Nationale erkenning voor studenten om uniek bouwontwerp

Derdejaarsstudenten ontwikkelen circulair gebouw voor provincie

17

juni

2021

Oude provinciegebouwen slopen en met het materiaal ervan een circulaire woon/werktoren bouwen in Arnhem. Een groep van 26 studenten van Rijn IJssel heeft er een prijswinnend ontwerp voor gemaakt. Het team, bestaande uit derdejaarsstudenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw, is winnaar geworden van een landelijke ontwerpwedstrijd onder de noemer ‘Smart Circulair’.

Voor het ontwerp hebben de studenten ervoor gekozen om het voormalig Gelders Archief en een kantoorgebouw van de provincie te ontmantelen. Met de materialen ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van een toren van ongeveer zestig meter hoog. Dit gebouw, geschikt voor zowel wonen als werken, kan op ongeveer honderd meter van de huidige locaties worden gerealiseerd.

Een delegatie van het team neemt de prijs in ontvangst.

Verdiende winnaar
De jury van Smart Circulair noemt de ontwerpen van de Rijn IJssel-studenten ‘spraakmakend en gedurfd’. “Herbestemmen van oude kantoorpanden is keihard nodig om het woningtekort te kunnen verkleinen”, stelt juryvoorzitter en nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra. “Dit team heeft zijn ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar.” De zege is goed voor een cheque ter waarde van 5.000 euro. Hoe het winnende ontwerp er precies uitziet, is hier te zien.

Directeur Jan van Boekel van de techniek- en ICT-opleidingen van Rijn IJssel is trots op zijn studenten. “Ik ben natuurlijk heel blij voor het hele team. Dit is ook voor zowel de studenten als de docenten een enorme boost. Al onze opleidingen zitten vanaf komend studiejaar in het nieuwe Tech Plaza op de Arnhemse ENKA-campus. Het is mooi dat onze studenten zulke ontwerpen kunnen maken. Ik ben ook blij dat we ze daar vanaf augustus bij kunnen begeleiden in een moderne omgeving.”