Home

Ali (26) runt maaltijdservice in coronatijd: Ouderen durven niet naar supermarkt

Hij is pas krap een jaar afgestudeerd, maar bestiert al een eigen keuken en succesvolle maaltijdservice. Ali Zamani (26), oud Rijn IJssel-student, voorziet Arnhemmers van een voedzame, lekkere én betaalbare maaltijd. Zijn uitvalsbasis: de keuken van Rijn IJssel aan de Alexanderstraat.

Wie deze woensdagmiddag het oude schoolgebouw binnenstapt, ruikt het in de gang al: hier wordt vers gekookt. Dorade, krieltjes en gegrilde groentes staan er vanavond op het menu. Maar ik maak net zo makkelijk een Frans, Afghaans of ander internationaal gerecht klaar, vertelt de oud-student Assistent Horeca, Voeding & voedingsindustrie enthousiast.

Angstig

Het initiatief om maaltijden bij mensen thuis te bezorgen, ontstaat aan het begin van de coronapandemie. Ali komt dan in contact met Huis voor de Wijk, het buurtcentrum van de Arnhemse wijk Malburgen. Daar merken vrijwilligers dat met name ouderen niet meer naar de supermarkt durven. Met een maaltijdservice aan huis kunnen angstige buurtbewoners toch aan een gezonde maaltijd voor een zacht prijsje komen. Ali kan meteen als chef-kok beginnen. 

Hulp

In een mum van tijd zet hij een professionele keuken op poten. Eerst zijn de maaltijden alleen bedoeld voor inwoners uit Malburgen, maar inmiddels maakt heel Arnhem er gebruik van. In de keuken krijgt hij hulp van zijn vriendin Lisa en een tweetal Entree-studenten van Rijn IJssel. Die hulp is hoognodig, want inmiddels worden per dag zeventig bakjes eten klaargemaakt. Omdat de keuken van Huis voor de Wijk tijdelijk wordt verbouwd, werken Ali en zijn team vanuit de keuken van de Entree-lunchroom van Rijn IJssel.

24/7

Wie denkt dat Ali en zijn crew alleen koken, heeft het mis. Op een dag zijn ze bezig met inkopen doen, recepten bedenken, administratie en natuurlijk: maaltijden bezorgen. Tientallen adressen in en rondom Arnhem. Lisa en Ali rijden er dagelijks in één auto langs. Het duo werkt zeven dagen per week, negen uur per dag. Pittig? Dat hoort nu eenmaal bij werken in de horeca, zegt de chef-kok lachend.

Ervaring

Ali krijgt regelmatig aanbiedingen om in andere keukens te werken. Niet gek, want hij heeft flink wat internationale horeca-ervaring. De Arnhemmer groeide op in Afghanistan, maar werkte ook in Iraanse en Griekse keukens. Waarom hij er niet op ingaat? Huis voor de Wijk is genoeg. Hier heb ik iets voor mezelf. Iets wat ik kan opbouwen.

Toekomstplannen

Dat laatste gaat binnenkort heel concreet worden. Als de verbouwingen bij Huis voor de Wijk klaar zijn, werken Ali en de stagiaires van Rijn IJssel verder vanuit de gloednieuwe horecakeuken van het buurthuis. Bovendien komt er een buitenterras waar klanten kunnen eten. Het wordt een soort bistro, met kwalitatief natuurlijk heel goed eten.

Ook is er contact met andere buurthuizen in Arnhem, want die willen ook een maaltijdservice beginnen. Daar gaat Ali ze bij helpen. Dat lijkt me heel mooi.

Maaltijd bestellen

Woon je in Arnhem of omstreken en wil je een maaltijd van Ali proeven? Voor 5,00 euro inclusief bezorgkosten bestel je er een. Klik hier voor het menu en bekijk hoe je kunt bestellen.