Lassen

Booglassen TIG NIL niveau 4 Staal-Aluminium-RVS

Booglassen TIG NIL niveau 4 Staal-Aluminium-RVS

In deze niveau 4 opleiding worden alle materiaalsoorten (Staal, RVS en Aluminium) uit de voorgaande TIG-lasopleidingen behandeld. Deze opleiding richt zich op de fijne kneepjes van het TIG-lassen op basis van het officiële curriculum.

TIG staat voor Tungsten Inert Gas en kenmerkt zich door verhitting onder een gasbescherming door de boog van een niet- afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegediend waardoor er doorlopend met 2 handen gewerkt moet worden. Je leert werken met de meest moderne lastechnologie. Als je zowel je theorie- als praktijkexamen hebt behaald, krijg je een landelijk erkend diploma van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 3 RVS is een goede voorbereiding op de vervolgopleiding Booglassen TIG NIL niveau 4.

Wat leer je?

Praktijk

Tijdens de opleiding TIG-lassen NIL niveau 4 worden diverse lasnaadvormen en lasposities toegepast:

  • Het correct toepassen van hechtlassen, ter voorbereiding van de las
  • Het maken van een pijp-pijp-plaatverbinding in aluminium, roestvaststaal en S235 in een PH positie. De aluminiumverbinding wordt visueel beoordeeld en de roestvaststalen en stalen verbinding ook radiografisch.

Theorie

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies en ontwerp
  • Fabricage en toepassingen

De opleiding bestaat uit maximaal 27 weken waarin 60 uur praktijkles en 21 uur theorieles wordt gegeven. In de klas zitten maximaal 10 deelnemers. Houd rekening met ongeveer 3 uur per week zelfstudie.

Je rondt je opleiding af met een NIL-diploma, een Europees erkend diploma. Liever alleen de praktijk volgen? Dat kan ook. Je meldt je dan aan voor alleen een praktijkexamen. Na het behalen van het praktijkexamen, ontvang je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is voor de vergevorderde lasser die door middel van TIG-lassen dunne plaat en pijp moet verwerken én voor lassers die al ruime ervaring hebben met TIG lassen. Het is wel een vereiste dat je beschikt over het niveau van NIL niveau 3.

Lesdagen en materiaal

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 4 Staal-Aluminium-RVS start in oktober. Je volgt één lesavond per week en kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Neem voor deze lasopleiding werkschoenen en geschikte werkkleding mee.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 3950,00 inclusief de examenkosten. Let op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de enorme prijsstijging van grondstoffen.

Meer weten?