Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Kok

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Wil jij de nieuwe Jamie Oliver worden? Wil jij gerechten bereiden en een vraagbaak zijn als het gaat om eten en koken? Dan is deze opleiding echt wat voor jou. Na de opleiding kan je aan de slag in de horeca of in de keuken van een grote organisatie. Je bereidt à la minute gerechten, maar werkt ook met voorbewerkte producten.

Als je voldoet aan een aantal extra voorwaarden, kun je deze opleiding versneld volgen en in een jaar afronden.

Je plant de werkzaamheden die plaatsvinden in de keuken en werkt soms alleen, maar meestal samen met anderen. Je doet er alles voor om hongerige gasten van een lekkere maaltijd te voorzien en tevreden te stellen met jouw kookkunsten.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25180, Keuken (kok)

Niveau 2

Basisberoepsopleiding
Een basisberoepsopleiding bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

De BOL-opleiding duurt twee jaar.

De BBL-opleiding duurt twee jaar, maar als je voldoet aan de extra voorwaarden kun je de opleiding in één jaar afronden. Kijk voor de voorwaarden hieronder bij Toelating.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo , mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding
Als je de BBL-opleiding volgt heb je ook een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig.

Versnelde koksopleiding BBL

In één studiejaar kun jij het diploma Kok niveau 2 behalen of in twee studiejaren het diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3.

In deze versnelde BBL-opleiding ontwikkel je jezelf zowel op school als in je leerbedrijf in hoog tempo. Dat vraagt niet alleen om een grote mate van toewijding van jezelf en jouw docenten, maar ook van je praktijkopleider (leermeester) in het erkende leerbedrijf waar je werkzaam bent.

Herken jij jezelf in onderstaand profiel en wil je graag versneld een koksdiploma behalen bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen? Meld je dan bij ons aan voor deze koksopleiding in de BBL-variant.

 • je hebt een diploma vwo, havo, mbo-N2, -N3 of -N4, Universiteit of hbo of hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je bent ouder dan 18 jaar;
 • je hebt al een half jaar of meer werkervaring als kok in een horecakeuken;
 • je dopt graag je eigen boontjes, werkt al behoorlijk zelfstandig en hebt veel zelfdiscipline.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding ofwel een leren-stage route; je volgt onderwijs op school en loopt daarnaast stage in de praktijk. Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Elk jaar kent een stage van meerdere periodes. Tijdens de stage in het eerste leerjaar heb je 1 dag per week een schooldag.

Leren door praktisch bezig zijn, doe je niet alleen tijdens je stage, maar ook op school. Vakschool Wageningen heeft daarvoor veel te bieden zoals in Wageningen ons Hotel de Nieuwe Wereld, congreszaal 'Aandacht'en vergaderzalen 'Samen' en 'Verdieping', onze restaurants ‘Voldaan’, ‘De Proeverij’, 'Plein 5', de bakkerijwinkel ‘Allerlekkerst’, onze prachtige nieuwe keukens en in Arnhem ‘Proeftuin 210’ .

Je leert onder andere:

 • vaktechnieken beheersen
 • kennis van kooktechnieken
 • productkennis
 • maaltijden bereiden met voorbewerkte producten
 • verse maaltijden bereiden
 • samenwerken
 • onder druk werken
 • veilig en hygiënisch werken
 • communicatieve en sociale vaardigheden

In de opleiding krijg je naast de bovengenoemde beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Lean en creatief
 • Wijnkennis 1

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/licenties/readers € 365,00 € 275,00
Beroepskleding  vanaf € 180,00 ---
Laptop    
Keuzedelen    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/licenties/readers € 105,00 € 105,00
Readers keuzedelen (optioneel) € 125,00 € 125,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Hierna kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend kok.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

2 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

1-2 jarige opleiding

20% op school

Locatie
De BBL-opleiding is alleen in Arnhem
Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij...