Nieuws

Van schil tot saus: slimme weegschaal toont voedselverspilling in de keuken

9 februari 2024

Schil je een aardappel met een dunschiller of even snel met een mesje? Koksstudenten van Vakschool Wageningen kiezen uiteraard voor de dunschiller. Dat scheelt zo drie à vier procent foodwaste, weten ze dankzij de Orbisk weegschaal. Deze slimme weegschaal toont precies hoeveel restproducten achterblijven op elke snijplank en elk bord.   


Sinds enkele weken gebruiken studenten het apparaat tijdens de dineravonden in restaurant Voldaan. Ze hoeven slechts hun snijafval onder de scanner te houden en het daarna in de prullenbak te gooien. De weegschaal weegt het aantal weggegooide grammen en registreert dit. Zelfs de hoeveelheid overgebleven saus op het bord van een gast, wordt nauwkeurig gewogen.

Met respect mee omgaan

Zo moet een stukje bewustwording ontstaan over voedselverspilling, vertelt instructeur Erik Weerdenburg. We hebben één planeet en we moeten daar heel zuinig op zijn. Juist onze koksleerlingen moeten daarin de komende jaren stappen zetten. Producten worden duurder, schaarser en ze zijn met veel moeite bij ons in de keuken terechtgekomen. We moeten er met veel respect mee omgaan. Niet zomaar even stukken van een aardappel afsnijden dus.


Binnenkort gaat Erik de balans opmaken. Nu zitten we nog in een fase waarin we alleen wegen en registreren. De ene week gooien we 14,5 kilo aan restproducten weg, de andere week 12,6. Restaurant Voldaan is vrij stabiel qua drukte. Iedere avond ontvangen we tussen de 30 en 35 gasten. Die cijfers zijn straks dus mooi te analyseren. De uitkomsten bespreek ik met de leerlingen. Wat kunnen we er samen aan doen om het aantal kilo's te verminderen?

Lesje restverwerking

Een mooie opening voor een lesje restverwerking. Want van sommige producten kan je nagenoeg álles gebruiken, vertelt de instructeur.  Denk maar aan een pastinaak. Daar kan je mooie rondjes van maken en de rest weggooien. Maar van de schillen kan je ook chips maken. Op het kroontje na, is de hele wortel te gebruiken. Dát is bewustwording.

De Orbisk weegschaal is een initiatief van Regio Foodvalley, een regionale netwerkorganisatie waar Rijn IJssel deel van uitmaakt. Samenwerking staat centraal om de topregio op het gebied van agrifood te zijn. En om een duurzame en aantrekkelijke regio voor bedrijven en inwoners te blijven. Vakschool Wageningen heeft de weegschaal een halfjaar in bruikleen.