Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Gespecialiseerd kok

BBL

Dit kun je doen na je studie

Je bereidt bijzondere, creatieve en luxe gerechten en componenten in de koude keuken, warme keuken of patisseriekeuken. Je bent bekend met de trends uit de horeca zoals; ‘local en rough kitchen’, maar weet ook dat uit eten gaan steeds meer een beleving wordt, waarbij begrippen als duurzaam, puur, vers, gezond, eerlijk en betaalbaar belangrijker lijken te worden. Daarnaast maak je gebruik van wetenschappelijke kennis bij de bereiding van gerechten om tot verbetering en vernieuwing te komen. Je draagt zorg voor de inkoop en stelt de menukaart samen. Je coördineert de werkzaamheden binnen een partie, je stimuleert de samenwerking binnen en tussen de verschillende parties, coacht (lerende) medewerkers en bewaakt de kwaliteit van de geproduceerde producten. Is dit alles je ambitie? Dan is dít je opleiding!

Kijk voor meer informatie op http://www.mbostad.nl/beroepen/gespecialiseerd-kok

25179, Keuken (Gespecialiseerd kok)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BBL-opleiding duurt 2 jaar.

Toelating

Om toegelaten te worden dien je te beschikken over het diploma Zelfstandig werkend kok.

Verder heb je een een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf van ten minste 20 uur.

Een aanbeveling vanuit het bedrijfsleven is zeer gewenst.

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding.Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je een arbeidsovereenkomst met een leerbedrijf hebben.

Je lessen volg je op Vakschool Wageningen, een inspirerende omgeving. De school heeft namelijk zeer goed geoutilleerde keukens, volledig ingericht met de modernste apparatuur, een Italiaans proeflokaal, brood- en banketbakkerijen, een ijscentrum en een eigen hotel met congrescentrum en horecagelegenheden. Maar ook buiten school valt veel te leren. Je bezoekt toonaangevende bedrijven en leert van specialisten uit het vak.

Tijdens het werken in je leerbedrijf en in de lessen op school bereid je jezelf optimaal voor op de functie van gespecialiseerd restaurantkok. Dit doe je onder leiding van je leermeester en je docenten. Je volgt uiteenlopende masterclasses van specialisten uit het vak en neemt deel aan inspirerende excursies.

Als surplus kun je examen doen voor de acht FIG-modules (Fundamentals of Italian Gastronomy van Academia Barilla). Je specialiseert  jezelf daarmee in de authentieke Italiaanse keuken. De bevlogen, zeer professionele docenten zijn in Italië getraind en gecertificeerd bij het befaamde opleidingsinstituut Academia Barilla in Parma. Zij doceren originele Italiaanse recepten en ingrediënten. De best denkbare opleiding in de authentieke Italiaanse keuken voor koks!

Ook kan je tijdens de opleiding je wijnbrevet behalen, evenals het diploma gekwalificeerd IJsbereider!

  • Je verwerft specialistische kennis en vaardigheden over de koude en warme keuken, moleculaire gastronomie, brood, patisserie en wijn.
  • Je verfijnt je kookkunsten en leert je creativiteit, geur- en smaakvermogen verder te ontwikkelen.
  • Je leert kennis uit de Food Valley toepassen. Vakschool Wageningen werkt nauw samen met de WUR; de Wageningse Universiteit.
  • Je leert traditionele en moderne bereidingswijzen toepassen, maar vooral ook combineren.

IJsbereiden en ‘the Fundamentals of Italian Gastronomy’ (FIG/Academia Barilla) zijn belangrijke onderdelen van de opleiding.
Als gespecialiseerd kok zul je medewerkers (andere koks) moeten kunnen coachen en aansturen. Ook dit aspect komt in de opleiding aan de orde.

De opleiding omvat naast de beroepsgerichte onderdelen algemene vakken zoals Engels, Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Cursusgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 240,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 582,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers/praktijkkosten stream € 1365,00
Beroepskleding  
Aanvullende voorzieningen  
Examen FIG € 350,00
(optie)
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers/praktijkkosten stream € 1235,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Hierna kun je doorstromen naar een aanverwante hbo-opleiding of naar de opleiding Meesterkok.

Actueel

Rijn IJssel introduceert wijnadviseur-app WineStein in opleiding

“De app is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn”