdagend, omdat je allerlei verschillende kanten op kan. Maar ik krijg ook het gevoel dat mensen je heel erg onderschatten. Ik word vaak gezien als laagopgeleid terwijl dat helemaal niet zo is.
Er staan bijvoorbeeld interviews op YouTube waarin studenten van de hogeschool en universiteit de vraag krijgen of ze met mbo-studenten zouden kunnen daten. Daar kwamen echt de meest kwetsende dingen uit. Zoals je moet wel een intelligent gesprek kunnen hebben of een gesprek van hetzelfde niveau. Dat laagopgeleide kwam er de hele tijd in terug. Hartstikke onzin natuurlijk.

Wat is jouw visie op de toekomst van mbo-onderwijs en de rol van mbo-ambassadeurs daarin?

Ik hoop dat wij het mbo in een iets beter daglicht kunnen zetten. Dat we het niet meer als laagopgeleid gaan zien in dit land. En dat wij daar als mbo-ambassadeurs alles aan gaan doen om dit beeld ook echt te veranderen.

Laat je niet tegenhouden door de mening van anderen
Anne Brugman

Hoe kunnen mbo-ambassadeurs bijdragen aan het verminderen van vooroordelen over mbo-opleidingen?

Ik denk landelijk mensen toespreken. We zijn ook al bezig met het bedenken van een plan om dit te doen. Mochten we dit voort kunnen zetten, dan willen we eventueel ook naar de ministers van onderwijs stappen. En met ze in gesprek gaan over dingen die we binnen het mbo kunnen veranderen.

Welke rol speelt jouw mbo-opleiding in je toekomstplannen? 
Ik doe een opleiding waarbij je een eigen onderneming leert starten. Dus ik hoop hiermee mijn ideeën in de praktijk te kunnen uitwerken. Ik wil zelf heel graag ondernemer worden en een eigen bedrijf runnen. Ik heb een lange tijd voor een baas in de horeca gewerkt, maar dat was niet helemaal mijn ding. Ik ben heel ondernemend ingesteld en creatief bezig dus het past echt bij mij.

Wat zou je nog willen overbrengen aan anderen?
Dat je vooral moet doen wat je leuk lijkt. Laat je niet tegenhouden door de mening van anderen. En vooral niet als ze zeggen dat het laagopgeleid is of dat je minder kan, want daar is echt helemaal niks van waar.