Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Kok

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Wil jij de nieuwe Jamie Oliver worden? Wil jij gerechten bereiden en een vraagbaak zijn als het gaat om eten en koken? Dan is deze opleiding echt wat voor jou. Na de opleiding kan je aan de slag in de horeca of in de keuken van een grote organisatie. Je bereidt à la minute gerechten, maar werkt ook met voorbewerkte producten.

Je plant de werkzaamheden die plaatsvinden in de keuken en werkt soms alleen, maar meestal samen met anderen. Je doet er alles voor om hongerige gasten van een lekkere maaltijd te voorzien en tevreden te stellen met jouw kookkunsten.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25180, Keuken (kok)

Niveau 2

Basisberoepsopleiding
Een basisberoepsopleiding bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.

De BOL-en de BBL-opleiding duren allebei 2 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
 • theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
 • entreeopleiding: je hebt een diploma entreeopleiding.

 

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding
Als je de BBL-opleiding volgt heb je ook een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding ofwel een leren-stage route; je volgt onderwijs op school en loopt daarnaast stage in de praktijk. Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Elk jaar kent een stage van meerdere periodes. Tijdens de stage in het eerste leerjaar heb je 1 dag per week een schooldag.

Leren door praktisch bezig zijn, doe je niet alleen tijdens je stage, maar ook op school.  Vakschool Wageningen heeft daarvoor veel te bieden zoals een hotel/congrescentrum, horecagelegenheden en keukens.

Je leert onder andere:

 • vaktechnieken beheersen
 • kennis van kooktechnieken
 • productkennis
 • maaltijden bereiden met voorbewerkte producten
 • verse maaltijden bereiden
 • samenwerken
 • onder druk werken
 • veilig en hygiënisch werken
 • communicatieve en sociale vaardigheden

In de opleiding krijg je naast de bovengenoemde beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Wijnkennis 1

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2019-2020 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1168,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

Voor schooljaar 2019-2020 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 243,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 588,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2015-2016)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 300,00 € 265,00
Beroepskleding € 150,00 ---
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 150,00 € 160,00
Aanvullende voorzieningen    
Excursie Wijnreis € 150,00 ---

Hierna kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend kok.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

2 jarige opleiding

60% op school

Stage
Stage (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende leerbedrijven. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

2 jarige opleiding

20% op school

Toelating
Voor toelating is het, naast de andere voorwaarden nodig, dat je een (onbetaalde) baan hebt bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden

Actueel

De Stichting Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen neemt het IJscentrum in Wageningen over. Daarmee is de toekomst van hét opleidingsinstituut voor...