Nieuws

Van kaasblokje tot streetfood: Vakschool Wageningen bestaat 50 jaar

3 februari 2023
Twee studenten van Rijn IJssel Vakschool Wageningen delen drankjes uit tijdens een receptie ter ere van het 50-jarig bestaan van de vakschool

Liefhebbers van eten en drinken konden donderdagavond hun hart ophalen bij Vakschool Wageningen. Die bestaat vijftig jaar en dat werd gevierd met toespraken, livemuziek én natuurlijk eten en drinken.

Er was goed over nagedacht, vijftig jaar geleden. Er waren lagere technische scholen waar mensen werd opgeleid voor de horeca. Ook bestonden er al twee hogere hotelscholen. Daartussen gaapte een gat. Een gat waar de toenmalige middelbare horecavakschool Wageningen dankbaar insprong.

Een begrip

Inmiddels is de vakschool al decennialang een begrip. Niet alleen in Wageningen zelf; ook in de regio. Nog altijd trekken de opleidingen soms studenten van de andere kant van Nederland. Dit natuurlijk tot grote blijdschap van directeur Annick Olthof-Kicken, zelf uiteraard aanwezig en degene die het evenement opende.

Onder de sprekers was journalist en trendwatcher Hans Steenbergen, medeoprichter van Food Inspiration Magazine, net als Insect Food Influencer Ferdy Molenaar en Ton Lenting, die onder meer veel kennis heeft van de exploitatie van horecabedrijven.

Bitterballen en bierbrouwers

Waar het natuurlijk mede om draaide, waren de drankjes en natuurlijk de hapjes. Speciaal voor de gelegenheid was er een buffet in jaren 70-stijl. Op het menu onder meer gevulde eieren, kaas en bitterballen. Die laatste bereid met linzen. Het feest is nagenoeg volledig georganiseerd dankzij veelal kosteloze bijdragen van onder meer partnerbedrijven en oud-studenten. Oud-medewerkers van het eerste uur blikten tijdens de receptie terug op onder meer wijnreizen, de opkomst van mobiele telefoons en de kledingvoorschriften in de jaren 70.

Met muziek van Framed en DJ Mart werd het een gezellige avond, zeker ook vanwege de aanwezigheid van enkele andere standjes. Waaronder die van café-eigenaar en bierbrouwer Rick van Dalen. Oud-student van Vakschool Wageningen, natuurlijk.

Trots

Wat voor mij gisteren heel duidelijk werd is het familiegevoel binnen de middelbare hotelschool, zegt Annick Olthof-Kicken een dag later vol trots. Er waren veel oud-studenten die Vakschool Wageningen een warm hart toedragen. Een aantal kinderen van hen volgen er nu ook een opleiding. Er ligt een superbasis voor de toekomst, ook als je niet in de horeca aan de slag wilt.