C0055 Mbo-certificaat Verzorgende IG Regievoering en vakontwikkeling in de zorg
Werk jij in de zorg en wil je meer regie nemen over je werk en de begeleiding van zorgvragers? Met het Mbo-certificaat Regievoering en vakontwikkeling in de zorg leer je cliënten zoveel mogelijk zelf beslissingen te nemen en daarbij te ondersteunen.
De zorg verandert: de zorgvraag wordt complexer en de focus ligt steeds meer op zelfregie en kwaliteit. Dit certificaat helpt je om hierop in te spelen, zodat jij als zorgprofessional sterker in je rol staat en bijdraagt aan persoonsgerichte zorg.
In de opleiding Mbo-certificaat Regievoering en vakontwikkeling in de zorg (C0055) - Niveau 3 leer je hoe je zorgvragers ondersteunt bij het behouden van eigen regie, hoe je zorg- en begeleidingsactiviteiten uitvoert op basis van een zorgleefplan. Je leert hoe je advies en voorlichting geeft over gezondheid, veiligheid en het gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast werk je aan je eigen professionalisering en draag je bij aan de kwaliteit van zorg.
Wat leer je?
Tijdens de opleiding Mbo-certificaat Regievoering en vakontwikkeling in de zorg (C0055) - Niveau 3 werk je aan belangrijke vaardigheden om de regievoering in de zorg te versterken.
Je leert:
- Ondersteunen van eigen regi: je helpt zorgvragers om zoveel mogelijk zelf beslissingen te nemen en ondersteunt hen bij hun zorgvragen;
- Begeleiden en coachen: je geeft voorlichting over gezondheid, veiligheid en hygiëne en helpt zorgvragers met het gebruik van hulpmiddelen;
- Persoonsgerichte zorg verlenen: je voert zorg- en begeleidingsactiviteiten uit op basis van een zorgleefplan en betrekt het sociale netwerk van de zorgvrager;
- Professionele ontwikkeling: je werkt actief aan je eigen groei in de zorg, blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en draagt bij aan kwaliteitsverbetering;
- Samenwerken en communiceren: je werkt samen met collega s en andere betrokkenen en leert hoe je effectief communiceert in verschillende zorgsituaties.
De kerntaken en werkprocessen van dit certificaat zijn beschreven in het kwalificatiedossier van SBB.
Deze opleiding combineert theorie en praktijk. Je oefent niet alleen in de lessen, maar ook op je werkplek. Je werkgever of begeleider helpt je hierbij.
De bijeenkomsten worden ingevuld met themabijeenkomsten, begeleiding, praktijklessen en individuele gesprekken. Daarnaast is er een kleine studiegroep waarin je met andere deelnemers vragen kunt bespreken en aan opdrachten kunt werken.
Maatwerk voor jouw organisatie is ook mogelijk.
Wat is een mbo-certificaat en wat kun je ermee?
Dit mbo-certificaat is gekoppeld aan het kwalificatiedossier Verzorgende IG (CREBO 25656) en is een officieel erkend bewijs dat je een deel van deze opleiding succesvol hebt afgerond.
Het opleidingstraject bied je de kans om gericht te leren én af te sluiten met een landelijk erkend mbo-certificaat. Dit certificaat heeft zelfstandige waarde op de arbeidsmarkt en wordt opgenomen in het diplomaregister van DUO.
Wil je daarna verder leren? Dan kun je nog een certificaat volgen of doorstromen naar de volledige opleiding Verzorgende IG. Je kunt dan vrijstelling krijgen voor onderdelen die je al hebt behaald.
Voor wie is deze cursus?
Dit Mbo-certificaat Regievoering en vakontwikkeling in de zorg (C0055) - Niveau 3 is speciaal voor zorgprofessionals met ruime ervaring, die zich verder willen ontwikkelen in regievoering en vakontwikkeling.
Zoals:
- Zorgmedewerkers met ervaring
- Ervaren helpenden die hun vaardigheden willen uitbreiden
- Medewerkers met ruime ervaring in de mantelzorg die deze ervaring willen omzetten naar professionele zorg
- Zorgmedewerkers op niveau 2 die willen doorgroeien naar een functie op niveau 3.
Toelatingseisen
- Je bent of komt in dienst bij een werkgever en werkt als stagiair of vrijwilliger in een zorginstelling. Je hebt een contract van minimaal 16 uur
- De zorginstelling is SBB erkend
- De werkgever is bereid om jou te begeleiden in je werk gedurende het opleidingstraject
- Je beschikt over een laptop of computer met internetverbinding en beschikt over gemiddelde ICT-vaardigheden.
Duur en lesdagen
Dit opleidingstraject heeft een doorlooptijd van 9 maanden. Tijdens deze periode volg je achttien lesdagen. We combineren theorie en praktijk om jouw vaardigheden optimaal te ontwikkelen.
Er zijn vier instroommomenten per jaar, zodat je op een moment kunt starten dat bij jou past:
- september
- november
- februari
- mei
Dit traject kun je volgen op dinsdagen of op vrijdagen. De keuze is aan jou.
- Kies je voor de dinsdagen dan zijn de lesdagen op 2 september, 18 november, 24 februari, 8 mei.
- Kies je voor de vrijdagen dan zijn de lesdagen op 27 februari en 11 mei.
Kosten
De kosten zijn
1895.Locatie
De fysieke lessen zijn op de locatie Kronenburgsingel16 in Arnhem.