Techniek

Technisch leidinggevende

BBL

Dit kun je doen na je studie

Heb jij een technische vakopleiding (niveau 3 of 4) gedaan en heb je meer in je mars? Doe dan deze eenjarige specialistenopleiding. Met de kennis en ervaring die je opdoet, kun je aan de slag in een leidinggevende functie binnen jouw eigen bedrijfstak. Als technisch leidinggevende geef je direct leiding in een technische omgeving zoals de metaal-, elektro- of installatietechniek, houtverwerkende, timmer- of meubelindustrie, mobiliteitsbranche, carrosseriebranche of in laboratoria.

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. De taken die daarbij horen voer je meestal uit naast je andere werkzaamheden. Je stuurt collega’s aan, oefent invloed uit op andere partijen en regelt zaken. Het omgaan en werken met medewerkers vraagt flexibiliteit en creativiteit. Je bedenkt passende oplossingen voor knelpunten in het werk of in de samenwerking in je team.
Je houdt je bezig met regelen en organiseren, durft beslissingen te nemen en draagt daarvoor verantwoordelijkheid. Je handelt op eigen initiatief en geeft je leden uit je team taken. Je handelt gedisciplineerd en consequent en bent een voorbeeld. Het is jouw opdracht om een veilige, optimale werkomgeving te creëren. Je leidt het team of de afdeling zodat doelstellingen zo goed mogelijk behaald worden.

 • Je plant en verdeelt werkzaamheden
 • Je begeleidt medewerkers en bewaakt de werkuitvoering
 • Je geeft leiding aan technische werkzaamheden

Heb je al ervaring in de technische branche? Ben jij iemand die graag zelf dingen regelt, omdat je weet dat het dan goed gebeurt? Kun je goed leidinggeven? Werk je graag zelfstandig en heb je technisch inzicht? Dan is de opleiding Technisch Leidinggevende iets voor jou! Jij zorgt ervoor dat een project goed van de grond komt en efficiënt wordt afgerond. Je bent sociaal en communicatief vaardig en zet deze vaardigheden in bij gesprekken met medewerkers, leidinggevende en luistert naar (klant)vragen.

Hier vind je een beroepenfilmpje.

25161, Technisch leidinggevende

Niveau 4

Specialistenopleiding
Je kunt deze specialistenopleiding volgen als je al een vakopleiding (niveau 3) hebt afgerond of als specialisatie na een middenkaderopleiding.

Deze specialistenopleiding duurt 1 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om toegelaten te worden tot een specialistenopleiding (niveau 4), heb je een diploma nodig van de vakopleiding (niveau 3) voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend

Het is noodzakelijk dat je in de beroepspraktijk coördinerende taken hebt als je aan deze opleiding begint. 

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Deze gaat uit van ongeveer 20% van de tijd les op school en 80% in de praktijk.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het onderwijsprogramma dat je volgt ligt niet precies vast: het is qua volgorde gedeeltelijk zelf te bepalen. Die bepaal je samen met je studieloopbaanbegeleider.

Je leert hoe je de onderstaande werkzaamheden uitvoert.

Kerntaken en werkprocessen

Geeft leiding aan technische werkzaamheden

 • Inventariseert en bestelt materialen en middelen
 • Regelt (preventief) onderhoud van werkplek/locatie en arbeidsmiddelen
 • Voert eindcontrole uit

Geeft direct leiding aan medewerkers/projecten

 • Plant en verdeelt de werkzaamheden
 • Begeleidt medewerkers bij werkzaamheden
 • Wisselt informatie uit met medewerkers (in werkoverleg)
 • Bewaakt de voortgang van de werkuitvoering
 • Communiceert met derden
 • Administreert en archiveert gegevens

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

De overige kosten (boeken, readers en licenties) voor deze opleiding zijn nog niet bekend.

Actueel

Tijdens de Techniekdag op zaterdag 21 mei beleven kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs allerlei techniekavonturen.

Bekijk ook eens..

Techniek

Techniek

28 opleidingen