Techniek

Booglassen TIG, NIL niveau 2, Staal (S235)

TIG staat voor Tungsten Inert Gas en kenmerkt zich door verhitting onder een gasbescherming door de boog van een niet- afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegediend waardoor er doorlopend met 2 handen gewerkt moet worden. De opleiding op het tweede niveau wordt gegeven in staal. Deze opleiding is gericht op het behalen van het diploma op niveau 2.

Je bent 70 procent van je opleiding bezig in de praktijk en 30 procent met theorie. Je leert werken met de meest moderne lastechnologie. Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als lasser. Als je zowel je theorie- als praktijkexamen hebt behaald, krijg je een landelijk erkend diploma van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Ben jij een TIG-lasser die zich verder willen bekwamen in de diverse lasposities in staal (S235)? Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Deze opleiding zorgt voor een goede aansluiting voor de vervolgopleiding Booglassen TIG NIL niveau 3.

Een klas bestaat uit maximaal 10 deelnemers.

Deze opleiding start in oktober en in februari. De opleiding duurt 16 lesavonden van 18:30-21:30 uur.

Je volgt 1 lesavond per week en je kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond.

De startdata in week 40 zijn: maandag 3, dinsdag 4 of woensdag 5 oktober 2022.

Meld je hier aan!

De kosten voor deze lasopleiding bedragen € 2600,00. Dit is inclusief de examenkosten.

Hier vind je meer informatie over mogelijke subsidies.

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Dion Jansen, d.jansen@rijnijssel.nl, 06 81166284.
Voor algemene informatie en informatie over de subsidiemogelijkheden kun je contact opnemen met Henk Wenting, h.wenting@rijnijssel.nl, 06 33844929.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit maximaal 16 lesavonden van 3 uur. Per avond wordt 1 uur theorieles gegeven en 2 uur praktijkles.

Praktijk
De opleiding wordt uitgevoerd in staal (S235)en omvat hoeklassen in verschillende posities. De V-naad wordt verticaal opgaand uitgevoerd (positie PF). Er wordt ook een pijplas gemaakt uit de zij (positie PC). Ook wordt er een verbinding gelast met een verticaal opgaande hoeklas (positie PF) met een a-hoogte van 2 mm. Hierbij wordt ook gewerkt met backing gas (formeergas).

Theorie
In de theorie wordt behandeld:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies
  • Fabricage en toepassingen

Diploma of praktijkverklaring
Je rondt je opleiding af met een NIL-diploma of een praktijkverklaring. Het NIL-diploma is een Europees erkend diploma.

  • Slaag je voor zowel het theorie- als praktijkexamen, dan krijg je een NIL-diploma TIG niveau 2 Staal;
  • Vind je de theorie (te) moeilijk, dan kun je je aanmelden voor alleen een praktijkexamen;
  • Slaag je voor het praktijkexamen, dan krijg je een praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Zelfstudie
De zelfstudie is ongeveer 3 uur per week.

Toelatingsvoorwaarden
Deze opleiding staat open voor iedereen. Om de opleiding met goed gevolg af te leggen is het echter wel gewenst dat je beschikt over het niveau van NIL niveau 1. Mocht blijken dat dit niveau net bij jou past, dan krijg je van ons na enkele lessen een opleidingsadvies en de mogelijkheid om van niveau te wisselen.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden.

Bekijk ook eens..

Techniek

Techniek

27 opleidingen