CIOS in Frankrijk

6

juni

2019

CIOS in Frankrijk

Even vergeten dat je ziek bent

Kinderen met een stofwisselingsziekte kunnen dankzij studenten van Rijn IJssel CIOS Arnhem even vergeten dat zij ziek zijn. Via het studentenproject ‘CIOS in Frankrijk’ kunnen elk jaar 10 gezinnen genieten van een compleet verzorgde vakantie in Frankrijk. Naast dat de kinderen even kunnen vergeten dat zij ziek zijn, krijgen hun broers/zussen de aandacht die zij verdienen en wordt ouders tijdelijk de zorg uit handen genomen.

Om CIOS in Frankrijk mogelijk te maken, moesten de studenten minimaal € 20.000,00 inzamelen én tijdens de vakantieweek voor het zieke kind en zijn/haar familie activiteiten organiseren.

Organisatie in handen van studenten
CIOS in Frankrijk 2019 vindt dit jaar plaats van 18 mei tot en met 25 mei én van 1 juni tot en met 8 juni. De organisatie is in handen van studenten van CIOS Arnhem die in het laatste jaar zitten van het uitstroomprofiel ‘Coördinator sport- en bewegingsagogie’. Het organiseren van CIOS in Frankrijk is een eindexamenopdracht van kerntaak 4. Bij de uitvoering van dit project in Frankrijk zijn ook studenten uit het derde leerjaar betrokken.

Waarom dit project?
Naar schatting hebben 10.000 gezinnen in Nederland te maken met kinderen met stofwisselingsziekten. Dankzij ‘CIOS in Frankrijk’ kunnen elk jaar 10 gezinnen onbezorgd genieten van een compleet verzorgde vakantie. De Vereniging Kinderen met Stofwisselingsziekte (VKS)’ selecteert de tien gezinnen die mee mogen gaan naar Frankrijk.

Terugblik

Zowel de kinderen, hun broers/zusjes, ouders én de studenten van CIOS Arnhem: iedereen heeft genoten. De tijd is voorbij gevlogen. De studenten van CIOS Arnhem hadden veel activiteiten georganiseerd (van heerlijk genieten in het zwembad tot aan samen knutselen) voor de kinderen. De ouders zijn samen een heerlijk dagje weggeweest. Ook de studenten kregen een dag ‘vrij’ om samen te ontspannen. “Een geweldige week met liefde en plezier”: alsdus familie de Koning.

Niet alleen voor de kinderen en hun ouders is CIOS in Frankrijk een positieve en soms emotionele ervaring, ook voor de studenten. Nicole Bruijs is student bij CIOS Arnhem en betrokken bij de organisatie van CIOS in Frankrijk: “Ik vond het erg bijzonder om deze weken te mogen organiseren. Je ziet studenten en gezinnen naar elkaar toe groeien en er gebeuren mooie dingen. Het allermooiste is de liefde en dankbaarheid je die er voor terugkrijgt, daar doen we het met z'n allen ook voor!”.