Uiterlijke Verzorging

Allround Schoonheidsspecialist

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Je kunt je eigen schoonheidssalon starten of gaan werken in een schoonheidssalon of beauty instituut gericht op huidverbetering. Je kunt ook aan de slag bij een wellnessresort, een sauna, een drogisterij/parfumerie of in een nagelstudio of browbar. Je geeft gezichts- en lichaamsbehandelingen aan diverse klanten en voert additionele behandelingen ook. Ook geef je advies over de juiste huidverzorging. Als Allround schoonheidsspecialist ben jij gespecialiseerd in het geven van diverse huidverbeterende behandelingen, zoals  behandeling van acne, bindweefselmassage en shiatsu.


Aanmelden Try-out

25403, Allround schoonheidsspecialist

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Duur
De BOL-opleiding duurt 3 jaar, maar start je na het behalen van het diploma op niveau 3 dan duurt het 1 jaar. Je stroomt dan in het derde leerjaar van de opleiding in.

De BBL-opleiding duurt na het behalen van het diploma niveau 3 (2-3 jaar) nog 2-3 jaar.
De duur van de opleiding is afhankelijk van welke specialisaties je op het leerbedrijf kunt leren en welke op school gevolgd moeten worden. De lesdag kan daarom ook variëren gedurende het jaar. Er is altijd een startgesprek nodig met het leerbedrijf, de opleiding en student waarin dit maatwerktraject moet worden besproken.

Als er voldoende aanmeldingen zijn, kun je ook in februari met deze opleiding starten.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Met het diploma schoonheidsspecialist niveau 3 kun je in het derde jaar van deze niveau 4 opleiding instromen.

BBL-opleiding
Als je een BBL-opleiding volgt heb je een een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig van minimaal 16 uur. Het is wel noodzakelijk dat dit leerbedrijf specialistische schoonheidsbehandelingen uitvoert.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Waaruit bestaat het profieldeel?

 • Praktijklessen schoonheidsverzorging.
 • Theoretische vakken zoals anatomie en fysiologie, cosmetica, apparatuur en theorie van de praktijk. Ook hygiëne, Arbowet en milieu zijn onderdelen van de theorie.
 • Daarnaast leer je als allround schoonheidsspecialist allerlei behandelingen gericht op huidverbetering:
  • Specialistische huidverbeterende behandelingen als acnebehandeling, shiatsu, pincement & bindweefselmassage en additionele behandelingen.
  • Theorie van de specialisaties
 • Ondernemerschap
 • Sport

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Klantcontact en verkoop
 • Nagelstyling
 • Visagie
 • Pedicurebehandelingen uitvoeren
 • Wellness en sauna

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Afhankelijk van de door jou gekozen keuzedelen, kunnen er nog kosten bij komen.

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 475,00
Praktijk hygiënepakket € 160,00
Zwart werkjasje en broek (merk staat vrij) richtprijs € 60,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 70,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 145,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Je kunt met dit niveau 4 diploma instromen op het hbo.

Studenten met het diploma allround Schoonheidsspecialist stromen onder andere door naar hbo fysiotherapie en hbo huidtherapie.

Nieuwe behandeltafels

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

1-3 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

2-3 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar. Dat is minstens 16 uur per week.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Voormalig voorzitter van het college van bestuur, Ben Geerdink, is vrijdag 16 september overleden.