Lassen

Booglassen TIG NIL-niveau 1

Booglassen TIG NIL-niveau 1

Ben je een beginnende lasser die met booglassen TIG (Tungsten Inert Gas) dunne plaat en pijp moet verwerken? Of ben je nog niet bekend met booglassen TIG en krijg je er in de nabije toekomst mee te maken? De opleiding Booglassen TIG NIL-niveau 1 geeft jou een stevige basis voor dit lasproces.

TIG staat voor Tungsten Inert Gas. De lastechniek is geschikt voor nauwkeurig laswerk en behoort tot het elektrisch booglassen. Bij dit lasproces ontstaat de lasboog bij verhitting onder beschermgas tussen een niet-afsmeltende elektrode ('tungsten') en het werkstuk.

Het beschermgas is altijd een inert gas dat niet vanzelf reageert met het lasproces. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegediend. Daardoor moet er steeds met twee handen worden gewerkt.

Wat leer je?

Je leert werken met de techniek Booglassen TIG. Tijdens de opleiding wordt gewerkt met een ongelegeerd stalen plaat (S235) van 2 - 3 mm dikte. Er wordt een hoeklas onder de hand in 2 mm gelast. Verder worden een I-las onder de hand in 3 mm en een staande en liggende hoeklas met een a-hoogte van 2 mm gemaakt. De pijpverbinding wordt onder de hand gemaakt. Je krijgt les in een groep van maximaal 10 deelnemers.

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies
  • Fabricage en toepassingen

De opleiding bestaat uit 16 lesavonden van 3 uur. Per avond wordt 1 uur theorieles gegeven en 2 uur praktijkles. De zelfstudie is ongeveer 3 uur per week.

Je rondt je opleiding af met een NIL diploma. Het NIL-diploma is een Europees erkend diploma.

Wil je liever alleen de praktijklessen volgen? Dan kun je je aanmelden voor alleen een praktijkexamen. Slaag je voor het praktijkexamen, dan krijg je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

Deze opleiding Booglassen TIG NIL-niveau 1 staat open voor iedereen.

Lesdagen en materiaal

De opleiding Booglassen TIG NIL-niveau 1 start in februari en september. Je volgt één lesavond per week en kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Neem je werkschoenen en geschikte werkkleding mee om deel te nemen aan deze opleiding.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 2600,00 inclusief de examenkosten. Let wel op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de enorme prijsstijging van grondstoffen.