Nieuws

Opeens had ik een gouden medaille: drie studenten over de Skills Heroes

2 april 2024
Alle deelnemers van Rijn IJssel

Maandenlang voorbereiden, super geconcentreerd werken en dan nerveus op de uitslag wachten. Skills Heroes, de vakwedstrijden van het mbo, zijn voor studenten een onvergetelijke ervaring. Drie van hen delen hun verhaal.

Evenementenmedewerker Lincy van Tilburg ging er op vrijdag 22 maart met een gouden medaille vandoor. Lizzy Lois van den Brink won zilver tijdens de Skills-finale in Den Bosch in de categorie Hotelreceptionist. Robin Puijman deed mee in het onderdeel Elektrotechnicus gebouwen en behaalde geen podiumplek.

Wat heb je het meest geleerd tijdens de Skills?
Lizzy: Ik denk dat ik voortaan meer vertrouwen in mezelf moet hebben, omdat ik echt had verwacht dat het allemaal niet gelukt was en ik geen podiumplek zou halen. Ik moet iets minder naar andere mensen kijken en meer naar mezelf en trots op mijn eigen krachten zijn.

Lincy: Als ik het in drie woorden zou moeten omschrijven, dan zijn dat: avontuurlijk, hectisch en gezelligheid!

Robin: Ik ben erachter gekomen dat ik heel snel kon werken, terwijl we hadden verwacht dat dat niet zo goed zou gaan.

Lincy van Tilburg in actie tijdens de finale op 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch.

Waarom deed je eigenlijk mee?
Lizzy: Ik wil hierna heel graag door naar de hotelschool op het hbo. De toelating is heel erg streng en het is handig om dit dan mee te kunnen nemen op je cv. Het is heel leerzaam, want je doet meer ervaring op in het vakgebied.

Lincy: Mijn stagebegeider kwam met het idee en ik was er heel enthousiast over. Het is echt wel een boost voor je cv en je leert een hoop nieuwe mensen kennen.

Robin: We hebben op school een voorronde gedaan. Degene die dit het beste deed mocht door naar de kwalificatie. Dat was ik. Ik heb er dus niet echt zelf voor gekozen.

Hoe heb je jezelf voorbereid?
Lizzy: Ik heb heel veel met mijn coach geoefend. We hebben heel vaak situaties nagespeeld zodat ik precies zou weten hoe ik er op moest reageren. Ook hebben we beoordelingsformulieren nagelopen. Zo was ik ook goed op de hoogte van waar ik de meeste punten kon pakken en welke dingen ik echt niet mocht vergeten. Eigenlijk heel veel in de praktijk geoefend dus.

Lincy: Ik heb geoefend door opdrachten uit te voeren die mijn stagebegeleider bedacht. Ook heb ik heb contact gehad met Kim Messing. Zij heeft in 2019 de Skills gewonnen in dezelfde categorie als ik.

Robin: Ik ben samen met een collega en medestudent elke donderdag en vrijdag gaan oefenen. We maakten opdrachten den letten dan goed op de snelheid en op de manier van uitvoeren.

Robin tijdens een van zijn finale-opdrachten.

Hoe waren de kwalificatiewedstrijden?
Lizzy: De kwalificatiewedstrijd was in Middelburg, dus we hebben daar ook een nachtje geslapen. Het was een beetje hetzelfde als de finale qua opdrachten, alleen iets kleiner.

Lincy: De rondes waren bij ROC Tilburg, we stonden in de ochtend in de file daardoor kwamen we pas op het nippertje aan. Ik moest een evenement verzinnen waarbij ik eerst de opdrachtgever moest interviewen.

Robin: De kwalificatieronde was in Heerhugowaard. Het was een wedstrijd tussen vijftien studenten die verdeeld waren over twee dagen. We moesten binnen vijf/zes uur een opdracht maken. En de acht die dat het beste hadden gedaan, mochten door naar de finale.

Wat was je finale-opdracht?
Lizzy: We moesten verschillende situaties in scène zetten. Dus een check-in, een check-out, een klachtengesprek en ik moest toeristische informatie aan de klant vertellen. Daarnaast moest ik een klachten- en reserveringmail beantwoorden en een presentatie geven.

Lincy: Ik moest eerst naar een andere locatie waar ik de uitleg kreeg. Het ging over een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. Deze zou volgend jaar zoveel jaar bestaan. Daarvoor moest ik dan een evenement organiseren.

Robin: Ik moest een schakeling maken met een stukje buis en een stukje goot. Het ging eigenlijk over het automatiseren van een motor en een automatische roldeur. En er zat een stukje kruisschakeling in zoals je die in een woonsituatie tegenkomt.

Lizzy met haar zilveren medaille.

Hoe was de prijsuitreiking?
Lizzy: Heel leuk. En dan om met het team daar te zitten na die paar dagen en dat er dan zoveel in de prijzen vallen: het was echt heel erg leuk.

Lincy: Het was heel gezellig en ik zat er erg relaxed bij, omdat ik dacht dat mijn categorie pas aan het eind van de avond zou komen. Maar opeens kwam die al heel vroeg. En toen werd ik niet als derde en tweede naam genoemd. Opeens had ik een gouden medaille!

Robin: De groep was heel leuk en gezellig, het was voor mij niet heel spannend want ik wist eigenlijk wel dat ik niet in de top drie zou komen. Ik baal er ook niet zo erg van dat ik geen prijs heb gepakt, want het was gewoon een hele leuke ervaring en daar gaat het om.