Podiumkunsten

Danser | Show allround

BOL

Dit kun je doen na je studie

Deze mbo-dansopleiding is een van de Top-opleidingen van 2020 en wordt aangeboden door Rijn IJssel in samenwerking met Studio26. De dansopleiding Show Allround is vooral gericht op dansers die zich breed willen ontwikkelen richting het commerciële werkveld.

Droom jij van een carrière als danser in het commerciële werkveld en kun jij geen dag zonder dansen? Dan is deze opleiding iets voor jou!
Tijdens de dansopleiding Show Allround word je opgeleid tot allround commercieel danser. Je krijgt de gelegenheid om de commerciële kant van het werkveld te onderzoeken en krijgt les van ervaren docenten uit het werkveld.

Je wordt opgeleid voor de commerciële markt zoals voor shows, videoclips, evenementen en als achtergronddanser. De studie bereidt je niet alleen danstechnisch, maar ook artistiek en zakelijk voor op je toekomstig werkgebied. Je bent na afloop breed inzetbaar in een professioneel circuit binnen kunst & cultuur en media & entertainment.

Afgestudeerden van deze opleiding kwamen onder meer terecht bij de dinnershows van Studio’s Aalsmeer/Studio21, Stage Entertainment, modeshows van Nike en Asics, MTV Awards, Dreamgirls, de Toppers, Isabelle Beernaert, diverse tv-programma’s en de hbo-vervolgopleiding Urdang in Londen. 

De opleiding Rijn IJssel Dans | Show allround wordt samen met Studio26, podium voor creatieve industrie, uitgevoerd.

studio26                         

25652, Danser

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren aan het hbo.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 55 studenten nog niet is bereikt.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
In een auditie kijken we ook of deze opleiding geschikt is voor jou.
We kunnen maar een beperkt aantal studenten toelaten. Voor de opleidingen Danser nemen we in het totaal maximaal 55 studenten aan.

Auditie

Een uitgebreide auditie is onderdeel van de toelatingsprocedure van deze dansopleiding. Je krijgt een uitnodiging voor de auditie als je je voor de opleiding hebt aangemeld. Deze uitnodiging ontvang je uiterlijk twee weken voor de auditiedatum met meer informatie over de auditiedag. De audities voor het studiejaar 2022-2023 worden gehouden op:

 • Zaterdag 5 februari 2022
 • Zaterdag 12 maart 2022
 • Vrijdag 8 april 2022

De auditie bestaat uit les in verschillende dansstijlen, een zelfgemaakte solo-choreografie van circa één minuut en een samenwerkingsopdracht. Sluit je deze dag af met een positief resultaat, dan word je uitgenodigd voor een tweede ronde.
Na de tweede ronde volgt nog een intakegesprek waarin je vertelt over je ambities en motivaties.

Bij de auditie letten we op jouw fysieke flexibiliteit, danstechnische vaardigheden, ontwikkelbaar talent, creativiteit en persoonlijkheid. We krijgen energie van mensen met een natuurlijke en fitte uitstraling waarbij conditie en kracht ook een belangrijke rol spelen.

Wildcard

Soms komen dansdocenten zulke uitzonderlijke talenten tegen dat we deze groep graag een unieke kans willen bieden. Onder andere hiervoor werken we met een wildcard. Talenten die een wildcard ontvangen hoeven geen aparte auditie meer te doen, maar hebben een intakegesprek met een van de studieloopbaanbegeleiders. Op basis van dit gesprek wordt bepaald of ze op de opleiding terecht komen. Wil jij kans maken op een wildcard? Overtuig ons tijdens de auditietraining en wie weet win je er eentje!

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je ongeveer 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Praktijklessen
Tijdens de opleiding ga je danstechnische vaardigheden verbeteren in technische vakken zoals jazz-dance en klassiek. Je gaat in de commerciële danslessen werken aan performance skills gericht op shows, videoclips en background dance. Ook krijg je les in afro, hiphop, waacking, compositie en partnerwerk.
Regelmatig vinden er auditietrainingen plaats en leer je hoe jij jezelf kunt presenteren, zowel individueel als in groepsverband. Je stapt uit je comfortzone en gaat uitdagingen met de volle inzet aan.
Het praktische deel van de opleiding wordt verzorgd door een vaste kern van docenten van Studio26, aangevuld met gastdocenten en gastchoreografen die nationaal en internationaal werkzaam zijn in de danswereld.

Theorielessen
Naast de danstechnische vakken krijg je ook theorielessen. Dit zijn niet alleen vakken als Nederlands, Engels en rekenen, maar ook vakken zoals anatomie, voeding, dansgeschiedenis, PR & marketingcommunicatie, evenementorganisatie en ondernemerschapsvaardigheden.
De opdrachten en stageprojecten zullen je verder de mogelijkheid bieden om jouw werkveld te verbreden. Je wordt namelijk ook opgeleid als begeleider voor het geven van workshops. Zo inspireer je bijvoorbeeld leerlingen van middelbare scholen door jouw aanpak in het lesgeven.

Stage
Een vast onderdeel van de opleiding is meedansen in het werkveld in de vorm van stages. Rijn IJssel werkt hiervoor nauw samen met Stichting Kunst in Beweging en de afdeling events van Studio26. Zo is Studio26 betrokken bij diverse events zoals het Kunst en Theatergala in AFAS LIVE in Amsterdam, het Gelders Sportgala en is bijvoorbeeld Dinnershow Goud het ideale stageadres voor onze studenten.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Het ontwikkelen van je eigen dromen en talenten staat centraal. Gedurende het traject word je door middel van coaching persoonlijk begeleid. We vinden het belangrijk dat onze studenten de ruimte en vrijheid voelen om hun performance skills te perfectioneren. Op die manier word je bewust van jouw eigenheid en mogelijkheden. 'Wat we belangrijk vinden zijn creativiteit, vakmanschap en persoonlijke groei.'

Door inzicht te krijgen in hoe je jouw mindset sterker maakt, leer je niet alleen jouw successen te omarmen maar ook jouw tegenvallers. Oftewel fouten maken mag altijd!

Je bent elke dag in beweging, train je hard en vraag je heel veel van je lichaam. Door het leren van nieuwe stijlen en danstechnieken verleg je steeds je grenzen.

  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, rekenen, Engels  en loopbaan & burgerschap. 

 

 

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemerschap mbo
 • Livetechniek
 • Voorbereiding hbo

Lees meer over keuzedelen

Om een goed beeld te geven van de opleiding delen oud-studenten hun ervaringen bij onze dansopleiding Show Allround. Zo komen onze studenten op allerlei plekken terecht.

Sacha Setubun (2011)
"Na mijn mbo-opleiding Show Allround ben ik doorgestroomd naar de hbo-opleiding jazz-musicaldans van de AHK in Amsterdam. Je hebt me kunnen zien in de musicals The Lion King, Peter Pan, Dreamsgirls en Cinderella (Singapore). Verder heb ik gedanst bij Holland's Got Talent, X-Factor, TROS Muziekfeest, Disney Channel en de Bollywoodfilm Nanban. Ik heb ook samengewerkt met internationale choreografen Hofesh Shechter, ISH en Sidi Larbi. Zonder mijn opleidingen had ik dit nooit bereikt!"

Rose-Mary Werbata (2012)
"Na mijn opleiding ben ik vooral verder gegaan met mijn liefde voor kinderen. Ik kreeg een vaste baan aangeboden bij Studio26, omdat men vond dat ik zo'n leuke dansdocent voor kinderen was. Naast mijn lessen bij Studio26 werk ik ook voor andere dansscholen en werk ik als choreograaf mee aan de liveshow van Make Some Noise Kids. Verder werk ik veel samen met mijn man Kenny Werbata (die ik op de opleiding heb leren kennen) in ons eigen bedrijf en dance crew Mind Connected."

Jordy Sparidaens (2016)
"De opleiding Show Allround heeft me veel techniek en zelfvertrouwen bijgebracht, wat de basis is geweest van mijn carrière. Ik werd vooral bekend door mijn deelname aan de tv programma's Holland's got talent met D-crew en Everybody Dance Now met RebellionRookeez. Ik heb mijn eigen feminine dansstijl ontwikkeld, waarin ik diverse stijlen die ik in de opleiding heb geleerd combineer. Ik word inmiddels internationaal veel gevraagd om workshops te geven."

Zoë Adriaensen (2017)
'Ik ben begonnen op de Vooropleiding Dans van Studio26. Na een aantal jaar intensief trainen en persoonlijke begeleiding werd ik aangenomen op de dansopleiding Show Allround. Een droom die uitkwam, want zo kon ik van mijn hobby mijn beroep maken en was al het trainen niet voor niets geweest. Na mijn afstuderen wilde ik mezelf graag nog verder ontwikkelen als danser. Ik deed auditie voor de Fontys hbo-dansacademie en werd aangenomen!"

Het docententeam bestaat uit deskundigen uit de danswereld zoals Introdans, Moulin Rouge, 'Dance, Dance, Dance' en Delattre Dance Company. Het team bestaat uit onder andere Mariët Andringa, Marc Beaugendre, Gido van Ooijen, José Neuts, Sascha Lekatompessy, Jordy Sparideans, Deborah Verberkt, David Schmidt, Carmen "Chloe" Smit, Erwin van der Wouw en Milly Trouerbach.

Daarnaast nodigen wij ook gastdocenten uit zoals Frank Dietrich, Roy Jonathans, Malou Linders, Shahin Damka, Thomas van der Linden, Pim van Boxtel, Eileen Straatman en Aida Bloemhard.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 15,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 15,00 
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Berlijn (optioneel) € 450,00 
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na deze driejarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • Hbo-dansopleidingen, nationaal en internationaal
 • Hbo-musicalopleidingen
 • Hbo Creatieve Therapie (dans)
 • Hbo Fysiotherapie
 • Hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Hbo Kunst en Economie
 • Hbo Voeding en Diëtetiek
 • Hbo Pabo

Actueel

Na lang wachten is het zover: Witte Villa op de Arnhemse ENKA-campus is maandag 21 maart officieel in gebruik genomen. De stafdiensten en het college van...