Techniek & ICT

Bijscholing obductieassistenten

vrouw met mondkapje

Bijscholing obductieassistenten

Als obductieassistent ondersteun je een patholoog bij lichamelijk onderzoek van een overledene. Een grote verantwoordelijkheid? De Bijscholing obductieassistenten geeft je alle professionele kennis en handvatten die je nodig hebt.

Een obductieassistent doet inwendig en uitwendig onderzoek bij een overledene en ondersteunt de patholoog of assistent-patholoog. Als obductieassistent heb je veel verantwoordelijkheden en moet je rekening houden met hygiënische maatregelen en gezondheidsrisicos. De cursus Bijscholing obductieassistenten leert je alles over obductie, hygiëne en veiligheid.

Professionalisering van obductieassistenten

Van oudsher is het beroep van obductieassistent nooit als werkelijk beroep erkend. Het wordt meestal naast een ander beroep in de gezondheidszorg uitgeoefend. Het beroep wordt vooral in de praktijk geleerd. Lange tijd ontbrak het aan enige scholing. Daarom zette N.V.O.A. Vesalius (Nederlandse Vereniging voor Obductie Assistenten) in 1993 een traject uit op weg naar erkenning.

De beroepsgroep stelde het beroepsprofiel van obductieassistent vast. In opdracht van N.V.O.A. Vesalius ontwierp adviesbureau SOVOV een bijscholingscursus. In samenwerking met een stuurgroep bestaande uit onder andere obductieassistenten en pathologen is de cursus Bijscholing obductieassistenten ontwikkeld. Sinds april 1996 heeft de Stichting Opleidingen Vesalius deze cursus in beheer.

Voor wie is deze cursus?

De bijscholing tot obductieassistent is voor medewerkers in de gezondheidszorg en wordt uitgevoerd op mbo-niveau.

Toelatingseisen

Je beschikt al over kennis van anatomie en het menselijk lichaam. Een vooropleiding op minimaal mbo-niveau is wenselijk, maar niet verplicht.

Als cursist zorg je zelf voor een stageplaats. Alleen met deze stageplaats kun je de bijscholingscursus Obductieassistenten volgen. Om deze te kunnen afronden moet je minimaal tien obducties hebben bijgewoond vóór of tijdens de cursus.

Duur

Elke module bestaat uit vier bijeenkomsten.

Data en locatie

Vanaf 12 september 2024, Rijn IJssel, Tech Plaza
Op de leslocatie is catering aanwezig. Hier kun je op eigen kosten gebruik van maken.

Groepsgrootte

De groepen bestaan uit 5 tot 20 deelnemers. Toelating vindt plaats op basis van volgorde van inschrijving. Bij minder dan 5 inschrijvingen per module kan Move to Match de opleiding uitstellen of annuleren.

Kosten

Leden van NVOA Vesalius: 957,00 per module
Niet-leden: 1099,00 per module

We leveren het lesmateriaal digitaal aan. Als je dit wilt uitprinten, zijn de kosten voor eigen rekening.