Nieuws

Rijn IJssel en ROC Nijmegen breiden samenwerking uit

27 november 2023

'Twee roc's weten meer dan één'

Rijn IJssel en ROC Nijmegen breiden hun onderlinge samenwerking uit. Daarmee kunnen de rocs nóg beter inspelen op belangrijke maatschappelijke vraagstukken in de blijvend veranderende wereld. Bovendien sluit de samenwerking naadloos aan op het perspectief van Arnhem en Nijmegen als één grootstedelijke economische regio, aldus de colleges van bestuur van Rijn IJssel en ROC Nijmegen.

Samenwerken vanuit twee sterke merken

Zowel Rijn IJssel als ROC Nijmegen is een begrip in de eigen regio. Het zijn twee gezonde onderwijsinstellingen met een goede positie. Daarin gaat niets veranderen, benadrukken bestuursvoorzitters Karina Visscher (Rijn IJssel) en Peter van Mulkom (ROC Nijmegen). We hebben allebei een sterke eigen identiteit en verhaal, dat blijft zo. Daar zit ook juist de kracht: door onze kennis te bundelen en met elkaar te delen, kunnen we de regio nog beter bedienen, zegt Van Mulkom.

Aanvulling op kennis en ervaring

Beide rocs hebben al de nodige ervaring in samenwerking op gebied van Leven Lang Ontwikkelen. Dit heeft geleid tot in een breed aanbod voor om-, bij- en herscholing voor de regio, onder de naam Move to Match. Een uitbreiding van gebieden of themas om op samen te werken is dan ook een logische stap. Visscher: We willen vooral goed inspelen op grote maatschappelijke en onderwijskundige vraagstukken. Waarom zouden we zelf allebei het wiel gaan uitvinden, terwijl we dit samen kunnen doen?

Binnen die gezamenlijkheid liggen genoeg kans, onder meer als het gaat om zaken als cybersecurity en het verder flexibiliseren van het onderwijs. Van Mulkom: We zoeken elkaar op, omdat hier voordelen te behalen zijn. Voor de student, die steeds meer maatwerk vraagt. Voor de arbeidsmarkt, die snel verandert. En voor medewerkers, die elkaar op bepaalde onderwerpen kunnen aanvullen in kennis en ervaring. Maar tegelijkertijd blijven we als twee onderwijsinstellingen onze eigen wegen bewandelen.

Samenwerkingsagenda

Op de agenda van onderwerpen waarop Rijn IJssel en ROC Nijmegen zich de komende tijd gezamenlijk willen richten staan onder meer de Life Port-agenda inclusief bijbehorende Human Capital-agenda van de regio Arnhem-Nijmegen, de verdere ontwikkeling van practoraten, strategisch HR-beleid en het investeren in onderwijsinnovatie.