Podiumkunsten

Danser | Show allround

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als je geen dag zonder dansen kan, dan is deze opleiding iets voor jou. Je bent elke dag in beweging, traint hard en vraagt heel veel van je lichaam. Je verlegt steeds je grenzen, wilt nieuwe stijlen en danstechnieken leren. Je hebt van nature al aanleg voor dans en pikt nieuwe bewegingen en routines snel op. Maar je wilt nog veel beter worden. En je wilt van alles iets weten.

Je werkt als uitvoerend allround danser in de volle breedte van de entertainmentbranche in zowel binnen- als buitenland. Denk hierbij aan professionele dansgezelschappen, dans- of musicalproducties, entertainmentparken, cruiseschepen, tv-programma’s, dinnershows en evenementen, zoals festivals, modeshows, openingen en bedrijfsfeesten. Je vindt niet alleen je weg in de creatieve industrie maar ook in het bedrijfsleven.

Als ondernemer kun je jezelf als danser en jouw diensten in de markt zetten en zo je eigen werk creëren. Ook kun je workshops of lessen bij een amateurschool geven of meewerken aan een project in het basis- of voortgezet onderwijs. 


Aanmelden Try-out

Afgestudeerden van deze opleiding kwamen onder meer terecht bij de dinnershows van Studio’s Aalsmeer/Studio21, Stage Entertainment, modeshows van Nike en Asics, MTV Awards, Dreamgirls, de Toppers, Isabelle Beernaert, diverse tv-programma’s en de hbo-vervolgopleiding Urdang in Londen. 

De opleiding Rijn IJssel Dans | Show allround wordt samen met Studio26, podium voor creatieve industrie, uitgevoerd.

studio26                         

25652, Danser

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren aan het hbo.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 55 studenten nog niet is bereikt.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
In een auditie kijken we ook of deze opleiding geschikt is voor jou.
We kunnen maar een beperkt aantal studenten toelaten. Voor de opleidingen Danser nemen we in het totaal maximaal 55 studenten aan.

Auditie

Data

De auditiedata voor het schooljaar 2021-2022 zijn ingepland.

Vrijdag 5 februari 2021
Zaterdag 20 maart 2021
Dinsdag 20 april 2021

Programma

De auditie bestaat uit een commerciële dansles, een modern jazzles, een maak-opdracht en een eigen solo-presentatie van circa één minuut.

Sluit je deze dag af met een positief resultaat, dan word je uitgenodigd om de toelating te vervolgen. Je hebt een intakegesprek en aan het einde van het intakegesprek hoor je of je wordt toegelaten tot de opleiding.

Beoordelingscriteria

Wij zijn op zoek naar technisch sterke dansers. Daarnaast letten we op je motivatie, persoonlijkheid en natuurlijke uitstraling, creativiteit, fysieke flexibiliteit, coördinatie, conditie en kracht, opnamecapaciteit, lichaamsbewustzijn, concentratie en ademhaling.

Alleen bij een positieve beoordeling in de eerste ronde mag je door naar de tweede ronde. De uitslag van de auditie volgt na de tweede ronde.

Hier kun je lezen waar naar gekeken wordt tijdens de auditie.

Auditietraining op open dagen

Op de open dagen wordt een aantal inspirerende auditietrainingen gegeven. Dit zijn sessies van 30 minuten van een bekende danser uit het werkveld waarin je kennis kunt maken met de dansstijlen en andere facetten van de opleiding. De auditietrainingen kunnen je helpen om je beter voor te bereiden op je auditie.

Wildcard

Soms komen dansdocenten zulke uitzonderlijke talenten tegen dat we deze groep graag een unieke kans willen bieden. Onder andere hiervoor werken we met een wildcard. Talenten die een wildcard ontvangen hoeven geen aparte auditie meer te doen, maar hebben een intakegesprek met een van de studieloopbaanbegeleiders. Op basis van dit gesprek wordt bepaald of ze op de opleiding terecht komen. Wil jij kans maken op een wildcard? Overtuig ons tijdens de auditietraining en wie weet win je er eentje!

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je ongeveer 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Wij werken met beroepstaken die een reële weergave zijn van het beroep dat je hebt gekozen. Die beroepstaken doorloop je in een aantal leereenheden. Elke leereenheid duurt vijf weken, hierin krijg je een dilemma voorgelegd. Na vijf weken lever je een beroepsproduct op. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een showcase, een lesopzet voor een workshop of een marketingcommunicatieplan voor een dienst die je in de markt wilt gaan zetten.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je loopt stage in een aantal verplichte projecten, zoals een stage op West End in Londen, projecten op een middelbare school, een dinnershow en showcases tijdens evenementen. Ook kun je zelf een stageplaats zoeken, passend bij jouw wensen en kwaliteiten. 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je wordt getraind in het artiest zijn. Je leert verschillende dansstijlen en -technieken. Ook leer je om je eigen werk te maken en te presenteren, dansworkshops te geven en samen te werken. Als artiest werk je over het algemeen niet in loondienst en je zult dus vaak je eigen werk moeten creëren. Daarom leer je zelfstandig te ondernemen, een netwerk op te bouwen en jezelf goed in de markt te zetten. 

  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, rekenen, Engels  en loopbaan & burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Klassiek ballet
 • Moderne dans
 • Jazz 
 • Repertoire/showdans
 • Tap
 • Basisprincipes van de dans
 • Improvisatie/compositie
 • Diverse urban stijlen (onder andere hiphop, catwalk)
 • Didactische vaardigheden
 • Algemene ondernemerschapsvaardigheden
 • Grime, kostuums & theatertechniek 

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemerschap mbo
 • Livetechniek
 • Voorbereiding hbo

Lees meer over keuzedelen

Carmen Chloe

Carmen Chloë

www.instagram.com/chloecarmen

Deborah Verberkt

Deborah is commercial danser van het hoogste niveau. Met haar unieke stijl inspireert ze haar studenten en is ze een geliefde docent. Als docent en uitvoerend danser heeft ze veel internationale ervaring opgedaan.
https://www.instagram.com/deborahsoul/

Erwin van der Wouw

Zeer ervaren showdanser Erwin is sinds het begin betrokken bij de opleiding en geliefd bij zijn leerlingen. Met zijn ervaring, techniek en humor is hij een bron van kennis en inspiratie.

Erwin studeerde docent dans eerstegraad aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem, met als specialisatie flamenco en caractère. Hij danste in verschillende grote shows in Parijs waaronder La Nouvelle Eve en de beroemde Moulin Rouge. Ook danste hij in Eurodisney in de productie van Beauty and the Beast en in de cast van Hello Dolly bij het ballet van Vlaanderen. Na ervaringen in casino’s en cruiseschepen woonde en werkte Erwin bijna 10 jaar op het eiland Mauritius als concept and entertainment manager voor Sun and Kerzner International. Daar leidde hij zijn eigen showgroep en kreeg een presidentiële onderscheiding voor ‘best supportive manager’.

Gido van Ooijen

https://www.instagram.com/gidovooijen/

Jasper de Bruijn

Jasper de Bruijn studeerde als docent en theatermaker af aan de theaterschool van Utrecht (HKU) en geeft de dansstudenten speltechniek en productiebegeleiding.

Jordy Sparidaens

Jordy is nationaal en internationaal een gewaardeerde choreograaf door zijn unieke stijl. Hij is bekend van Holland's Got Talent en Everybody Dance Now met zijn team D-Crew.
www.instagram.com/jordysparidaens

José Neuts

Zij is docent, choreograaf en danseres. Ze studeerde aan dansacademie Lucia Marthas en geeft les in verschillende stijlen, zoals tap, modern en (show)jazz.

Mariët Andringa

Mariët studeerde in 1985 af als danser aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Aansluitend heeft zij vier jaar gewerkt bij de Rotterdamse Dansgroep. Vervolgens danste zij 10 jaar als danseres bij Introdans Ensemble. Ook behaalde ze een eerstegraads lesbevoegdheid van de bachelor Dance in Education bij. Mariët werkte inmiddels zestien jaar als onder andere mentor, choreograaf, stagebegeleider en repetitor van repertoire stukken bij de ArtEZ dansacademie.

Marleen van de Loo

Docent zang, presentatietechniek en repertoire Marleen is bij het grote publiek bekend van haar prachtige rollen in Nederlandse en Belgische musicals. Ze was te zien in musicals als Love Story, Ben X, 1953, Mamma Mia!, Ciske de Rat, Footloose, Cats, Hello Dolly, de 3 Musketiers, Aïda, Elisabeth, Tanz der Vampire, Chaplin en Evita.
Marleen studeerde Jazz / Showmusical dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Milly Trouerbach

Na haar opleiding aan de Dansacademie Arnhem (het huidige ArtEZ) begon Milly aan een lange carrière als dansdocente bij verschillende dansscholen in binnen- en buitenland. Ze runde een dansschool in Berlijn en werkte als danseres en choreografe bij het Berliner Tanzensemble en de Kelvin Hardy Dance company. Milly is al 10 jaar betrokken bij Studio26 en vanaf het begin nauw betrokken bij het opzetten van de dansopleidingen.

Nina Funk

Nina studeerde in 2008 af aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Sindsdien ontwikkelde ze zich verder aan de Laban School in Londen en volgde ze verschillende trainingsprogramma's, met bijvoorbeeld Batsheva Dance Company, Hofesh Shechter Company en Anouk van Dijk.
www.ninafunk.com

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2020-2021 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1202,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1 BOL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 15,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 15,00 
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Berlijn (optioneel) € 450,00 
Leerjaar 3  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na deze driejarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • Hbo-dansopleidingen, nationaal en internationaal
 • Hbo-musicalopleidingen
 • Hbo Creatieve Therapie (dans)
 • Hbo Fysiotherapie
 • Hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Hbo Kunst en Economie
 • Hbo Voeding en Diëtetiek
 • Hbo Pabo

Actueel

Rijn IJssel bouwt Tech Plaza voor studenten techniek, ICT en laboratorium.