60 jaar Rijn IJssel CIOS Arnhem

Dit jaar bestaat CIOS Arnhem 60 jaar. Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Alle reden voor een feestje dus. Ons jubileum willen wij vieren samen met iedereen die CIOS Arnhem heeft gemaakt tot wat het nu is: een bruisende en inspirerende opleiding tot het veelzijdige beroep van sport- en bewegingsleider/coördinator.

Vrijdag 11 oktober 2019 zetten we de huidige studenten van CIOS Arnhem in het zonnetje.

Op zaterdag 9 november 2019 willen wij relaties, oud-studenten, oud-medewerkers en medewerkers van CIOS Arnhem bedanken en inspireren.

Vier jij het jubileum met ons mee? Wij gaan er samen een geweldig feest van maken!

Online magazine: Beleef 60 jaar CIOS Arnhem
Speciaal voor de viering van 60 jaar CIOS Arnhem is een jubileumeditie van het magazine gemaakt vol met verhalen van oud-studenten, oud-docenten en de huidige medewerkers.

 

Programma's

Kijk hier voor een aantal foto's van de workshops.

Dit is de feestdag voor de huidige studenten CIOS Arnhem.

Overdag zijn er interessante workshops. Deze worden onder andere gegeven door topsporters en andere bekenden uit de sportwereld. Na een gezamenlijke maaltijd op de Beukenlaan wordt ’s avonds feest gevierd bij Aspen Valley in de binnenstad van Arnhem.

Ben jij nu student van CIOS Arnhem? Ga dan naar SBIS en meld je aan voor de workshops!

Programma

13:00-13:15 uur Centrale opening
13:45-14:45 uur Workshops ronde 1
15:00-16:00 uur Workshops ronde 2
16:00-17:00 uur Gezamenlijk eten
17:30-18:30 uur Vervoer
18:30-23:00 uur Besloten feest in Aspen Valley voor studenten CIOS Arnhem

Workshops

Act in High Performance Kelly Dekker is sport- en performancepsycholoog en oprichter van de High Performance Academy, waar ze o.a. coaches en sporters traint en coacht in vaardigheden om succesvol te blijven presteren onder alle omstandigheden. Je krijgt handvatten hoe jij hier als (toekomstige) coach effectief mee om kunt gaan.
Afrikaanse dans Professionele dansers verzorgen deze workshop. Een fantastische losmaker. Voel de ritmes en leef jezelf uit onder leiding van deze Afrikaanse dansers.
Archery Tag Deze workshop is een schot in de roos. Je gaat op pad met pijl en boog. In verschillende oefen- en spelvormen leer je schieten en je medespeler uitschakelen.
Atletiektraining Altijd al een keer een training willen krijgen van een topatleet? Pieter Braun is zelf een Nederlandse topper (Europees kampioen U23 meerkamp 2015) en gaat met jou de verschillende disciplines trainen.
Beachvolleybal De workshop beachvolleybal wordt gegeven door Jesper van Muijden. Jesper is een van Nederlands grootste volleybaltalenten en heeft de afgelopen twee jaar full-time getraind op Papendal bij het talententeam met als doel het Nederlands team halen. Samen gaan jullie fanatiek beachvolleyballen en hij kan jullie natuurlijk een hoop leren.
Bossabal Bossabal is een combinatie van volleybal, trampoline springen, voetbal en turnen. Op een opblaasbaar veld maak je sprongen en speel je de bal over het net naar de tegenpartij. Een spectaculaire sport die voor iedereen uitdagend is.
Crossfit Zin om hard te trainen? Ron van den Berg neemt je mee in de wereld van crossfit en kan je alle oefeningen uitleggen. Maak het zo zwaar als je zelf wilt.
Djembé, the power of drums Wel eens op een djembé gespeeld? Deze djembé-workshop is een echte sfeermaker en energizer. Hoe leuk is het om in een hele grote groep een spektakel te maken onder leiding van echte djembéspelers? Ervaring is niet nodig.
Duiken De sensatie van een duik is een onbeschrijfelijk gevoel. Nog nooit gedaan? Probeer het nu een keer in ons zwembad en kom erachter hoe gaaf het onder water kan zijn.
E-Bikes (MTB)  Een mountainbike met elektrische ondersteuning? Onzin of supergaaf? Bij deze workshop ga je het uitvinden op de nieuwste E-bikes die er bestaan.
Enduro MTB  Paul Klotz neemt je mee in de wereld van MTB-fietsen. Single trakcs, kleine jumps en scherpe bochten. Alles zit in deze workshop, waarbij je het bos in wordt gestuurd.
E-Sports   Ooit een professionele E-sporter aan het werk gezien? Koen Weijland heeft al meerdere internationale toernooien op zijn naam staan. In deze presentatie vertelt Koen alles over de wereld van E-sports en geeft hij ook een demonstratie.
Freerunning   Freerunning is een nieuwe hype op turngebied. Onder leiding van Jasper en Max leer je de mooiste sprongen, salto’s en alles wat bij freerunning hoort. Uiteraard zorgen Jasper en Max dat het veilig gebeurt en iedereen op zijn eigen niveau kan freerunnen.
Hip-hop dans Bob en Jair kunnen ontzettend goed dansen en zijn zelfs op TV geweest bij Holland's Got Talent. Nu krijg jij de kans om een nieuwe dancemove te leren van deze twee ervaren topdansers.
Honkbal  De honkbalvelden liggen achter het CIOS, maar les heb je er nog nooit gekregen. Nu heb je eindelijk de kans om echt te gaan honkballen samen met onze eigen expert Gilmer Lampe.
Improvisatietheater Ken je de lama’s nog? Met geniale improvisaties brachten zij heel Nederland aan het lachen. Bij deze workshop ga je zelf improviseren en word je in verschillende situaties gezet, waarbij je razendsnel moet nadenken en waarbij er ongetwijfeld veel gelachen zal worden.
Kajakken en eskimotoren Stel je gaat op vakantie kajakken en je boot slaat om, wat moet je dan doen? Dat ervaar je vandaag tijdens deze workshop. Leer de basistechnieken en de praktische vaardigheid om jezelf te kunnen redden uit deze benarde situatie.
Klimmen CIOS Arnhem beschikt over een heuse klimwand. Via verschillende routes kun je de weg naar boven vinden onder deskundige begeleiding van Barry Samuels. Natuurlijk is het veilig, maar op zes meter hoog is het ook wel een beetje spannend.
KMAR-training Altijd al eens een terrorist willen arresteren? Leden van de Koninklijke Marechaussee komen jullie vertellen over hun werk en laten zien hoe je een ‘gewelddadig’ iemand moet arresteren. En, natuurlijk mag je het ook zelf proberen.
MMA Germaine de Randamie is kampioen Mixed Martial Arts en komt speciaal naar Arnhem om jullie te trainen. Ben je geïnteresseerd in MMA dan is zij de persoon die je verder kan helpen. Dit is een workshop voor stoere mannen en vrouwen.
Panna voetbal Panna voetbal is een snel en technisch voetbalspel. Je speelt korte wedstrijdjes tegen allerlei verschillende tegenstanders. Twee tegen twee op een echt panna voetbalveld. Voetbalschoenen zijn niet nodig.
Parcours Ga de uitdaging aan en doe mee met het parcours. Onderweg worden jou technieken van deze sport geleerd. Ervaring is niet nodig, het is geen wedstrijd.
Pumptrack (BMX) Met een BMX fiets een hindernisparcours afleggen, zo snel mogelijk of zonder te trappen. Voormalig wereldkampioen mountainbike Joost Wichman leert jullie alle technieken tijdens deze workshop.
Schermen Schermen is in Nederland een kleine sport en de meeste mensen komen hier nooit mee in aanraking. Nu is je kans om deze sport een keer te proberen met experts Georges Derop en Quinton Faas.
Spinning Een pittige spinning-training onder leiding van Christien Ziekman.
Turnen Onder leiding van onze eigen turnexpert Bjorn Kieft kun je kiezen uit het leren van een schroef in onze nieuwe blokkenbak, of ga je aan de slag met acrogym samen met onze acro-topper Rik Klompenhouwer.
Ultimate frisbee Ultimate frisbee is een officiële sport en er zijn zelfs Europese- en Wereldkampioenschappen. Leer de verschillende werptechnieken en leef je helemaal uit bij het eindspel.
Urban Sports Urban sports bestaat uit veel verschillende onderdelen. De onderdelen hebben een stoer karakter. Bij deze workshop wordt de aandacht gericht op Tricking. Dit is een mix van meerdere martial arts en acrobatiek.
Video-analyse Voetbalclubs kunnen al niet meer zonder. Bij Studio Sport laten ze video-analyses zien. Maar hoe werkt dat programma nou eigenlijk? Tijdens deze workshop leer je hoe het werkt en mag je natuurlijk zelf ook een korte analyse maken.
Youfo Youfo is ’s werelds nieuwste sportspel van Nederlandse bodem, gebaseerd op het werpen en vangen van een aerodynamische ring met speciaal ontworpen sticks. Het wordt al in meer dan 15 landen over de hele wereld gespeeld. Onder leiding van de instructeurs leer je de regels van het spel en ga je het natuurlijk spelen.

Deze dag is bestemd voor relaties, oud-studenten, oud-medewerkers en medewerkers van CIOS Arnhem.

Eerst kunnen we gezellig bijkletsen onder het genot van wat te drinken en een hapje. Daarna kan iedereen het programma bijwonen waar innovatie centraal staat en inspirerende sprekers aan het woord komen. Oud-docenten staan nog een keer voor de klas om een sportles te geven zoals dat 20, 30, 40 of 50 jaar geleden ging (Old Skool lessen). 

Het avondprogramma bestaat uit een foodmarket en optredens van feestband HIKE en onze eigen DJ tijdens het CIOS '60 festival.

Aanmelden kan tot 5 november 2019.


MELD JE HIER AAN
voor 9 november

Programma

15:00-15:30 uur Inloop met koffie/thee
15:30-16:00 uur Opening
16:00-18:00 uur Gastsprekers en Old Skool lessen
18:00-19:00 uur Borrel en netwerken
19:00-24:00 uur CIOS '60 festival
Foodmarket en muziek

Terug in de tijd tijdens de Old Skool lessen van oud-CIOS-docenten

Ton de Hoop, onze voetbalspecialist komt een Old Skool les voetbal geven. Ton was werkzaam van 1979 tot 2008, naast zijn profiel voetbal was Ton van meerdere markten thuis en leerde hij de studenten alle kneepjes van het vak tijdens o.a. zijn didactiek lessen.

Wil jij nog een keer genieten van een les badminton en korfbal? Niemand minder dan de oud-speldocenten Guus van der Vlugt en Teus van Cappellen staan voor jullie klaar. Guus was werkzaam van 1996 tot 2018 en Teus van 1987 tot 2015 bij CIOS Arnhem.

Adjan Heeren laat tijdens de Old Skool sessie basketbal nog één keer de lay-up passeren. Hij begonnen met 6 lesuren in 1983. Het waren 3 lesuren basketbal, opleiding trainer A, en 3 lesuren spel. Oud-docent aangepaste sporten Paul Loeters biedt jullie een op maat gemaakte stoeiles aan met als thema vertrouwen. Hij begon in 1996 bij CIOS Arnhem. Adjan ging in 2017 met pensioen en Paul mocht een jaar later in 2018 van zijn vrije tijd gaan genieten.

Naast al deze sportieve lessen zorgen oud-docenten Ed Reijmers en Ed van Orden voor wat recreatieve ontspanning. Met hun recreatieve achtergrond zal dat zeker goed komen. Ed Reijmers was werkzaam van 1995 tot 2009 en Ed van Orden van 1990 tot 2012.

Gastsprekers

Henk Groener
Henk GroenerHenk Groener heeft als handbaltrainer bereikt wat geen andere Nederlandse trainer ooit heeft bereikt. Met de Nederlandse Handbaldames behaalde hij de wereldtop en plaatste dat team zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Olympische Spelen. Dat succes heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij nu bondscoach is van de Duitse handbaldames. Iets wat eerder voor onmogelijk werd gehouden.

In zijn presentatie neemt Henk jullie mee in de route die de Nederlandse handbaldames hebben bewandeld op weg naar de top en hoe dat uiteindelijk tot zijn aanstelling in Duitsland heeft geleid.

Anneke van Zanen-Nieberg
Anneke van Zanen-NiebergAnneke van Zanen-Nieberg (55) is al jaren gedreven actief in en voor de sport. Eerst als sporter en begeleider, later in diverse bestuurlijke functies binnen verenigingen, bovenlokale samenwerkingsverbanden (bijv. CTO Metropool) en NOC*NSF. In haar functie als penningmeester van NOC*NSF - tot 2016 - heeft ze een goed beeld gekregen van de governance, organisatorische ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen van de aangesloten sportbonden en hielp zij hen door moeilijke financiële jaren heen.

Anneke geniet met volle teugen van sport, als beoefenaar, als ouder, als fan en als toeschouwer. Ze is daarom vaak te vinden op en rond ‘de velden’. Zij komt zelf voort uit het handbal (jeugdinternational) en heeft hoge functies binnen de rijksoverheid en het bedrijfsleven bekleed. Zij beschikt over een breed netwerk en veel ervaring. Als voorzitter van NOC*NSF wil zij het fundament voor de sport uitbouwen, zorgen dat de drempel voor de sportbeoefening zo laag mogelijk blijft, als Nederland internationaal scoren en stevige verbindingen leggen met andere sectoren zoals de volksgezondheid.

Jelmer Siemons
Jelmer SiemonsNa jarenlang als docent te hebben gewerkt bij onder andere CIOS Arnhem besloot Jelmer Siemons het roer om te gooien en te gaan starten met een eigen opleidingscentrum genaamd Start2Move. Inmiddels ruim 12 jaar verder is het opleidingscentrum - met meer dan 20 locaties in Nederland - uitgegroeid tot het grootste particuliere opleidingscentrum van Nederland op het gebied van Fitness, Sport en Health. Sinds april 2018 is Jelmer ook mede-eigenaar en CEO van LAPT International BV.

In deze interactieve workshop neemt Jelmer je niet alleen mee in zijn succeservaringen, maar ook de vele valkuilen die hij heeft ervaren in dit hele proces. De (financiële) risico’s, het leren loslaten, het vinden van goed personeel, het bewaken van de bedrijfscultuur , het  'why' en niet te vergeten de transformatie van 'trainingspak' naar 'maatpak'.
De presentatie zal worden afgesloten met de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de fitnessbranche en hoe hier als particuliere opleider zo goed mogelijk op wordt ingespeeld.

Floris Meijer
In mijn jeugd ben ik altijd fanatiek aan het sporten geweest. Tijdens mijn jaren op het CIOS kwam ik steeds meer in aanraking met bergsporten. Uiteindelijk ben ik dan ook de richting outdoor op gegaan. De laatste jaren van mijn studie genoot ik van het klimmen, kajakken en mountainbiken. Daarnaast was ik zelf fanatiek freestyle skiër. Na het behalen van mijn anwarter was ik dan ook elke winter zo veel mogelijk in de sneeuw te vinden. Toen ik klaar was met het CIOS kon ik eindelijk een heel seizoen les gaan geven. Tijdens dit seizoen brak ik uiteindelijk mijn rug. Op een van de grootste sprongen van mijn leven ga ik op een dag veel te hard en Breek mijn rug op vier plaatsen met een complete dwarslaesie tot gevolg. 

Mijn verhaal gaat vooral over de weg terug naar de (top)sport. Ik heb altijd veel kracht, plezier en energie uit sporten gehaald. Na het breken van mijn rug kon ik geen van mijn geliefde sporten meer doen, maar gelukkig wist ik het voor elkaar te krijgen dat ik één seizoen later al weer terug was in de bergen. Ik heb toen leren zitskiën, en een aantal jaar later zat ik bij de nationale selectie van de NSKIV. Ik ben intussen op twee WK's geweest en ik strijd elke winter met de beste zitskiërs van de wereld. Ik ben hard aan het trainen voor de Paralympics in 2022 en ben daarvoor ongeveer 120 dagen per jaar van huis.

Daarnaast zal ik een stukje vertellen over de problemen en mogelijkheden die ik zie in de gehandicapte wereld. En over het werk dat ik doe: trainingen die ik geef om mensen zelfstandiger te maken met hun rolstoel door dingen als stoepjes, trapjes, roltrappen en openbaar vervoer zelfstandig te leren gebruiken in je rolstoel. 

Vragen?

Als je vragen hebt, kun je mailen naar cios60@rijnijssel.nl.

Je kunt je via dit mailadres ook aanmelden voor toevoeging aan de gastenlijst.