Zorg & Welzijn

C0054 Mbo-certificaat Verzorgende IG Basis voor deskundige zorg

Wil jij cliënten zelfstandig ondersteunen bij zorg- en begeleidingsvragen in hun dagelijks leven en ben je zij-instromer of doorstromer? Met het opleidingstraject Basis voor deskundige zorg ontwikkel je je verder op niveau 3.

Wil jij zorgvragers zelfstandig ondersteunen bij zorg en begeleidingsvragen? In het opleidingstraject Basis voor deskundige zorg niveau 3 met mbo-certificaat C0054 leer je hoe je zelfstandig cliënten kunt ondersteunen bij zorg- en begeleidingsvragen in hun dagelijkse leven. Ook leer je hoe je op een professionele manier de zorg kunt afstemmen met alle betrokkenen.

Dit certificaat is gekoppeld aan het kwalificatiedossier verzorgende IG (CREBO 25656). Goed om te weten: het opleidingstraject biedt jou de mogelijkheid om een deel van de opleiding Verzorgende IG te volgen en af te sluiten met een landelijk erkend mbo-certificaat.

Wat leer je?

Het opleidingstraject mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 bestaat uit twee werkprocessen uit het dossier Verzorgende-IG.

Na het volgen van dit traject kun je:

  • de gezondheidstoestand van de cliënt onderkennen op somatisch en psychosociaal gebied (gezondheidsbevorderaar);
  • zorg- en begeleidingsactiviteiten uitvoeren.

Centraal in dit opleidingstraject staat:

  • kennis krijgen over verschillende ziektebeelden;
  • het verlenen van de directe zorg en begeleiding die daarbij past.

De inhoud van het lesprogramma is gebaseerd op het kwalificatieregister van de SBB, op de onderdelen kerntaken en werkprocessen van MijnSBB .

Met de kennis en vaardigheden die je leert in dit opleidingstraject, ondersteun je cliënten bij persoonlijke verzorging en activiteiten in hun dagelijkse leven. Je leert hoe je de gezondheidstoestand en het welbevinden kunt inschatten. En je leert daarop de juiste acties te ondernemen in overleg met de zorgvrager en betrokkenen.

Je vergroot je kennis over hoe het menselijk lichaam functioneert (anatomie/ fysiologie) en over verschillende ziektebeelden (pathologie).

Je leert onder meer:

  • hoe je kunt ondersteunen bij de persoonlijke verzorging;
  • hoe je kunt begeleiden tijdens de laatste levensfase;
  • het meten van vitale functies;
  • en hoe je op een gezonde manier met tilliften werkt.

Daarnaast leer je signalen waar te nemen bij verstoringen in de gezondheidstoestand van de zorgvrager. Je leert dit te bespreken met directe collegas, andere betrokkenen en dit te evalueren en rapporteren. Ook leer je hoe je in gesprek gaat met de zorgvrager en het sociale netwerk.

Je leert en oefent tijdens de lessen, maar zeker ook in de beroepspraktijk. Het is daarom belangrijk om een goede begeleiding op je werkplek te hebben. En de mogelijkheid om met jouw werkbegeleider te reflecteren op je handelen. Je gaat op je werkplek oefenen met de vaardigheden die je in de lessen leert. Uiteindelijk rond je in diezelfde praktijk een deel van het beroepsexamen af.

Het behalen van dit certificaat biedt jou de mogelijkheid om later te kunnen instromen in een diploma-gericht traject Verzorgende IG. Je kunt dan vrijstelling krijgen voor de onderdelen die je in het mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 hebt behaald. Je kunt verschillende themas zelfstandig doorlopen en in de praktijk aan de slag gaan met opdrachten.

Maatwerk voor jouw organisatie is ook mogelijk.

Wat is een mbo-certificaat en wat kun je ermee?

Dit mbo-certificaat is gekoppeld aan het kwalificatiedossier Verzorgende IG (CREBO 25656) en is een officieel erkend bewijs dat je een deel van deze opleiding succesvol hebt afgerond.

Het opleidingstraject bied je de kans om gericht te leren én af te sluiten met een landelijk erkend mbo-certificaat. Dit certificaat heeft zelfstandige waarde op de arbeidsmarkt en wordt opgenomen in het diplomaregister van DUO.

Wil je daarna verder leren? Dan kun je nog een certificaat volgen of doorstromen naar de volledige opleiding Verzorgende IG. Je kunt dan vrijstelling krijgen voor onderdelen die je al hebt behaald.

Voor wie?

Ben je zij-instromer? Of heb je misschien gewerkt als mantelzorger of vrijwilliger in de zorg? Door jouw opgedane levenservaring heb je de gewenste vaardigheden in betrekkelijk korte tijd onder de knie.

Werk je of ben je opgeleid op minimaal niveau 2? Dan biedt dit opleidingstraject de mogelijkheid om jezelf in deze werkprocessen verder te ontwikkelen op niveau 3.

Vooropleiding en toelating

Om deel te nemen aan dit traject voldoe je aan de volgende voorwaarden:

  • Je werkt minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf
  • Je hebt een voldoende beheersing van de Nederlandse taal
  • Mbo-diploma niveau 2 of een vergelijkbare kwalificatie.
  • Je hebt een laptop en je beheerst de basisvaardigheden van Word

Dit traject biedt jou kansen voor persoonlijke groei en verdere specialisatie binnen de sector zorg en welzijn.

Duur en lesdagen

Dit opleidingstraject heeft een doorlooptijd van 3 maanden. Tijdens deze periode volg je negen lesdagen, waarin theorie met praktijk wordt gecombineerd om jouw vaardigheden optimaal te ontwikkelen.

Er zijn vier instroommomenten per jaar, zodat je op een moment kunt starten dat bij jou past:

  • september
  • november
  • februari
  • mei

Dit traject kun je volgen op dinsdagen of op vrijdagen. De keuze is aan jou.

  • Kies je voor de dinsdagen dan zijn de lesdagen op 2 september, 18 november, 24 februari, 8 mei.
  • Kies je voor de vrijdagen dan zijn de lesdagen op 5 september, 21 november, 27 februari en 11 mei.

Kosten

De kosten zijn 1095.

Locatie

De fysieke lessen zijn op de locatie Kronenburgsingel16 in Arnhem.