Aanmelding en inschrijving

Aanmelding en inschrijving

Voor de aanmelding en definitieve inschrijving voor een opleiding bestaan wettelijke regels. Het is belangrijk dat je je op tijd aanmeldt, het liefst voor de zomervakantie.

 • Als jij je voor 1 april aanmeldt, heb je recht om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben.
 • Als jij je na 1 april aanmeldt, doen wij nog steeds onze uiterste best om jou op de best passende opleiding te plaatsen.
 • Als jij je na 15 september aanmeldt, heb je geen garantie op plaatsing in september. Het kan zijn dat we jouw aanmelding mee moeten nemen naar het eerstvolgende instroommoment. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt.
 • Als je rechtstreeks van het voortgezet onderwijs komt, is het belangrijk dat je jouw Digitaal Doorstroomdossier (DDD) invult en opstuurt, anders loop je vertraging op.

Lees hieronder alles wat je moet weten over aanmelden en inschrijven voor je favoriete opleiding. 

Hoe is het verloop van aanmelding tot definitieve inschrijving

Heb jij al een keuze gemaakt voor een opleiding? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een van onze mbo-opleidingen.

Samengevat moet je dan:

 • op uiterlijk 1 april je aanmelden bij de mbo-opleiding van je keuze;
 • voldoen aan de wettelijke vooropleidingseisen voor de opleiding waarvoor je je aanmeldt;
 • deelnemen aan de verplichte intakeactiviteiten voor die opleiding.

Jouw vooropleiding bepaalt op welk niveau jij je kunt inschrijven. De eisen voor het mbo verschillen per opleidingsniveau.

Heb je nog geen diploma, dan kun je bij ons starten in een Entree-opleiding en zo toch een mbo-diploma halen voor de opleiding die je voorkeur heeft.

Als je je niet op 1 april hebt aangemeld, ben je niet zeker van een plek. Op tijd aanmelden is dus heel belangrijk. Na aanmelding kun je je opleidingskeuze eventueel nog wijzigen.

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Meld je dan nu aan door het aanmeldformulier in te vullen en daarna het digitaal doorstroomdossier. Je krijgt snel daarna een uitnodiging voor een intakegesprek.

Twijfel je nog?

Twijfel je nog over welke opleiding voor jou het meest geschikt is? Bezoek onze open dagen, of meld je aan voor een meeloopdag. Heb je na een bezoek nog vragen? Stel ze dan aan ons Studie Informatiepunt. Bezoek ook eens onze Facebook- en Instagram-pagina’s. Daar laten onze huidige studenten zien waar ze tijdens de opleiding mee bezig zijn en krijg jij een nog beter beeld van de opleiding.

Je krijgt van ons een studiekeuzeadvies als je ook voldoet aan de verplichte intakeactiviteiten.
Dat zijn:

 • het Digitaal Doorstroomdossier (DDD) invullen en opsturen;
 • het intakegesprek.

Rijn IJssel ziet het studiekeuzeadvies als onderdeel van het intakegesprek. In het intakegesprek willen we het met je hebben over je verwachtingen over de opleiding en kun je ook vragen stellen. Het gesprek leidt automatisch tot een niet bindend studiekeuzeadvies.

 1. Zijn er in het intakegesprek bij jou en de opleiding géén twijfels dan ben je geplaatst en ontvangt je binnen tien werkdagen na het intakegesprek via de mail of via een brief een bevestiging van de plaatsing. Dat is dus ook je positieve studiekeuzeadvies.
 2. Heb je zelf twijfels over je studiekeuze of de intaker heeft twijfels, dan wordt binnen een periode van twee weken een nieuwe afspraak met je ingepland. Blijf je uiteindelijk bij je keuze, dan volgt alsnog plaatsing in de door jou gekozen opleiding.

Als je een opleiding hebt gevonden, kan het voorkomen dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Meestal omdat de kans op werk of de kans op stage beperkt is. Meld je voor zo’n opleiding dus snel aan, in ieder geval uiterlijk 1 april. De plaatsing gebeurt op volgorde van binnenkomst van zowel je aanmelding áls een compleet ingevuld Digitaal Doorstroomdossier.

Om welke opleidingen gaat het?

Als er sprake is van opleidingen met een beperkt aantal plaatsen, staat dat bij de opleiding beschreven. Je kunt ook in deze lijst zien om welke opleidingen het gaat.

Voor de meeste beroepsopleidingen ben je toelaatbaar als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet. Bij sommige opleidingen gelden echter ook aanvullende eisen. Bijvoorbeeld omdat creatieve en artistieke aanleg of fysieke geschiktheid een rol spelen bij je kans om de opleiding succesvol af te ronden.

Als er sprake is van aanvullende eisen staat dat bij de opleiding beschreven. Je kunt ook in deze lijst zien om welke opleidingen het gaat.

Soms is het mogelijk om zonder het benodigde diploma in te stromen in een niveau 2-, 3- of 4-opleiding. Hierover besluit onze Toelatingscommissie.

Het kan zijn dat je het niet eens bent met een besluit dat door ons wordt genomen. Of je bent ontevreden over de gang van zaken rond je aanmelding. Laat dit ons dan weten. Rijn IJssel beschikt over een reglement voor de indiening van klachten. Hierin staat ook hoe je een klacht bij ons kunt indienen.