Laboratoriumtechniek

Analist

BOL

Je begint in een basisjaar Analist

Je meldt je aan voor Analist en na een basisperiode kies je voor een van de uitstroomrichtingen, waarvan de beschrijvingen ook hier te vinden zijn.

Dit kun je doen na je studie

Als analist ben je breed opgeleid en kun je, afhankelijk van jouw uitstroomprofiel, aan het werk in laboratoria van bio(techno)logische bedrijven, chemische bedrijven, ziekenhuizen, keuringsdiensten, universiteiten, onderzoeksinstituten, diagnostische centra, keuringsdiensten en productielaboratoria.

Je helpt mee aan experimenten en testen die producten verbeteren. Je onderzoekt voedingsmiddelen op aanwezigheid van schadelijke stoffen of organismen. Je ontwikkelt grondstoffen en eindproducten die de gezondheid van mens en dier bevorderen zoals nieuwe medicijnen.
Jouw werk in het laboratorium is belangrijk voor de maatschappij van nu en in de toekomst.

Try-out

Om beter te weten wat de opleiding inhoudt, kun je je aanmelden voor een Try-out. Je krijgt na de aanmelding nog een uitnodiging.


Aanmelden Try-out Arnhem


Aanmelden Try-out Nijmegen

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

50 jaar laboratoriumonderwijs

We organiseren in het voorjaar verschillende activiteiten om te vieren dat in onze regio al ruim 50 jaar laboratoriumopleidingen worden aangeboden op mbo- en hbo-niveau. Kijk hier wat er te doen is.

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Allround laborant: 3 jaar
Biologisch medisch analist: 4 jaar
Chemisch-fysisch analist: 4 jaar

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Bij vmbo KB is het wenselijk dat je ten minste twee van de vier exacte vakken, wiskunde, natuurkunde, chemie of biologie in je pakket hebt.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding Analisten start met een gemeenschappelijke basisperiode. Deze basisperiode kun je volgen op twee locaties: Tivolilaan 40 in Arnhem of Laan van Scheut 2 in Nijmegen. In het intakegesprek geef jij aan wat jouw voorkeur is. Wij proberen daar dan zoveel als mogelijk rekening mee te houden.

Na de basisperiode kun je, afhankelijk van jouw interesses en studievoortgang, kiezen uit een van de onderstaande uitstroomprofielen. Of jij jouw opleiding vervolgt in Arnhem of in Nijmegen hangt onder andere af van het uitstroomprofiel van jouw keuze en van de keuzedelen die je kiest.

Klik op een uitstroomprofiel voor meer informatie:

Meer weten? Kijk eens bij veelgestelde vragen.

Actueel

Tjesse de Reuver, studente chemisch-fysisch analist, is de nieuwe ambassadeur van Rijn IJssel die naar de landelijke verkiezing wordt afgevaardigd.