Commercie, Retail & Zakelijke dienstverlening

E-commerce manager

BOL

Dit kun je doen na je studie

Het aantal online verkopen blijft stijgen. Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar mensen die alles weten over online marketing en e-commerce. Denk hierbij aan het maken van een website, het inzetten van social media als Instagram om meer klanten te krijgen en hoe hoger te komen in zoekmachines als Google. E-commerce manager is door de overheid opgenomen in de lijst van kansrijke beroepen. Wil je jezelf ontwikkelen in een van de meest uitdagende en dynamische beroepen? Lees dan verder.

Als e-commerce manager stuur je verschillende e-commerce projecten aan, ontwikkel je verschillende online marketinguitingen en ben je verantwoordelijk voor de online en offline verkoop van producten of diensten. Je onderhoudt en bouwt je netwerk uit. Daarnaast kun jij een eigen merk opzetten of een bestaand merk groot maken en ben je dé professional op het gebied van de laatste (online) trends.

26026, E-commerce manager

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.
Doordat wij gepersonaliseerd onderwijs aanbieden, is het mogelijk de opleiding sneller af te ronden.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Je hebt een klantgerichte houding en gevoel voor commercie.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Gedurende deze opleiding leer je de basis-skills op het gebied van online sales, marketing, e-commerce en calculatie. Daarnaast ga je aan de slag met het analyseren en onderzoeken van data, de (online) customer journey, de nieuwste media en project¬management. De basisvakken zoals rekenen, Engels en Nederlands worden zoveel mogelijk geïntegreerd binnen de verschillende vakken. 

En welke profieldelen zijn er?

  • Het uitvoeren van het verkooptraject
  • Het verzorgen van relatiebeheer en klantenservice
  • Marktonderzoek en voorstellen voor commercieel beleid doen
  • Het ontwerpen en realiseren van media-uitingen

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. Zo kun je kiezen voor interessante keuzedelen op het gebied van ondernemerschap of mediavormgeving.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties € 190,00
Aanvullende voorzieningen  
Laptop  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties € 210,00
Aanvullende voorzieningen     
Laptop  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties (nog niet bekend)
-
Aanvullende voorzieningen  
Laptop  

Na deze opleiding kan je doorstromen naar verschillende economische opleidingen in het hbo, onder andere de richtingen Commerciële Economie en Communication & Multimedia Design.

Actueel

Driemaal goud en eenmaal brons tijdens landelijke finale mbo-vakwedstrijden 2020