Nieuws

Zara's missie: pruiken maken voor studenten met haaruitval

26 februari 2024

Studenten die last hebben van haaruitval en met een goedkoop haarwerkje van AliExpress rondlopen. Zara Grünewald komt ze vaker tegen. Schrijnend vindt ze het. Daarom organiseert de student Make-up and Hair Artist een doneeractie tijdens de open dag op 1 maart. Met de opbrengst gaat ze zelf haarstukken maken voor studenten die dat nodig hebben.

Wist je dat Stichting Haarwensen alleen pruiken vergoedt voor mensen tot en met 18 jaar?, zegt Zara deze vrijdagochtend in het Make-up and Hairlokaal. Daarna moet je bijna alles zelf betalen. Van de overheid kan je nog maximaal 400 euro krijgen. Maar een goede pruik kost algauw 4000 euro.

Schaamte
Het onderwerp gaat Zara zichtbaar aan het hart. Ze komt vaker studenten tegen die zich schamen voor hun dunne haar. Soms dragen ze een goedkoop haarstukje. Dat zie ik. Misschien let ik er meer op dan een ander, maar dan alsnog. De kunst van een haarwerk maken is juist dat anderen het niét zien.

Arbeidsuren
Dat laatste weet Zara als geen ander. Ze volgde een extra cursus bij Het Pruikenhuis en is nu een echte expert als het op pruiken maken aankomt. Vooral in het knopen van het haar in de tule gaat uren werk zitten. Daarom is een pruik ook zo duur. Er zitten heel veel arbeidsuren in. Ik vind het heerlijk therapeutisch om te doen, vertelt Zara die later haar eigen pruikenatelier hoopt te openen. 
Maar dat zon mooi haarstukje niet voor iedereen is weggelegd, steekt haar. Wie ooit een slechte ervaring heeft met een goedkope pruik, staat daarna misschien ook niet meer open voor een goede pruik. Dat wil ik voorkomen. Door studenten meteen een mooie pruik te geven.

Doneeractie
Help jij Zara met haar missie? Kom dan tijdens de open dag op 1 maart je lange lokken doneren. Minimale afkniplengte: 25 centimeter. Zara knipt je persoonlijk in het Make-up and Hairlokaal in Witte Villa. Geen lange lokken te vergeven? Klasgenoten van Zara voorzien je graag van een make-upje, een gewone knipbeurt of mooie nagels. Naderhand kan je geld doneren waar Zara dan materialen van koopt.