Licht, Beeld & Geluid

Allround podium- en evenemententechnicus | Sound & Vision

BOL

Dit kun je doen na je studie

Na overleg met de opdrachtgever vertaal je jouw creatieve concept in een technisch productieplan. Samen met de crew zorg je voor de opbouw en uitvoer van alle geluids-, belichtings- en beeldapparatuur. Als beginnend professional kun je omgaan met verschillende soorten theaterspots en lampen, microfoons, mengpanelen, lichttafels, ledschermen, mediaservers, versterkers en andere technische apparatuur. Samen met de decorbouwers zorg je voor het totaalplaatje waarbij de techniek de sfeer van de productie ondersteunt.

Je creëert de sfeer voor een show door een creatief idee te vertalen naar de juiste techniek. Hiervoor stel je licht-, beeld- en geluidsplannen op.

Je kunt je goed inleven in de wensen van de opdrachtgever en deze vertalen naar een creatief en technisch plan. Als allround podium- en evenemententechnicus houd je van afwisseling. Je vindt het niet erg ‘s avonds en in het weekend bezig te zijn en maakt vaak lange dagen. Ook kun je goed overzicht houden en heb je oog voor detail en veiligheid.

Je leert tijdens de opleiding de kneepjes van het vak. Dat doe je onder het toeziend oog van deskundigen uit de beroepspraktijk. Je bent in teamverband bezig met het opbouwen, installeren en afbouwen van voorstellingen, evenementen of AV-producties. Een praktische opleiding op het kruispunt van techniek en creativiteit, waarin je bovendien ook alles leert over plannen, organiseren en over logistiek en veiligheid. Tijdens je opleiding werk je al aan je eigen portfolio, waarmee je na je opleiding een baan kan zoeken bij bijvoorbeeld schouwburgen, productiehuizen, reizende gezelschappen, evenementen, festivals en poppodia, maar ook bij verhuurbedrijven van apparatuur en gespecialiseerde uitzendbureaus.

Topjaar Podium & Evenemententechniek Producing, Mixing & Mastering

Heb je naast interesse in geluidstechniek voor live-optredens en studio-opnames ook belangstelling voor producing, mixing en mastering? Bij Rijn IJssel Podium & Evenemententechniek krijg je de mogelijkheid voor een aanvullend topjaar! Aansluitend op deze driejarige opleiding geluidstechniek N4 volgt een verdiepende opleiding van 6 maanden.

Je gaat deze 6 maanden de praktijkgerichte opleiding volgen bij Sound Academy Arnhem, vlak naast Rijn IJssel. Je krijgt daar les van de Nederlandse top-vakmensen, zowel theorie- als praktijkles. Ook ga je werken met de meest professionele apparatuur die wereldwijd gebruikt wordt. Voor deze cursus hoef je niet veel voorkennis te hebben: de tot dan toe afgeronde opleiding geluidstechnicus bij podium & evenemententechniek is voldoende.

Uiteraard maak je in de 3 voorafgaande jaren al kennis met Sound Academy Arnhem d.m.v. workshops. Zo leer je de docenten kennen en krijg je alvast een indruk van dit topjaar. Heb je talent, dan kun je jezelf straks ook scharen tot de top van de Nederlandse producing, mixing en mastering scene!

Rijn IJssel vergoed de kosten van deze aanvullende opleiding volledig. Klik hier voor een impressie van dit topjaar.
Heb je vragen stuur een mail naar: t.hendrix@rijnijssel.nl en vermeld daarin jouw telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen.

25798, Allround podium- en evenemententechnicus

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren o

Je kunt bij deze opleiding in overleg het hele jaar door instromen.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Het is goed om je vooraf te oriënteren tijdens de aangeboden open dagen. Bezoek dan zo mogelijk de 3 locaties waar de opleiding wordt gegeven. Pas dan krijg je een goed beeld van de inhoud en opzet van de opleiding, en wat je kunt verwachten. Datums en locaties vind je op deze pagina. Je kunt deze opgedane kennis tijdens het intakegesprek goed gebruiken.

Als je je hebt aangemeld voor deze opleiding, krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Wij vinden het belangrijk dat je een keuze maakt die goed past bij jouw interesses en mogelijkheden. Tijdens het intakegesprek bespreken we ook het Digitale Doorstroom Dossier. Deels vul jij dat in en deels de mentor van de middelbare school.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. De BOL-opleiding gaat uit van 60% van de tijd les op school en 40% in de praktijk (stage). 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

In een gezamenlijke basisperiode van een half jaar maak je kennis met alle aspecten uit de beroepspraktijk van de podium- en evenementenindustrie. Daarna ga je verder in een van de afstudeerrichtingen. De lessen worden gegeven op de praktijklocaties in Arnhem, in Ulft (DRU Cultuurfabriek) en in Bemmel (waar we samenwerken met het bedrijf Rentall).

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Naast algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je beroepsgericht vakken als licht-, geluid- en beeldtechniek, rigging en projection mapping technieken. Ook krijg je les in conceptontwikkeling, het stapsgewijs leren voorbereiden van een technische productie, en leer je werken met visualisatie software. Tijdens de opleiding doe je veel praktijkervaring op met artiesten en bij events binnen en buiten school.

Met je behaalde diploma kun je bijvoorbeeld gaan werken als podium-, licht- beeld- of geluidstechnicus in een theater of bij een productiebedrijf. Of je gaat aan de slag als (freelance) technicus en wordt ingehuurd voor voorstellingen, festivals of concerten.

De opleiding is breed opgezet. Door middel van stages en keuzedelen kun je je specialiseren in licht, geluid, beeld en rigging. Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Audio-opname
  • Systeembeheer voor ethernet
  • Live beeld
  • Rigging in de evenemententechniek
  • Oriëntatie op ondernemerschap

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 200,00
Gehoorbescherming € 150,00
Veiligheidshelm € 17,50 
Veiligheidsschoenen € 35,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
T-shirt Crew Sound & Vision € 10,00
Apple Macbookpro  
Aanvullende voorzieningen  
Excursies € 60,00 
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 110,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 110,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Hierna kun je doorstromen naar de hbo-opleiding Techniek en Theater of Theatervormgeving aan een Hogeschool voor de Kunsten.

Actueel

Na lang wachten is het zover: Witte Villa op de Arnhemse ENKA-campus is maandag 21 maart officieel in gebruik genomen. De stafdiensten en het college van...