ICT

Allround medewerker IT systems and devices

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Als Allround medewerker IT systems and devices werk je bij of voor bedrijven waar mensen ICT-apparatuur gebruiken. Dat kunnen dus heel verschillende organisaties zijn. Je kunt werken bij een klein, middelgroot of groot bedrijf, bij een profit of non-profit organisatie, bij een (commercieel) bedrijf en zeker ook de (semi-)overheid. Meestal werk je vanuit een servicedesk of helpdesk. Daar kloppen de gebruikers aan die ondersteuning nodig hebben.

Wil jij weten wat onze opleiding inhoudt? Meld je aan voor een Try-out! Je krijgt na de aanmelding een uitnodiging.


Aanmelden Try-out

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

 

25605, Allround medewerker IT systems and devices

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Duur
Zowel de BOL- als de BBL-opleiding duurt 3 jaar.

BOL
Bij voldoende voorkennis is het mogelijk om tussentijds in te stromen. Dit zijn echter uitzonderingen. Er gaat een intake aan vooraf om te kijken of de instroom in het lopende jaar wenselijk en haalbaar is.

BBL
Elke 10 weken is er de mogelijkheid tot instroom. Er gaat een intake aan vooraf om te kijken of de instroom in het lopende jaar wenselijk en haalbaar is.

Bekijk voor details van deze opleiding de studiegids.

Kijk hier voor de Onderwijs- en Examenregeling.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding

Voordat je met de opleiding kunt beginnen, moet je een arbeidscontract hebben. Zoek je werk, ga dan naar de website Stagemarkt.nl en kijk daar voor erkende leerbedrijven.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het eerste leerjaar is gemeenschappelijk met de opleiding Expert IT systems and devices.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels (niveau 4) en Loopbaan & Burgerschap.

Welke onderdelen volg je, die helemaal gericht zijn op jouw latere beroep?

 • Installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen
 • Behandelen van incidentmeldingen

Als allround medewerker IT systems and devices ondersteun je gebruikers, stelt instructies op en geeft toelichting aan gebruikers. Je stelt je klantvriendelijk, klantgericht en flexibel op. Je kunt goed samenwerken, overziet de consequenties van je handelen, werkt nauwkeurig, hebt doorzettingsvermogen, bent oplossingsgericht en kan goed omgaan met tijdsdruk. Er is veel ruimte voor eigen initiatief. Je kunt zelfstandig werken en toont eigen inzicht bij het toepassen van standaardprocedures en methoden.

De ICT-onderdelen in de opleiding zijn onder meer: 

 • MOS (Microsoft Office Specialist) 
 • Cisco IT Essentials, Cisco CCNA Introduction to Networking
 • Diverse Client- en Serverbesturingssystemen oa Windows en Linux
 • ServiceDesk binnen TopDesk

De opleiding bevat diverse landelijke certificeringen op het gebied van hardware, software (besturingssystemen en standaardapplicaties) en netwerken.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. Je kunt kiezen uit:

 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels B1/B2
 • Verdieping Software
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/licenties/readers € 120,00 € 120,00
Laptop    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/licenties/readers € 20,00 € 50,00
Laptop (als je die nog niet hebt)    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 0,00 € 0,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Na deze opleiding kun je doorstromen naar de niveau-4 opleiding Expert IT systems and devices.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

3 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

3 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Tijdens de Techniekdag op zaterdag 21 mei beleven kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs allerlei techniekavonturen.

Bekijk ook eens..

ICT

ICT

3 opleidingen