Nieuws

Studenten vragen ruim 26 duizend euro aan belastinggeld terug tijdens Week van het Geld

3 april 2023

Belastingaangifte doen? Een CIOS-student met een bijbaantje had er nog nooit van gehoord. Ze bleek ruim zeshonderd euro terug te krijgen van de Belastingdienst. Het is een van de successen van de Week van het Geld vorige week. Medewerkers van Studentzaken gingen alle Rijn IJssel-locaties af om studenten te helpen met hun belastingaangifte. 

In totaal spraken de collega's 193 studenten, van wie er 91 uiteindelijk aangifte deden. Dat was goed voor in totaal 26.523,50 euro aan teruggevraagd belastinggeld. Karin Willemse, teamleider Studentzaken, noemt de actie daarom 'een groot succes'. "Vorig jaar kwam het eindbedrag uit op 8.000 euro, dus het is verdrievoudigd."

Laagdrempelige aanpak

Hoe dat komt? "We stonden nu op alle onderwijslocaties en we hebben nog meer ingezet op het informeren van docenten en loopbaancoaches." Bovendien bleek de laagdrempelige aanpak goed te werken. Medewerkers van Studentzaken stonden niet alleen achter een stand, maar benaderden studenten in de kantine ook proactief. "Je merkt dat studenten vaak weleens van belastingaangifte hebben gehoord, maar het toch lastig vinden om de aanvraag in te vullen. Met deze actie trekken we ze over de streep", aldus Karin.

Geldwijzerloket 

Er kwamen trouwens niet alleen vragen over belastingaangifte binnen. Studenten wilden ook wat weten over bijvoorbeeld zorgtoeslag, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen of de ZZP-belasting. Al dat soort vragen kunnen ze het hele jaar door stellen bij het Geldwijzerloket van Rijn IJssel.