Nieuws

Tegen alle verwachtingen in kozen Viktoria, Tessa en Liv voor een mbo-opleiding

26 april 2024

Ieder jaar kiezen meer vwoers en havisten voor een mbo-opleiding. Drie Arnhemse studenten vertellen over hun keuze. Liv: Mensen zeiden dat het zonde was van mijn diploma.

Portretfoto Liv Roes

Liv Roes (17) 

Wat is je motivatie om voor een mbo-opleiding te kiezen?

Ongeveer vier jaar geleden begon ik met dansen. Mijn dansdocent vroeg of ik wilde optreden op een festival. Sindsdien is alles heel hard gegaan. Zo ben ik nu vaste danseres bij een groep. Toen ik meer optredens ging doen met die groep, kwam ik erachter dat dansen echt is wat ik wil doen. Vanuit mbo kan ik het meeste uit mezelf halen. Ik wil de showkant van het dansen op en daarbij past de opleiding Danser show allround van Rijn IJssel nu eenmaal het beste.

Hoe ziet je toekomst eruit na het mbo?

Tijdens de opleiding ga ik al audities voor echte banen doen, want de danswereld bestaat vaak uit korte jobs. Door dit veel te doen, bouw ik ook een groter netwerk op. Na de opleiding wil ik tours gaan doen. Mijn grootste droom is om choreograaf te worden voor artiesten.

Wat is jouw advies aan mensen die twijfelen?

Ik zou zeggen: doe echt wat jij zelf wilt! Ik heb van genoeg mensen gehoord dat mbo zonde is van mijn diploma. Terwijl je altijd over 5 of 10 jaar nog een ander pad kan kiezen. Dus doe waar je zelf gelukkig van wordt!

Portretfoto Tessa Kemper

Tessa Kemper (20)

Wat zijn de voordelen van een mbo-opleiding?

Het is allemaal veel praktischer. Wat ik zelf heel fijn vind, is leren door iets te doen. Ook op de havo had ik dit al. Als ik iets zag, kon ik het veel makkelijker leren dan uit de boeken, want stampen is totaal niet mijn ding.

Toen ik naar een vervolgopleiding ging kijken, dacht ik in eerste instantie aan de kunstacademie. Toen ik op de open dag was, zag ik dat de kledingstukken aan elkaar waren gelijmd. Ik wilde liever leren naaien en eerst alle basisvaardigheden kennen. Daarom kwam ik terecht bij de opleiding Fashion tailor van Rijn IJssel. Dat blijkt een hele goede keuze te zijn geweest.

Heb je toekomstplannen na het mbo?

Ik heb volgend jaar een tussenjaar waarin ik veel wil gaan werken. Ik werk namelijk in een atelier. Na mijn stage mocht ik hier komen werken. Daarna wil ik in het buitenland gaan studeren. Ik moet me nog oriënteren op wat ik precies wil. Mijn droomstudie zit in Schotland, daar zit kostuumdesign voor films en series.

Welke tips geef je aan mensen die twijfelen?

Gewoon doen! Probeer het en als je het niks vindt, kun je altijd nog een andere studie doen. Ook als je het niet leuk vindt om in de boeken te zitten, zou ik voor mbo gaan.

Portretfoto Viktoria

Viktoria Szixtina (18)

  • zit nu in 5 vwo
  • begint in september met de mbo-opleiding Urban danser

Waarom kies je voor een mbo-opleiding?

Ik dans heel veel. Dat is echt mijn passie. Ik kwam er in 5 vwo achter dat ik de praktijk veel leuker vind dan alleen maar leren. Daarom heb ik me opgegeven voor de audities van Urban danser bij Rijn IJssel.

Hoe vond je het om de keuze te maken?

Op de basisschool vertelden mensen me al dat ik slim was en naar het vwo moest. Ik luisterde naar die adviezen en ging naar het vwo. De eerste drie jaar was alles prima. Maar daarna verloor ik mijn motivatie om te leren steeds meer. Ik wilde dansen. Toen hakte ik de knoop door en koos ik voor een dansopleiding. Mijn moeder had eerst moeite met mijn keuze, maar is nu bijna enthousiaster dan ikzelf!

Heb je een tip voor andere studiekiezers?

Kies waar je zelf gelukkig van wordt en luister niet naar anderen.