Nieuws

Timo hoort bij de beste drie mbo-boulangers van het land

14 maart 2024

De croissants van Timo Hacken moeten nog twaalf minuten de oven in, als de jury nog tien minuten te gaan' roept. Paniek. Maar toch weet de Skills-finalist zijn hoofd koel te houden en tijd te winnen. Met succes. Want Timo hoort bij de beste drie mbo-boulangers van het land.

Timo neemt het deze dinsdag en woensdag in de bakkerij van Vakschool Wageningen op tegen vijf andere mbo-bakkers uit het land. Eerder kwalificeerden zij zich voor de Worldskills finale. Een hele eer, want de Worldskills zijn dé landelijke vakwedstrijden van het mbo. De meeste finales zijn op 21 en 22 maart in Den Bosch. De boulangers komen altijd een week eerder al in actie, meestal bij Vakschool Wageningen. Dat heeft te maken met de apparatuur die ze gebruiken.

Bakken binnen de tijd

In twee dagen tijd maken de bakkers in spé een lading (gevulde) croissants, gevulde briochebroodjes, roggebroden, baguettes en als finaleklap een showstuk met het thema 'de Botanische Tuinen'. Dat moeten ze telkens binnen een aantal uur doen.

Wie op de wedstrijddagen de bakkerij binnenloopt, kan dan ook een speld horen vallen. De deelnemers hebben al hun concentratie nodig om de producten binnen de tijd af te krijgen. En alleen af krijgen, is niet voldoende. De driekoppige vakjury die rondloopt, kijkt ook naar de recepturen en de technieken van de studenten.

Oefenen met klei

Dat wist Timo van tevoren al, want vorig jaar deed hij ook mee aan de wedstrijd. Ik heb toen naderhand meteen allemaal dingen opgeschreven die ik mee wou nemen naar dit jaar. Ik ben ook langs geweest bij een oud-docent van Vakschool Wageningen om met hem samen roggebroden te ontwikkelen. En ik heb zelf in mijn vrije tijd producten gemaakt. De vlecht van de vlechtbroden oefende ik bijvoorbeeld met klei."

Die voorbereidingen resulteren tijdens de finale in complexere producten. In elk product zitten nu twee vullingen. Wat ik vorig jaar maakte, was veel simpeler. Het is echt leuk om die groei bij mezelf te zien.

Doe ook mee!

Dat is dan ook precies de reden waarom Timo andere studenten oproept om ook mee te doen aan de Skills. Je leert zoveel! Ook door te zien wat de andere kandidaten maken. Het is gewoon écht gaaf om mee te doen.

Timo hoort volgende week tijdens de uitreiking van de Skills-finales op 22 maart in Den Bosch of hij eerste, tweede of derde is geworden.