Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Gespecialiseerd kok

BBL

Dit kun je doen na je studie

Je bereidt bijzondere, creatieve en luxe gerechten en componenten in de koude keuken, warme keuken of patisseriekeuken. Je bent bekend met de trends uit de horeca zoals; ‘local en rough kitchen’, maar weet ook dat uit eten gaan steeds meer een beleving wordt, waarbij begrippen als duurzaam, puur, vers, gezond, eerlijk en betaalbaar belangrijker lijken te worden. Daarnaast maak je gebruik van wetenschappelijke kennis bij de bereiding van gerechten om tot verbetering en vernieuwing te komen. Je draagt zorg voor de inkoop en stelt de menukaart samen. Je coördineert de werkzaamheden binnen een partie, je stimuleert de samenwerking binnen en tussen de verschillende parties, coacht (lerende) medewerkers en bewaakt de kwaliteit van de geproduceerde producten. Is dit alles je ambitie? Dan is dít je opleiding!

Kijk voor meer informatie op http://www.mbostad.nl/beroepen/gespecialiseerd-kok

25179, Keuken (Gespecialiseerd kok)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BBL-opleiding duurt 2 jaar.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Om toegelaten te worden dien je te beschikken over het diploma Zelfstandig werkend kok.

Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf van ten minste 20 uur.

Een aanbeveling vanuit het bedrijfsleven is zeer gewenst.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding.Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je een arbeidsovereenkomst met een leerbedrijf hebben.

Je lessen volg je op Vakschool Wageningen, een inspirerende omgeving. De school heeft namelijk zeer goed geoutilleerde keukens, volledig ingericht met de modernste apparatuur, een Italiaans proeflokaal, brood- en banketbakkerijen en een eigen hotel met congrescentrum en horecagelegenheden. Maar ook buiten school valt veel te leren. Je bezoekt toonaangevende bedrijven en leert van specialisten uit het vak.

Tijdens het werken in je leerbedrijf en in de lessen op school bereid je jezelf optimaal voor op de functie van gespecialiseerd restaurantkok. Dit doe je onder leiding van je leermeester en je docenten. Je volgt uiteenlopende masterclasses van specialisten uit het vak en neemt deel aan inspirerende excursies.

Rijn IJssel kan met trots, als enige school binnen de Benelux, de cursus Italiaanse gastronomie aanbieden onder accreditatie van Academia Barilla. Deze cursus is onderdeel van jouw specialisatieprogramna. Je specialiseert jezelf daarmee in de authentieke Italiaanse keuken. De bevlogen, zeer professionele docenten zijn in Italië getraind en gecertificeerd bij het befaamde opleidingsinstituut Academia Barilla in Parma. Zij doceren originele Italiaanse recepten en ingrediënten. De best denkbare opleiding in de authentieke Italiaanse keuken voor koks!

Ook kan je tijdens de opleiding je wijnbrevet behalen.

  • Je verwerft specialistische kennis en vaardigheden over de koude en warme keuken, moleculaire gastronomie, brood, patisserie en wijn.
  • Je verfijnt je kookkunsten en leert je creativiteit, geur- en smaakvermogen verder te ontwikkelen.
  • Je leert kennis uit de Food Valley toepassen. Vakschool Wageningen werkt nauw samen met de WUR; de Wageningse Universiteit.
  • Je leert traditionele en moderne bereidingswijzen toepassen, maar vooral ook combineren.

Als gespecialiseerd kok zul je medewerkers (andere koks) moeten kunnen coachen en aansturen. Ook dit aspect komt in de opleiding aan de orde.

De opleiding omvat naast de beroepsgerichte onderdelen algemene vakken zoals Engels, Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Wijnkennis 2

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 150,00
Beroepskleding  
Laptop  
Keuzedelen  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 30,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Hierna kun je doorstromen naar een aanverwante hbo-opleiding.

Heb je de ambitie om in de toekomst de SVH titel Meesterkok te behalen, dan is het diploma Gespecialiseerd Kok een van de voorwaarden om de Meesterproef af te mogen leggen.

Actueel

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij...