Techniek

Technicus engineering installatietechniek

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Je werkt bij een bedrijf dat zorgt voor gebouwinstallaties bij allerlei klanten in allerlei gebouwen. Als technicus engineering heb je een breed takenpakket, van de ontwikkeling tot en met het onderhoud en de verkoop van producten en systemen voor bijvoorbeeld centrale verwarming, klimaatbeheersing, airconditioning en luchtbehandeling. Ook kan het gaan om sanitaire systemen en drinkwatersystemen. Jij denkt in concepten en modellen en bent steeds bezig met organiseren en plannen. Je begeleidt medewerkers en houdt overzicht over het hele proces. 

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25297, Middenkader engineering (Technicus engineering)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Zowel de BOL als BBL-opleiding duurt 4 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 

Meld je aan vóór 1 april 2018
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan aan vóór 1 april 2018. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden op een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld vóór 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

 

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het onderwijsprogramma dat je volgt ligt niet precies vast: het is tot op zekere hoogte zelf in te vullen qua volgorde. Dat bepaal je samen met je studieloopbaanbegeleider.

Je krijgt ongeveer in anderhalf jaar de vaardigheden en kennis van een monteur werktuigkundige installaties aangeleerd en in nog eens anderhalf jaar die van eerste monteur werktuigkundige installaties. In nog een jaar krijg je nog de vaardigheden en kennis van Middenkader engineering (installatietechniek). 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. 

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Je doet uiteenlopende kennis en vaardigheden op over elektrotechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde, bijvoorbeeld over:

 • Het verzamelen en verwerken van ontwerpgegevens
 • Het uitwerken van ontwerpen
 • Het kiezen van materialen en onderdelen
 • Het maken van een kostenberekening
 • Het begeleiden van het werkproces
 • Het bewaken van een begroting
 • Het uitvoeren van kwaliteitscontroles 
 • Het opleveren van het werk
 • Het verzamelen en verwerken van productiegegevens
 • Het maken van een tekening(pakket)
 • Het organiseren van mensen en middelen
 • Het begeleiden van testen van producten en systemen
 • Het begeleiden van de uitvoering van onderhoudsopdrachten
 • Het doen van voorstellen voor commercieel beleid
 • Het onderhouden van contact met klanten
 • Het beheren van de voorraad

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. Het is nog niet precies bekend waaruit je kunt kiezen.

BOL-opleiding

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

BBL-opleiding

Cursusgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 240,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 582,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2015-2016) volgen binnenkort

Na het afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

4 jarige opleiding

60% op school

Stage
Stage (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende leerbedrijven. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

4 jarige opleiding

20% op school

Toelating
Voor toelating is het, naast de andere voorwaarden nodig, dat je een (onbetaalde) baan hebt bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden