Commercie, Retail & Zakelijke dienstverlening

Vakman-ondernemer

BOL

Dit kun je doen na je studie

Dit is dé opleiding voor de toekomstig ondernemer. Deze kopopleiding is geheel gericht op zelfstandig ondernemerschap. We vragen dus veel van je als het gaat om jouw ondernemerskwaliteiten, reflectie en de juiste drive om in 1 jaar deze opleiding te kunnen afronden. Wil je doorstromen naar het hbo? Dan adviseren wij de opleiding Manager retail.

Met de opleiding Vakman-ondernemer kun je een eigen onderneming gaan starten, gericht op zowel business-to-business als business-to-consumer in jouw eigen vakgebied. Jouw eigen vakmanschap ligt daarvoor aan de basis. Of je nu specialist bent op het gebied van ICT of techniek, thuis bent in de thuiszorg of kinderopvang, alles weet van brood en banket, tuinieren of drukken.

Je hebt er alles voor over om je onderneming tot een succes te maken. Je durft risico's te nemen en je staat achter je beslissingen. Als je dan een keer valt, heb jij de kracht om meteen weer op te staan. Daarnaast ga je behoedzaam te werk en denk je goed na bij elke stap die je neemt. Je kunt goed met mensen omgaan, bent zelfverzekerd en je denkt commercieel.

Misschien ben jij in de toekomst werkzaam in de nieuw te bouwen Fashion Outlet Zevenaar. De komst van de Fashion Outlet Zevenaar biedt een mooi arbeidsperspectief voor jouw toekomst.

Rijn IJssel en Ontwikkelingscombinatie FOZ B.V, zijnde Stable International uit Velp en Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling uit Zevenaar, de ontwikkelaar van Fashion Outlet Zevenaar, tekenden onlangs een intentieverklaring. Deze verklaring vormt de basis van een nauwe samenwerking tussen de partijen, waarbij Rijn IJssel de belangrijkste opleiderspartner wordt van het personeel in de Fashion Outlet. Rijn IJssel zal de Fashion Outlet voorzien van stagiairs en BBL-opleidingen en cursussen voor medewerkers. Samen met Stable kunnen we studenten en medewerkers opleiden volgens de laatste inzichten in een beroep, afgestemd op de behoeften van het werkveld.

Meer informatie over Fashion Outlet Zevenaar vind je hier.

25165, Vakman-ondernemer

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt in de loop van het schooljaar ook instromen in februari als er voldoende belangstelling is.

Deze BOL-opleiding is een zogeheten kop-opleiding en duurt 1 jaar.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je een mbo–diploma op niveau 3 nodig. Ook word je uitgenodigd voor een intakegesprek, om je optimaal voor te bereiden op onze opleiding binnen Rijn IJssel. Voor een optimale dienstverlening en adequate afronding van je aanmelding, raden wij je aan om je tijdig aan te melden. ‘Begin op tijd, dan krijg je achteraf geen spijt.’

Wij juichen toe als ouders actief betrokken zijn bij de studiekeuze van hun zoon/dochter en gaan graag met ouders in gesprek over ons onderwijs. Daarom organiseren wij gedurende het schooljaar open dagen/avonden. 

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding van 1 jaar. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. De stage (beroepspraktijkvorming) is een wezenlijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende leerbedrijven. 

Zorg dat je dit op tijd geregeld hebt, zodat je verzekerd bent van een leuk bedrijf waar je kunt oefenen aan je competenties. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je ondernemerschap uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat leer je onder meer, helemaal gericht op jouw ondernemerschap? (profieldeel)

 • Leidinggeven
 • Verkoopgesprekken voeren
 • Onderhandelen
 • Netwerken
 • Een ondernemingsplan maken
 • Bedrijfseconomische berekeningen maken
 • Voorraadbeheer toepassen
 • Assortiment samenstellen

Als vakman-ondernemer specialiseer je je in twee kerntaken:  

 • Businessplan
 • Financiering

Jouw businessplan, ook wel ondernemingsplan genoemd, is je houvast voor het opzetten van je onderneming. Je zet in feite een plan van aanpak uiteen. Je geeft antwoord op vragen als: wat ga ik precies doen? Waar ga ik me vestigen? Welke rechtsvorm kies ik? Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten? Hoe zit het met de concurrentie? En hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?

Je kunt tijdens de opleiding extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Online marketing en het toepassen van e-commerce
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Voorbereiding hbo
 • Duurzaamheid in het beroep D

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2021-2022 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1216,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 295,00 
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen     
Geen  

Na de opleiding Ondernemer Vakman kun je onder andere doorstromen naar hbo-opleidingen als Small Business en Retail Management, Commerciële Economie en Bedrijfseconomie.

Actueel

Studente beloond voor eerdere prestatie in de categorie Ondernemer retail tijdens Skills Heroes in Leeuwarden.