Techniek

Technicus engineering installatietechniek

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Je werkt bij een bedrijf dat zorgt voor gebouwinstallaties bij allerlei klanten in allerlei gebouwen. Als technicus engineering heb je een breed takenpakket, van de ontwikkeling tot en met het onderhoud en de verkoop van producten en systemen voor bijvoorbeeld centrale verwarming, klimaatbeheersing, airconditioning en luchtbehandeling. Ook kan het gaan om sanitaire systemen en drinkwatersystemen. Jij denkt in concepten en modellen en bent steeds bezig met organiseren en plannen. Je begeleidt medewerkers en houdt overzicht over het hele proces.


Aanmelden Try-out

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25297, Technicus engineering

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Bij de BOL-opleiding is tussentijdse instroom mogelijk in oktober.

Bij de BBL-opleiding is tussentijdse instroom mogelijk in oktober, november en februari.

Zowel de BOL- als BBL-opleiding duurt 4 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het onderwijsprogramma dat je volgt ligt niet precies vast: het is tot op zekere hoogte zelf in te vullen qua volgorde. Dat bepaal je samen met je studieloopbaanbegeleider.

Je krijgt ongeveer in anderhalf jaar de vaardigheden en kennis van een monteur werktuigkundige installaties aangeleerd en in nog eens anderhalf jaar die van eerste monteur werktuigkundige installaties. In nog een jaar krijg je nog de vaardigheden en kennis van Middenkader engineering (installatietechniek). 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. 

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Je doet uiteenlopende kennis en vaardigheden op over elektrotechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde, bijvoorbeeld over:

 • Het verzamelen en verwerken van ontwerpgegevens
 • Het uitwerken van ontwerpen
 • Het kiezen van materialen en onderdelen
 • Het maken van een kostenberekening
 • Het begeleiden van het werkproces
 • Het bewaken van een begroting
 • Het uitvoeren van kwaliteitscontroles 
 • Het opleveren van het werk
 • Het verzamelen en verwerken van productiegegevens
 • Het maken van een tekening(pakket)
 • Het organiseren van mensen en middelen
 • Het begeleiden van testen van producten en systemen
 • Het begeleiden van de uitvoering van onderhoudsopdrachten
 • Het doen van voorstellen voor commercieel beleid
 • Het onderhouden van contact met klanten
 • Het beheren van de voorraad

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel met goed gevolg afsluit, dan wordt dat op het diploma vermeld. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en vergemakkelijkt de doorstroom naar een eventuele vervolgstudie.

We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening voor niveau 4
 • Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Engels B1/B2
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 120,00
Veiligheidsschoenen  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Diversen € 25,00
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 4  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

4 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

4 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Tijdens de Techniekdag op zaterdag 21 mei beleven kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs allerlei techniekavonturen.

Bekijk ook eens..

Techniek

Techniek

28 opleidingen